ΑΝΑΛΥΣΗ: Η υποφερτή πορεία της Κύπρου στην ύφεση της πανδημίας 

Για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης θα πρέπει και η εσωτερική κατανάλωση να είναι ισχυρή

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Την ώρα που η ύφεση στην υπόλοιπη Ευρώπη διαμορφώνεται σε ποσοστά πέριξ του 10% για το σύνολο της χρονιάς που καθορίστηκε από την πανδημία, η Κύπρος φαίνεται να χειρίστηκε την οικονομική διάσταση του κορωνοϊού με καλά αποτελέσματα, αφού τόσο η ανεργία όσο και η ύφεση έχουν συγκρατηθεί σε υποφερτά επίπεδα. 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 η ύφεση διαμορφώνεται σε ποσοστό της τάξης του 4,5% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2019. Για το σύνολο του περασμένου έτους η οικονομική ύφεση έκλεισε με ποσοστό 5,1%, το οποίο είναι σαφώς χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά και χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις που γίνονταν τόσο από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και από φορείς και οργανισμούς εντός και εκτός Κύπρου. 

Στον πιο κάτω πίνακα καταγράφονται οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν, της Κεντρικής Τράπεζας και του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο πίνακας δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών μαζί με την προκαταρκτική δημοσίευση του ρυθμού ύφεσης για το 2020.  α

Ταυτόχρονα, η μεγάλη ύφεση του ΑΕΠ που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω του πρώτου αυστηρού lockdown που είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, καλύφθηκε εν μέρει με σχετική ανάκαμψη κατά τα επόμενα δύο τρίμηνα. Σημειώνεται επίσης, ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους επιβαρύνθηκε από το τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο με επίπτωση βεβαίως και στις τοπικές οικονομίες των δύο πόλεων, αλλά και στο σύνολο της κυπριακής οικονομίας αφού οι περιορισμοί περιείχαν και απαγορευτικό διακίνησης από και προς τις δύο πόλεις. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στον πιο κάτω πίνακα αποτυπώνεται η μεγάλη βουτιά που κατέγραψε ο ρυθμός ανάπτυξης-ύφεσης του ΑΕΠ κατά τη χρονιά της πανδημίας, δηλαδή το 2020: 

α

Συμπερασματικά 
Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης από το Υπουργείο Εργασίας, οι ενέσεις προς οι οικονομικές ενέσεις προς τις επιχειρήσεις και τα σχέδια τόνωσης της αγοράς μέσω επιδότησης τόκων δανείων, είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην κυπριακή οικονομία. Το μεγάλο πλέον στοίχημα είναι αφενός να αποκλιμακωθεί σημαντικά η πανδημία έως ότου εξαλειφθεί η εν λόγω απειλή για τη δημόσια υγεία και συνεπώς την οικονομία και αφετέρου να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη. 

Για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης θα πρέπει και η εσωτερική κατανάλωση να είναι ισχυρή, αλλά κυρίως η παροχή υπηρεσιών προς ξένους περιλαμβανομένου του τουρισμού να είναι σε τέτοιο επίπεδο που να ωθήσουν ουσιαστικά τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2021. 
 

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1567
Thumbnail