ΑΝΑΛΥΣΗ: Το καινούργιο αυτοκίνητο άντεξε στην πανδημία

Η επάνοδος και του τουρισμού στην κανονικότητα θα επενεργήσει θετικά και έναντι της αγοράς αυτοκινήτου

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Δυο κακές και μια καλή είδηση προκύπτει μέσα από την ανάλυση της Brief για τις εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων, κατά το σύνολο του 2020, του οποίου βασικό χαρακτηριστικό ήταν η πανδημία που επηρέασε και κάθε έκφανση οικονομικής δραστηριότητας. 

Η καλή είδηση αφορά το σύνολο των εγγραφών που δεν πήγε πίσω στους αριθμούς της προηγούμενης, μεγάλης, οικονομικής κρίσης που πέρασε ο τόπος δηλαδή αυτής του 2013, αλλά απλώς μερικά χρόνια προηγουμένως -όταν όμως- η οικονομία ήδη έτρεχε με ρυθμούς ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα οι συνολικές εγγραφές οχημάτων για το 2020 προσεγγίζουν τον μέσο όρο των ετών 2016 και 2017

Οι αρνητικές ειδήσεις αφορούν σε μειώσεις. Η πρώτη μεγάλη πτώση έχει να κάνει βεβαίως στη σύγκριση των αριθμών του 2020 με την προηγούμενη χρονιά, σύγκριση η οποία οδηγεί σε μια υστέρηση εγγραφής μηχανοκίνητων οχημάτων όλων των τύπων και κατηγοριών της τάξης του 16%. 

Την ίδια ώρα, η άλλη αρνητική είδηση -και πιο χαρακτηριστική για μια χρονιά οικονομικής κρίσης- έχει να κάνει με τις εγγραφές μεταχειρισμένων οχημάτων η οποία διαμορφώνεται σε ποσοστό ύψους 18,3% συγκρίνοντας τα δύο τελευταία χρόνια. Η αντίστοιχη πτώση στα καινούργια είναι στο 12%, σημαντικά μικρότερη από αυτή των μεταχειρισμένων. 

Στον πιο κάτω πίνακα, ο οποίος έχει ετοιμαστεί έπειτα από εντοπισμό και επεξεργασία στοιχείων δεκαετίας από τη Στατιστική Υπηρεσία, παρατίθενται οι συνολικές εγγραφές οχημάτων στην Κύπρο, με τις μπλε μπάρες να αποτυπώνουν την ειδική εικόνα σε σχέση με τα καινούργια και μεταχειρισμένα οχήματα αντίστοιχα:  α

Οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη της αγοράς αυτοκινήτου
Η χαλιναγώγηση της πανδημίας, η επάνοδος στην κανονικότητα και της οικονομίας, η διάθεση και η δυνατότητα των δυνητικών αγοραστών οχημάτων και η έκταση που οι επιπτώσεις του κορωνοϊού θα αφήσουν στην οικονομία αποτελούν τους κύριους παράγοντες που θα ωθήσουν ή όχι την αγορά αυτοκινήτου σε σοβαρή ανάκαμψη εντός του 2021. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις για ζωηρή οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, υπολογίζεται και η αγορά αυτοκινήτου να καταγράψει αντίστοιχη πορεία σε αντίθεση με την περίοδο που ακολούθησε του πρώτου lockdown στην Κύπρο, περίοδος κατά την οποία η αγορά παρουσιάστηκε μουδιασμένη σε διάφορα επίπεδα. 

Ταυτόχρονα, η επάνοδος και του τουρισμού στην κανονικότητα θα επενεργήσει θετικά και έναντι της αγοράς αυτοκινήτου, αφού οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων στην Κύπρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την τουριστική βιομηχανία και τις ροές περιηγητών στη χώρα. 

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1557
Thumbnail