ΑΝΑΛΥΣΗ: Με χαμηλή ταχύτητα η αγορά αυτοκινήτου

Οι ειδικές συνθήκες στην Κύπρο, η πανδημική κρίση, η παγκόσμια έλλειψη τσιπ και η ανησυχία του κοινού από τις ευρύτερες εξελίξεις όπως δημιουργούνται σε διεθνές επίπεδο επηρεάζουν -και μάλιστα σημαντικά- την αγορά αυτοκινήτου. 

Στα πιο πρόσφατα στοιχεία που εξέδωσε η Στατιστική Υπηρεσία αναφορικά με τις εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων αποτυπώνεται η πιο πάνω εικόνα. Πιο ειδικά σημειώνεται, ότι κατά το πρώτο δίμηνο του 2022 ενεγράφησαν συνολικά 5,441 οχήματα (καινούργια και μεταχειρισμένα) αριθμός ο οποίος είναι μειωμένος κατά 30,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και 27,1% σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2019. Μάλιστα, οι εγγραφές είναι μειωμένες ακόμη και σε σχέση με πέρσι, χρονιά η οποία ήταν ακόμη μέσα στο πυρήνα της πανδημικής κρίσης ενώ υπενθυμίζεται ότι κατά τον Ιανουάριο εφαρμόστηκε και lockdown. Ειδικότερα σημειώνεται ότι οι φετινές εγγραφές είναι χαμηλότερες κατά 16,9% σε σχέση με τις περσινές. 

Στον πιο κάτω πίνακα καταγράφονται οι συνολικές εγγραφές οχημάτων στην Κύπρο κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο των τεσσάρων, τελευταίων ετών, σε μια πορεία πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Πέραν όμως της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει το μεγάλο ζήτημα για την αγορά αυτοκινήτου παραμένει η παγκόσμια έλλειψη σε τσιπ που καθυστερούν σημαντικά τις γραμμές παραγωγής καινούργιων οχημάτων και συνεπώς περιορίζουν την προσφορά για μεταχειρισμένα. 

Την ίδια ώρα, το παγκόσμια ράλι τιμών κατά τους τελευταίους μήνες σε συνδυασμό με τις μεγάλες αναταράξεις, τις επιπλέον αυξήσεις σε τιμές κυρίως στην ενέργεια αλλά και την ανησυχία αγορών, επιχειρήσεων και ατόμων για την πολεμική συγκυρία όπως αυτή ξεδιπλώνεται στην Ουκρανία, μόνο θετικά δεδομένα δε δημιουργούν για την αγορά αυτοκινήτου. Ο πληθωρισμός από τη μια περιορίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών και από την άλλη οδηγεί σε συντηρητική στάση, δηλαδή σε προσπάθεια εξοικονόμησης και αποφυγής ή αναστολής μεγάλων αγορών όπως αυτή ενός αυτοκινήτου. 

Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα και η ακρίβεια ωθούν τα νοικοκυριά σε επενδύσεις που αφορούν στον περιορισμό του κόστους ενέργειας (πχ με ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, φωτοβολταϊκά, συσκευές κ.α.) παρά σε δαπανηρές αγορές όπως για την αγορά αυτοκινήτου, για ταξίδια ή ακόμη και για ψυχαγωγία. 

Μετά τη σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια άλλη, μεγάλη περιπέτεια με οικονομικές επιπτώσεις που επηρεάζουν και θα επηρεάσουν για αρκετούς -τουλάχιστον- μήνες ακόμη μήνες σημαντικά. Σε αυτό το πλαίσιο επηρεάζονται και επιμέρους τομείς και αγορές όπως του αυτοκινήτου διεθνώς και στην Κύπρο.