ΑΝΑΛΥΣΗ: Λιγότεροι αλλά πολύτιμοι οι Ρώσοι τουρίστες 

Η Brief ανέτρεξε στα στατιστικά προηγούμενων ετών, στα προ πανδημίας έτη

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Με τα στοιχεία όπως προκύπτουν από τη Στατιστική Υπηρεσία, απορρέει το βασικότατο συμπέρασμα ότι οι Ρώσοι τουρίστες αν και λιγότεροι λόγω πανδημίας, παραμένουν σημαντικός παράγοντας για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία. 

Η Brief ανέτρεξε στα στατιστικά προηγούμενων ετών, στα προ πανδημίας έτη, εντοπίζοντας ότι αφενός η απόκλιση δεν τεράστια στη σύγκριση του 2021 με τα χρόνια 2017 μέχρι το 2019. Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι αποτελούν περίπου τον ένα στους τέσσερεις τουρίστες που φτάνει στη χώρα μας. 

Τα στοιχεία στα οποία έχει ανατρέξει και αναλύει η Brief αφορούν το τρίμηνο Μάιος-Ιούλιος, προκειμένου η προσέγγιση των αριθμών να είναι στην ίδια βάση. Όπως διαφαίνεται από τον ακόλουθο πίνακα η μείωση σε σύγκριση με τις καλές χρονιές που προηγήθηκαν της πανδημίας ανέρχονται σε ποσοστό ύψους 21,8% σε σύγκριση με το 2019, 25,8% σε σχέση με το 2018 και 30,2% συγκρίνοντας τη φετινή σεζόν με αυτήν του 2017. 

Χ
 
Για την πιο πάνω εικόνα η στήλη των Αναλύσεων της Brief έχει πολλές φορές αναφερθεί στην ανάγκη για απεγκλωβισμό από τη μεγάλη εξάρτηση του τουρισμού από τις αγορές της Βρετανίας και της Ρωσίας, προκειμένου οι κίνδυνοι από τοπικές ή διεθνείς κρίσεις να περιορίζονται όταν και εφόσον προκύπτουν. 

Σε κάθε, όμως, περίπτωση η αγορά της Ρωσίας παραμένει εις εκ των δύο βασικών αιμοδοτών της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας. Ιδίως φέτος, η ρωσική αγορά αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες τόσο για τη λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων ή άλλων τουριστικών καταλυμάτων, όσο και για την οικονομική δραστηριότητα συνδεδεμένων με τον τουρισμό τομέων όπως η εστίαση, η ψυχαγωγία ή η ενοικίαση οχημάτων. 

Όπως, επίσης, ξανά έχει γράψει η Brief το μεγάλο στοίχημα δεν αφορά τη φετινή χρονιά αλλά την επόμενη η οποία πρέπει να αποτελέσει την απαρχή της μετά κορωνοϊού εποχής και να είναι, από πλευράς αφίξεων και εισοδημάτων, όσο πιο κοντά γίνεται στα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημικής κρίσης. 

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέες διαδικασίες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών που θα αυξήσουν τον χρόνο και το κόστος και πιθανότατα τον τρόπο λειτουργίας και των τουριστικών επιχειρήσεων. Συνεπώς, δεν είναι εύκολος ο στόχος της άμεσης επανόδου στους αριθμούς των ετών 2017, 2018 και 2019 ωστόσο η προσπάθεια, οι σχεδιασμοί και οι νέες ιδέες πρέπει ήδη να παίρνουν μορφή. 
 

Συντακτική Ομάδα Brief
 
2036