ΑΝΑΛΥΣΗ: Κατηφόρα που προμηνύει ύφεση στο μητρώο εταιρειών

Ως μακρά και ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος, γεμάτη με αλλεπάλληλες και αλυσιδωτές προκλήσεις μπορεί να περιγραφεί η τελευταία τριετία, η οποία έχει καθοριστεί από τρεις διαδοχικές κρίσεις που αφορούν βεβαίως την πανδημία, τον παγκόσμιο πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Σε αυτό το πλαίσιο δεδομένων και εξελίξεων κινείται και η κυπριακή οικονομία, η οποία δίχως πολλά περιθώρια ελιγμών μοιραία δέχεται τις εξωγενείς συνθήκες στα επιμέρους κομμάτια της οικονομικής δραστηριότητας. Τα επίσημα στοιχεία από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών δείχνουν κατά τρόπο ξεκάθαρο ότι ο αριθμός εταιρειών στη χώρα μας επηρεάζεται από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθεται ο συνολικός αριθμός εταιρειών κατά το τέλος των τεσσάρων προηγούμενων ετών και τα στοιχεία για το 2022 μέχρι τον Μάιο που είναι τα πιο πρόσφατα, που έχουν δημοσιευθεί από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών: 

Είναι ξεκάθαρο ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι τέτοιες που καθιστούν τη συνάρτηση εγγραφής εταιρειών και διαγραφής, να έχει αρνητικό πρόσημο με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει περιοριστεί κατά τα τελευταία χρόνια. 

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι κατά το 2020, ο συνολικός αριθμός εταιρειών ήταν 229.735 ενώ φέτος ο αντίστοιχος αριθμός διαμορφώνεται σε 204.711, εικόνα που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση της τάξης του 19%. 

Τα δεδομένα στην αγορά, οι πιέσεις από τους εξόχως σημαντικούς εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία και το κόστος λειτουργίας των εταιρειών, ιδίως αυτών που είναι εκτεθειμένες στο ανελαστικό κόστος της ενέργειας, δημιουργούν αρνητικούς οιωνούς για το άμεσο μέλλον. 

Από τη μια λαμβάνονται μέτρα για περιορισμό της κατανάλωσης σε μια προσπάθεια των κρατών και των αρμόδιων αρχών να περιοριστεί ο πληθωρισμός και από την άλλη οι εταιρείες θα πρέπει να δώσουν αγώνα επιβίωσης σε ένα περιβάλλον με υψηλό κόστος και πιέσεις στα νοικοκυριά για την κατανάλωση. 

Το μείγμα των προκλήσεων και των δεδομένων που υπάρχουν σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για επέκταση της σημερινής εικόνας τουλάχιστον και για το 2023, καθιστούν τις συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες σε σημείο που δεν είναι πλέον -απομακρυσμένο το ενδεχόμενο- να γίνεται λόγος για είσοδο σε υφεσιακή κατάσταση φέτος ή και του χρόνου.