ΑΝΑΛΥΣΗ: Ισχυρές πιέσεις από την ανεργία

Η ανεργία δημιουργεί ολοένα και ισχυρότερες πιέσεις στα δημοσιονομικά και την οικονομία

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Την ώρα που τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης από το Υπουργείο Εργασίας, διαδέχονται το ένα το άλλο για ένα -σχεδόν- χρόνο τώρα, η ανεργία δημιουργεί ολοένα και ισχυρότερες πιέσεις στα δημοσιονομικά και την οικονομία.

Μέσω της ιστορικής επεξεργασίας δεδομένων που έχει κάνει η συντακτική ομάδα της Brief φαίνεται ότι παρά τα σχέδια για στήριξη της απασχόλησης εντός της πανδημίας, η ανεργία αυξάνεται και μάλιστα με δύο βασικά χαρακτηριστικά που προκαλούν ανησυχία:

1. Το πρώτο έχει να κάνει με την αυξητική τάση, δηλαδή την έστω και μικρή ανά μήνα άνοδο του αριθμού εγγεγραμμένων ανέργων και

2. Οι αριθμοί μας πάνε χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στα προ τριετίας ποσοστά, όταν όμως η πορεία της ανεργίας κατέγραφε τάση αποκλιμάκωσης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στον ακόλουθο πίνακα αποτυπώνονται τα πιο πάνω συμπεράσματα, μέσω καταγραφής των εγγεγραμμένων ανέργων για τον μήνα Δεκέμβριο όλων των ετών από το 2010 έως και το 2020. Τα στοιχεία έχουν συλλεγεί από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου και
αφορούν τόσα τα πραγματικά όσο και τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία για τους ανέργους:

mh

Ταυτόχρονα, εστιάζοντας στο 2020 φαίνεται ξεκάθαρα αφενός η επίπτωση της πανδημίας στην οικονομία και συνεπώς στην απασχόληση και αφετέρου ότι τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, περισσότερο
συγκράτησαν περαιτέρω μειώσεις θέσεων εργασίας παρά την ανατροπή της μοιραίας εξέλιξης των απολύσεων λόγω των οικονομικών επιπτώσεων.

Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφονται ανά μήνα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι κατά το περασμένο έτος, που δείχνει στην ουσία και πώς το 22021 θα κινηθεί αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατήσουν σε επίπεδο διαχείρισης ή και αποκλιμάκωσης της πανδημίας:

mg

Πάντως, μετά από όσα έχουν συμβεί εντός του 2020 και με την προσδοκία ότι σύντομα η πορεία της πανδημίας θα μπει σε φάση περιορισμού και καλώς εχόντων των πραγμάτων πλήρους εξάλειψής της εντός του χρόνου, εκτιμάται ότι και η οικονομία θα βελτιωθεί φέτος. Αυτό μεταφράζεται σε ταξίδια, διακοπές, κανονικότητα στην κοινωνική και συνεπώς οικονομική κανονικότητα, στοιχεία που θα επιφέρουν θετικό αντίκτυπο και στην απασχόληση. Είναι σημαντικό για την οικονομία να αποκατασταθούν σύντομα
θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά την πανδημία, προκειμένου να αναχαιτιστούν δυνητικές, αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία.

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1496
Thumbnail