ΑΝΑΛΥΣΗ: Η τουριστική απώλεια δεν αποκαθίσταται σε μια χρονιά 

Η φετινή χρονιά θα πρέπει πλέον να αξιοποιηθεί ως περίοδος σχεδιασμού, επιδίωξης συνεργασιών για την επόμενη χρονιά

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<


Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, κτίσιμο συνεργασιών, συγκυρίες, στρατιωτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς και των διαφόρων -κατά καιρούς- πλάνων του πρώην ΚΟΤ και νυν Υφυπουργείου Τουρισμού, η Κύπρος πέτυχε κατά την περασμένη χρονιά να καταγράψει ιστορικά υψηλό ρεκόρ αφίξεων τουριστών

Βεβαίως, οι περσινές αφίξεις της τάξης των σχεδόν 4 εκατ. επιβατών μοιάζουν όχι απλώς με άπιαστο όνειρο για φέτος αλλά και πολύ δύσκολο στοίχημα ακόμη και για την επόμενη χρονιά. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Με τα στοιχεία 20ετίας που επεξεργάστηκε η Brief, τα οποία εξασφάλισε από τη Στατιστική Υπηρεσία προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία αφορούν κυρίως την επόμενη χρονιά και όχι τόσο τη φετινή, για την οποία καμία εκτίμηση δεν μπορεί να είναι ασφαλής ενώ οι αριθμοί θα θυμίζουν αφίξεις των αρχών της δεκαετίας του 90’. 

1/ Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να κτιστεί η σημαντική τουριστική πίτα των 4 εκατ. επιβατών. 
2/ Απαιτήθηκαν συνεχείς χρονιές ανόδου στις αφίξεις και όχι ξαφνικές αυξήσεις στις τουριστικές αφίξεις. 
3/ Η Κύπρος διάνυσε μια απόσταση στον χρόνο συνολικά 15 ετών από το ρεκόρ του 2001 μέχρι να καταφέρει ξανά να φτάσει σε αυτό τον αριθμό αφίξεων (2.7 εκατ. αφίξεις). 
4/ Οι συνεργασίες με διοργανωτές ταξιδίων αποτελούν τη βασική πηγή αφίξεων για την Κύπρο, σχέση η οποία φέτος διασαλεύεται σε σημαντικό βαθμό λόγω της πολιτικής που ακολουθείται από πλευράς πολιτείας, αναφορικά με την κατηγοριοποίηση χωρών για το επίπεδο επικινδυνότητάς του για τον κορωνοϊό. 

Στον πιο κάτω πίνακα τα στοιχεία αφίξεων τουριστών από το 1999 μέχρι το 2019:  α

Με τα πιο πάνω δεδομένα η Brief καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η φετινή χρονιά θα πρέπει πλέον να αξιοποιηθεί ως περίοδος σχεδιασμού, επιδίωξης συνεργασιών για την επόμενη χρονιά και κατάρτισης επιπλέον σχεδίων για εξασφάλιση τουρισμού κατά το 2021. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Όλα αυτά βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα υποχωρήσει και δεν θα αποτελεί σοβαρή απειλή για τις μαζικές συναθροίσεις και τα ταξίδια κατά την επόμενη χρονιά. 
 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief
 
1169
Thumbnail