ΑΝΑΛΥΣΗ: Κορωνοϊός και η ταξιδιωτική σχέση Κύπρου-Ιταλίας 

Η σχέση ταξιδίων είναι τέτοια που επιτρέπει το σενάριο καλών ελέγχων και βάσει προγράμματος και πρωτοκόλλων
  • Η Κύπρος πρέπει να είναι κατά το βέλτιστο προετοιμασμένη, οργανωμένη και φυσικά ο κόσμος με ψυχραιμία να ακολουθεί τις υποδείξεις των ειδικών.

Την ώρα που η ηπειρωτική Ευρώπη προσπαθεί να ακολουθήσει τις βέλτιστες διαδικασίες και τα πρωτόκολλα προς συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, στην Κύπρο καταγράφονται τόσο θετικά όσο και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις προσπάθειες διαχείρισης του νέου ιού γρίπης. 

Το πρώτο θετικό καταγράφεται στη μικρή σχέση ταξιδίων που η Κύπρος έχει με τη χώρα στην οποία φαίνεται ότι οι σχεδιασμοί δεν λειτούργησαν όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η Ιταλία να αποτελεί πλέον την ευρωπαϊκή πηγή κινδύνου του ιού.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Brief από το αρχείο της Στατιστικής Υπηρεσίας, περιορισμένος είναι ο αριθμός που καταγράφονται σε ετήσια βάση από και προς τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κατά το περασμένο έτος έχουν καταγραφεί συνολικά 27,971 αφίξεις από την Ιταλία, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός που αφορά στα ταξίδια κατοίκων Κύπρου προς τη χώρα έχει διαμορφωθεί σε 43,166. 

Η σχέση ταξιδίων είναι τέτοια που επιτρέπει το σενάριο καλών ελέγχων και βάσει προγράμματος και πρωτοκόλλων, αφού οι αφίξεις από την Ιταλία κυμαίνονται πέριξ των 7 με 9 χιλιάδων μηνιαίως, αναλόγως περιόδου που καταγράφεται (εποχές, περίοδος διακοπών κτλ) αριθμός ο οποίος περιλαμβάνει και τις επιστροφές κατοίκων Κύπρου που έχουν επισκεφτεί τη χώρα. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθενται τόσο τα ταξίδια από και προς Ιταλία κατά το 2019, αλλά και τα αντίστοιχα από και προς Ελλάδα:  Α

Τα ταξίδια προς την Ελλάδα από κατοίκους Κύπρου αποτελούν διαχρονικά τον μεγαλύτερο όγκο ταξιδίων με αφετηρία τη χώρα μας. Κάπου εδώ εντοπίζεται και η μεγάλη έκθεση σε ενδεχόμενο που η κατάσταση με τον κορονοϊό ξεφύγει στην Ελλάδα και δημιουργηθεί αντίστοιχη κατάσταση με αυτήν που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στην Ιταλία. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Την ίδια ώρα το στάτους κβο στην Κύπρο με τις ντε φάκτο γκρίζες ζώνες που δημιουργούνται σε σημεία από όπου κάποιος μπορεί να εισέλθει στις ελεύθερες περιοχές πέραν των οδοφραγμάτων, αλλά και η στρεβλή ή μη κανονική σχέση που οι αρχές της Δημοκρατίας με αντίστοιχες του ψευδοκράτους ενισχύουν τους κινδύνους για την Κύπρο, την ώρα που ανά πάσα στιγμή κάποιο πλοιάριο μπορεί να προσεγγίσει ακτές της χώρας και κάποιος ή κάποιοι επιβάτες να νοσούν. 

Για όλους τους πιο πάνω λόγους η Κύπρος πρέπει να είναι κατά το βέλτιστο προετοιμασμένη, οργανωμένη και φυσικά ο κόσμος με ψυχραιμία να ακολουθεί τις υποδείξεις των ειδικών, τόσο για τους κανόνες υγιεινής και πρόληψης όσο και για την προστασία μέσω περιορισμού άσκοπων μετακινήσεων. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο κορωνοϊός κάποια στιγμή θα εμφανιστεί και στη χώρα και επιβάλλεται να λειτουργήσουν όλα όπως πρέπει, προς αποφυγή εκτροχιασμού της κατάστασης. 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief
 
2043