ΑΝΑΛΥΣΗ: Κύπρος: Λιγότερες, μεγαλύτερες & ακριβότερες οι οικίες

Δύσκολο έργο πλέον η ιδιοκατοίκηση για τη μέση οικογένεια στην Κύπρο

Ένα σύνθετο πλέγμα δεδομένων και παραμέτρων όπως η μεσολάβηση της οικονομικής κρίσης, τα γεγονότα του 2013, η για χρόνια υψηλή ανεργία και τα νέα, πιο αυστηρά κριτήρια χορήγησης δανείων, έχει επηρεάσει -και όπως δείχνουν τα στοιχεία σε μεγάλο βαθμό- την αγορά κατοικίας στην Κύπρο. 

Η Βrief αναλύει σημαντικούς αριθμούς για την αγορά ακινήτων όπως καταγράφονται από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, οι οποίοι καταδεικνύουν κάποια πολύ βασικά δεδομένα: ότι πλέον οι οικίες στη χώρα μας είναι πολύ πιο λίγες, πιο ακριβές και μεγαλύτερες σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή η εικόνα δείχνει πως πλέον καθίσταται
πιο δύσκολο έργο η ιδιοκατοίκηση για τη μέση οικογένεια στην Κύπρο.

>>> Ειδήσεις από Bloomberg στην Ελληνική <<<

Όλο και μεγαλύτερες οικίες μετά την κρίση 
Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι σαφώς λιγότερες οικίες στην Κύπρο, είναι παράλληλα και μεγαλύτερες. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν την αυξητική τάση στα τετραγωνικά μέτρα των νέων οικιών στην Κύπρο, κάτι που σε συνδυασμό με τον σαφώς μειωμένο αριθμό, καταδεικνύει ότι -πλέον- μόνο όσοι οικονομική άνεση προχωρούν σε ανέγερση κατοικίας. 

Ιδιαίτερα ξεκάθαρος είναι ο πίνακας που ακολουθεί με τα στοιχεία να αφορούν τα έτη 2006 με 2016 και τον μέσο όρο τετραγωνικών μέτρων όπως καταγράφονται μέσα από τις υποβληθείσες άδειες οικοδομής. 

skevis
Sat, 01/05/2019 - 21:32

Υψηλότερο και το κόστος 
Την ώρα που τα τετραγωνικά για ανέγερση οικίας αυξάνονται αντίστοιχη πορεία ακολουθεί και το κόστος ανά τ.μ. και μάλιστα κατά τα τελευταία χρόνια, δηλαδή εν μέσω οικονομικής κρίσης και Μνημονίου.

Σαφώς και παράγοντες όπως η τιμή καυσίμων, που επηρεάζει και τις τιμές πρώτων υλών, σε συνδυασμό με φορολογίες που τέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην Κύπρο, έχουν επηρεάσει το κόστος.

Παρόλο που δεν διευκρινίζεται ρόλο φαίνεται να παίζει και η κυπριακή αγορά ακινήτων, η οποία όμως απευθύνεται σε ξένους, εύρωστους αγοραστές, μια αγορά η οποία σαφώς επηρεάζει ολόκληρο τον κάδο στο σύνολό του. 

Πιο κάτω ακολουθεί πίνακας που δείχνει το μέσο κόστος ανά τετραγωνικό για ανέγερση κατοικίας, όπως καταγράφεται από τη Στατιστική Υπηρεσία και διαμορφώνεται πλέον κοντά στα 1.000 ευρώ. 
 

skevis
Sat, 01/05/2019 - 21:37

Πολύ λιγότερα σπίτια σε σύγκριση με μια δεκαετία προηγουμένως 
Έχοντας όλα τα πιο πάνω υπόψη και βλέποντας τις τάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά καταλήγουμε και στο -ίσως πιο σημαντικό – στοιχείο της ανάλυσής μας που αφορά στο σύνολο των οικιστικών μονάδων, που προκύπτουν από τον αριθμό των αδειών οικοδομής. 

Η πτώση, συγκρίνοντας το σύνολο του 2017 με τη χρονιά ρεκόρ του 2007, είναι χαοτική και διαμορφώνεται σε ποσοστό της τάξης του 76%. Όπως αναφέρεται και στην αρχή της ανάλυσης μια σειρά παραγόντων, δεδομένων αλλά και η μεσολάβηση της οικονομικής κρίσης που σαφώς έχει επηρεάσει και την πρόθεση του μέσου πολίτη σε σχέση με την ανέγερση κατοικίας, έχουν διαμορφώσει μια νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά ακινήτων και ειδικότερα αυτή της πρώτης κατοικίας. 

Απομένει μόνο -εντός των επόμενων- ετών να αποδειχτεί κατά πόσο η συγκεκριμένη εικόνα είναι πρόσκαιρη ή εάν καλύτερες μέρες για την οικονομία και το μέσο νοικοκυριό της Κύπρου, θα φέρουν διαφοροποίηση σε σχέση με το σημαντικό ζήτημα της στέγασης μέσω ανέγερσης ή αγορά ετοιμοπαράδοτης οικίας. 

skevis
Sat, 01/05/2019 - 21:39

Σημαντική υστέρηση στις άδειες οικοδομής 
Τα χρόνια της μεγάλη ανάπτυξης στον τομέα των ακινήτων, με την παράλληλη πιστωτική επέκταση που δημιούργησαν την τεράστια άνοδο και στην ειδική αγορά οικίας, φαίνεται να έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. 

>>> Διαβάστε εδώ: Αναλύσεις & Έρευνες Brief <<<

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία οι άδειες οικοδομής υστερούν σε μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με τα προ κρίσης έτη.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι η μείωση στην έκδοση αδειών οικοδομής σε σχέση με το 2006 φτάνει το 41,5%. Σημειώνεται ότι οι άδειες οικοδομής αποτελούν μια πολύ σημαντική ένδειξη της τάσης που υπάρχει στην αγορά ακινήτων.

Αναφέρεται ακόμη ότι άδεια οικοδομής δεν σημαίνει και κτίσιμο, γιατί πολύ απλά μπορεί να εκδοθεί η άδεια αλλά μια οικοδομή να αρχίσει να κατασκευάζεται ακόμη και κάποια χρόνια αργότερα, για αυτό άλλωστε γίνεται λόγος για μια ένδειξη ή τάση που καταγράφεται στην αγορά. 

Στον πίνακα που ακολουθεί η πορεία των αδειών οικοδομής τα προηγούμενα δώδεκα χρόνια, δηλαδή πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την οικονομική κρίση στην Κύπρο. 

skevis
Sat, 01/05/2019 - 21:41
Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief