ΑΝΑΛΥΣΗ: Μειωμένος ο αριθμός εταιρειών στην Κύπρο 

Σε μια πορεια μείωσης στο σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών έχει εισέλθει η Κύπρος

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Σε μια πορεια μείωσης στο σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών φαίνεται να έχει εισέλθει η Κύπρος, αφού σταδιακά οδεύει προς τη δεύτερη συνεχή χρονιά με χαμηλότερο αριθμό εταιρειών που είναι καταχωρημένες στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών. 

Πιο ειδικά σημειώνεται ότι στη βάση των πιο πρόσφατων στοιχείων από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, που φτάνουν ως τον Αύγουστο του 2022, ο αριθμός εταιρειών είναι μειωμένος κατά 8.742. Αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος εάν αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο των εταιρειών στην Κύπρο κινείται πέριξ των 200 χιλιάδων και συνεπώς οι εταιρείες που διεγράφησαν αντιστοιχούν περίπου στο 5% του συνόλου. 

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Πάντως, από τα στοιχεία δεν προκύπτει σχέση της μείωσης του συνόλου των εταιρειών με τον πόλεμο στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση της φυγής εταιρειών ρωσικών ή ουκρανικών συμφερόντων από τη χώρα. Ο αριθμός των ξένων εταιρειών σε σύγκριση με πέρσι είναι ελαφρώς αυξημένος. Βεβαίως, εάν είναι νόμιμα εγγεγραμμένες στην Κύπρο κάποιες εταιρείες με κυπριακά έγγραφα, λογαριασμούς, μητρώα κ.α. τότε λογίζονται ως κυπριακές και συνεπώς δεν μπορεί να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι κυπριακών ή ξένων συμφερόντων. 

>>> Διαβάστε επίσης:

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τρομάζει η έστω μικρή άνοδος της ανεργίας 

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η γιγάντια αγορά στοιχήματος οδηγείται στο διαδίκτυο

Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών για το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών είναι πιθανώς η επίπτωση από την πανδημία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως του χώρου της εστίασης, οι οποίες έβαλαν λουκέτο και δεν άνοιξαν ξανά. 

Στον ακόλουθο πίνακα παρατίθενται τα στοιχεία που αφορούν στο σύνολο των εταιρειών στην Κύπρο, κατά τα έτη από το 2018 μέχρι και φέτος. Σημειώνεται, ότι τα φετινά στοιχεία φτάνουν μέχρι και τον Αύγουστο, κάτι που δίνει πολύ καθαρή εικόνα για την πορεία του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία εξασφαλίστηκαν από την επίσημη βάση δεδομένων του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη και έτυχαν επεξεργασίας από την Brief. 

BD

Οι οικονομικές συνθήκες, όπως διαμορφώνονται μετά την πανδημία, τον πληθωρισμό παγκόσμιας κλίμακας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι εξαιρετικά δύσκολες ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εξελίξεων και δεδομένων οι επόμενοι μήνες και η πορεία των πιο πάνω, τριών σημαντικών παραγόντων θα επηρεάσουν αντίστοιχα την οικονομική πορεία της χώρας και συνεπώς την επιβίωση επιχειρήσεων στην τοπική αγορά. 

Συντακτική ομάδα Brief
 
2134