ΑΝΑΛΥΣΗ: O Γκουτέρες «κρέμασε» τον Αναστασιάδη 

Ο ΓΓ έκανε πολιτικό ελιγμό για προοπτική συνομιλιών ή αναδιπλώθηκε λόγω πιέσεων Άγκυρας στο θέμα του Πλαισίου του; 
  • Ανησυχία αλλά και απογοήτευση από Λευκωσία από την μη αναφορά του ΓΓ ΟΗΕ στις δικές του διευκρινίσεις της 4ης Ιουλίου 2017
  • Θετική, χαρακτηρίζεται η αναφορά του ΓΓ ΟΗΕ στα «έξι κεφάλαια» του Πλαισίου 
  • Δεν έγινε αναφορά διότι «θέλει να αφήσει πόρτες ανοικτές» ο ΓΓ ΟΗΕ, εκτιμούν διπλωματικές πηγές 


ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ 
Twitter: @tsangarisp

Ούτε και σε αυτή την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθάρισε το θέμα του Πλαισίου Γκουτέρες, με αποτέλεσμα με τις «ευλογίες» και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να συνεχίζεται η «ασάφεια» ώστε να επιτρέπεται στις δυο πλευρές να επικαλούνται την εκδοχή του Πλαισίου που βολεύει την κάθε μια καλύτερα. 

Αυτή τη φορά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, αν και αγγίζει το θέμα του Πλαισίου, αποφεύγει να προχωρήσει στις διευκρινίσεις, που θα έθεταν ένα τέρμα στη συζήτηση που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα τόσο στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Πλευράς. 

Δυο αναγνώσεις – Η κόντρα 
Η ανάγνωση από πλευράς Κυβέρνησης διαφέρει από αυτή των διπλωματικών κύκλων ως προς την επίμαχη αναφορά της έκθεσης για το Πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά καλό θα ήταν, προτού παραθέσουμε τις δυο αναγνώσεις να δούμε τι συγκεκριμένα αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην έκθεσή του για το Πλαίσιο Γκουτέρες: 

«Για να βοηθήσω τα μέρη να προωθήσουν το όραμα αυτό, στις 30 Ιουνίου 2017, πρότεινα ένα πλαίσιο έξι σημείων που θα βοηθούσε στην αποσαφήνιση των διαφορών σε βασικά ζητήματα. Καλώ τα μέρη να εξετάσουν εποικοδομητικά αυτά τα σημεία».

Σε αυτή την πρόταση υπάρχουν δυο σημεία που αγγίζουν την ουσία του Πλαισίου Γκουτέρες: 

Πρώτον. Ότι το πλαίσιο είναι αυτό της 30ης Ιουνίου 2017 χωρίς όμως ο Γενικός Γραμματέας να αγγίζει την 4η Ιουλίου 2017, μέρα κατά την οποία παρενέβη ο ίδιος και υπαγόρευσε τις διευκρινίσεις επί του πλαισίου της 30ης Ιουνίου. Προς υπενθύμιση των γεγονότων, σημειώνεται πως τότε οι δυο πλευρές ανάλωσαν 3 ημέρες για να ερμηνεύσουν το Πλαίσιο της 30ης Ιουνίου χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, και έτσι υποχρεώθηκε ο Αντόνιο Γκουτέρες να παρέμβει την 4η Ιουλίου και να υπαγορεύσει, να συγκεκριμενοποιήσει, τα έξι σημεία του Πλαισίου. 

Δεύτερον. Ο Γενικός Γραμματέας στην πιο πάνω πρόταση φροντίζει να επισημάνει πως το Πλαίσιο του αποτελείται από ΕΞΙ σημεία. Αφού ως γνωστό η Τουρκική και Τουρκοκυπριακή πλευρά αποφεύγουν επιμελώς να συμπεριλάβουν στο Πλαίσιο το σημείο που αφορά τις Εγγυήτριες Δυνάμεις. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο Περιεχόμενο <<<

Η ανάγνωση της Κυβέρνησης τώρα, εστιάζεται στο δεύτερο σημείο όπου ο Γενικός Γραμματέας τονίζει ότι το πλαίσιο του αποτελείται από «έξι σημεία», με την Λευκωσία να υποδεικνύει πως αυτό είναι σαφές μήνυμα προς την Τουρκική και Τουρκοκυπριακή πλευρά. Την ίδια ώρα όμως οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την αναφορά του ΓΓ ΟΗΕ στην ημερομηνία της 30ης Ιουνίου λέγοντας πως όντως το Πλαίσιο είναι ένα, αυτό που κατατέθηκε την 30η Ιουνίου, αλλά την ίδια ώρα η αποφυγή από πλευράς του ΓΓ ΟΗΕ να αναφερθεί στην ημερομηνία της 4ης Ιουλίου 2017 δεν ικανοποιεί τη Λευκωσία. 

Πιο ενδιαφέρουσα ανάγνωση όμως είναι αυτή εμπλεκομένων διπλωματικών κύκλων, οι οποίοι συνομιλώντας με την Brief σημείωσαν πως ο Γενικός Γραμματέας με αυτή την πρόταση θέλησε «να αφήσει ανοικτές πόρτες» και στις δυο πλευρές ώστε να υπάρχει προοπτική. Ούτως ή άλλως όπως μας εξηγήθηκε, τις διευκρινίσεις του ΓΓ του ΟΗΕ επί του Πλαισίου του τις γνωρίζουν και οι δυο πλευρές και επιπλέον αυτά «τα έξι κεφάλαια πρέπει να συζητηθούν όλα» σε μια πιθανώς νέα Διάσκεψη. 
  
Η διαφορά 
Όμως ποια είναι η διαφορά στο Πλαίσιο Γκουτέρες μεταξύ της 30ης Ιουνίου και της 4ης Ιουλίου 2017, και γιατί η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στην 4η Ιουλίου; 

Όπως έγραψε ξανά η Brief, μεταξύ άλλων, οι ουσιαστικότερες διαφορές είναι: 
  
1. Εγγυήσεις 
Στο διευκρινισμένο Πλαίσιο της 4ης Ιουλίου γίνεται λόγος για κατάργηση συστήματος Εγγυήσεων, με τη διευκρίνηση και για την εφαρμογή της Λύσης, ότι οι Εγγυήτριες δεν μπορεί να εφαρμόσουν αλλαγές που τις αφορούν. Αντίθετα, σε αυτό της 30ης Ιουνίου γίνεται λόγος μόνο για το «δικαίωμα επέμβασης» (χωρίς κατάργηση εγγυήσεων) και αφήνεται πειρθώριο για εμπλοκή των εγγυητριών στη διαδικασία εφαρμογής. 

>>> Σχετική ΑΠΟΨΗ: Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν τα απλά, δύσκολα <<< 

2. Κατοχικός Στρατός
Το διευκρινισμένο Πλαίσιο της 4ης Ιουλίου αναφέρεται σε δραστική μείωση του κατοχικού στρατού από την πρώτη μέρα και μετά χρονοδιάγραμμα αποχώρησης. μέχρι να φτάσουν στο «επίπεδο του 1960» (950 Έλληνες και 650 Τούρκοι). Στο Πλαίσιο της 30ης Ιουνίου το θέμα είναι προς συζήτηση ακόμα και «εάν» θα αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός, ενώ παραπέμπει το όλο θέμα σε «συζήτηση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». 

3. Μόρφου
Με το Πλαίσιο όπως διευκρινίζεται στις 4 Ιουλίου, ο Γ.Γ. ζητά να κατονομασθεί η Μόρφου ανάμεσα στις περιοχές που θα επιστραφούν, ενώ σε ότι κατέγραψε ο κ. Έϊντε στις 30 Ιουνίου γίνεται αόριστα αναφορά σε «περιοχές». 

4. Εκ Περιτροπής 
Στο Πλαίσιο όπως το διευκρίνισε ο ίδιος ο Γ.Γ. την 4η Ιουλίου αποτελεί θέμα συζήτησης τόσο η εκ περιτροπής προεδρία, όσο και το «πολύ και πότε» και σε ποια όργανα μπορεί να απαιτείται «τουλάχιστον μία θετική ψήφος». Ενώ σε αυτό της 30ης Ιουνίου θεωρείται ως «δεδομένη» η εκ περιτροπής, αλλά και πάλι διευκρινίζεται ότι θετική ψήφος μπορεί να απαιτείται όταν επηρεάζονται ιδιαίτερα τα συμφέροντα της μιας πλευράς.


Ελιγμός ή αναδίπλωση; 
Το ερώτημα που βρίσκεται υπό εξέταση όμως από πλευράς Λευκωσίας είναι κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών απέφυγε να αναφερθεί στις διευκρινίσεις της 4ης Ιουλίου 2017 λόγω «πολιτικού ελιγμού» ή λόγω «αναδίπλωσης» ένεκα των τουρκικών πιέσεων και άτεγκτων θέσεων της κυρίως ως προς το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων. 

Όποιο από τα δυο όμως κι’ αν ισχύει, η Λευκωσία δεν κρύβει την απογοήτευση αλλά και ανησυχία της ως προς την αποφυγή αναφοράς στην 4η Ιουλίου από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ, μιας και η εκτίμηση της Λευκωσίας είναι ξεκάθαρη προς τούτο: Ότι δηλαδή αν ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε αναφορά στις δικές του διευκρινίσεις της 4ης Ιουλίου «τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά ως προς την κατεύθυνση για την συνέχιση των συνομιλιών», όπως χαρακτηριστικά μας λέχθηκε. 

Παναγιώτης Τσαγγάρης