ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο χειμερινός τουρισμός αυξάνεται την ώρα που… μειώνεται

Yπάρχει ακόμη πολύς δρόμος ούτως ώστε ο κυπριακός τουρισμός να απεξαρτηθεί από την εποχικότητα

Συνεχείς είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τη χειμερινή σεζόν, που αφορούν την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου. Για χρόνια οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι με θέματα τουρισμού τόνιζαν αφενός την ανάγκη για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και αφετέρου για ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, καθώς το κλίμα της χώρας προσφέρεται για διακοπές και δη για τουρίστες από βόρειες χώρες. 

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των μηνών που αναλύονται σε σύγκριση με το σύνολο των αφίξεων ουσιαστικά δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά. Το συγκεκριμένο στοιχείο δείχνει ότι η εποχικότητα του τουριστικού προϊόντος δεν έχει αλλάξει, αλλά αντίθετα οι μήνες που εντάσσονται στη χειμερινή, τουριστική περίοδο, ακολουθούν την τάση της υπόλοιπης σεζόν. Σε κάθε περίπτωση η άνοδος στους πραγματικούς αριθμούς και κατά τον χειμώνα, αποτελεί θετικό στοιχείο τόσο για την τουριστική βιομηχανία, όσο και για την οικονομία ευρύτερα. 

>>> Χειμερινός τουρισμός στην Κύπρο με 173 ξενοδοχεία ανοικτά <<<

Η brief αναλύει τα στοιχεία που αφορούν το 2018 και την προηγούμενη δεκαετία, συγκρίνοντας τα επίσημα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία που αφορούν στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, μήνας για τον οποίο υπάρχουν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τις τουριστικές αφίξεις. 

Άνοδος 56% το 2018 σε σύγκριση με το 2008 
Μεγάλη είναι η διαφορά που καταγράφεται συγκρίνοντας το 2018 με το 2008 και πιο συγκεκριμένα το σύνολο των αφίξεων κατά το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος. Ειδικά αναφέρεται ότι κατά τους δύο προαναφερθέντες μήνες του 2018 έφτασαν στην Κύπρο, συνολικά 265,248 τουρίστες, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για την ίδια περίοδο του 2008 ήταν μόλις 170,027.  τουρισμος1

Μάλιστα, η ποσοστιαία άνοδος στην πιο πάνω σύγκριση ανέρχεται σε 56%, μια αύξηση η οποία προφανώς είναι σημαντική, αλλά όχι τέτοια που να διατηρεί μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων ανοικτά και κατά τους χειμερινούς μήνες. Σημειώνεται ότι η επιβατική κίνηση προς την Κύπρο κατά τη χειμερινή σεζόν είναι μόλις στο ένα πέμπτο, σε σύγκριση με την καλοκαιρινή. 

Δείτε στον πιο κάτω πίνακα τα στοιχεία που αφορούν τις αφίξεις τουριστών κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, από το 2008 μέχρι το 2018: τουρισμός2

Η εποχικότητα δεν νικήθηκε 
Την ίδια ώρα όμως, φαίνεται ότι η σημαντική άνοδος στους αριθμούς που ξεπερνά το 50% στους απολύτους αριθμούς που αφορούν τις αφίξεις, το ποσοστό των εν λόγω αφίξεων δεν διαφοροποιείται -στην ουσία- σε σχέση με μια δεκαετία προηγουμένως. 

>>> Στρατηγική για Τουρισμό: Στόχος 6 εκατ. τουρίστες ως το 2030 <<<

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι το σύνολο των αφίξεων κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2008 ήταν -σε ποσοστό- της τάξης του 7,4% σε σύγκριση με το σύνολο των αφίξεων ολόκληρης της χρονιάς. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2018, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας, διαμορφώθηκε στο 6,7%. 

τουρισμός3

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί ούτως ώστε ο κυπριακός τουρισμός να απεξαρτηθεί από την εποχικότητα, τις μεγάλες αφίξεις μόνο κατά την τουριστική σεζόν (Μάρτιος-Οκτώβριος) και το δίπτυχο ήλιος και θάλασσα. 

Εναλλακτικά είδη τουρισμού όπως ο αθλητικός, ο θρησκευτικός ή ο αγροτουρισμός σε συνδυασμό με τις επενδύσεις σε υποδομές για ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας, της διακίνησης αλλά και της πρόσβασης σε περιοχές όπως το Τρόοδος, αποτελούν σημαντικές κινήσεις για σημαντική άνοδο των αφίξεων κατά τους χειμερινούς μήνες.  

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief
 
192
Thumbnail
  • Καθαρό το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όμως υπάρχουν και άλλοι…
  • Ο νέος Διοικητής ΚΤΚ ρίχνεται στη μάχη για να «καθαρίσει» την εικόνα της Κύπρου
,

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

ad1mobile

Η Κύπρος δέχεται συστηματικά τα πυρά των ξένων, κυρίως των Αμερικανών, για περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή άλλως ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, φαινόμενο το οποίο αφορά και επηρεάζει ανεξαιρέτως όλα τα κράτη παγκόσμια. Παρά τις δράσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται για να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του, η έμμεση παρουσία ολιγαρχών από τη Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία κυρίως, αλλά και από τρίτες χώρες, βρίσκει το νησί στο στόχαστρο των ΗΠΑ και άλλων διεθνών οργανισμών. Κύριος στόχος τους, παρά τις περί αντιθέτου επίσημες δηλώσεις της Κύπρου ότι η χώρα πατάσσει το  φαινόμενο του ξεπλύματος, είναι να συνεχίσουν να «ενοχλούν» το νησί για το θέμα καλώντας τις αρμόδιες αρχές να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα.  

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ο  νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, καθώς συμμετείχε κατ’ επανάληψη σε αποστολές και συναντήσεις με ξένους οργανισμούς και χώρες που πρόβαλλαν αιτήματα για περαιτέρω καταπολέμηση του φαινομένου, φαίνεται πως δεν τα βάζει κάτω. Θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της μάχης για να πειστούν όλοι ότι, η Κύπρος έχει ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες για χρησιμοποίησή της ως παράδεισος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και δεν θα διστάσει, όπως μαθαίνει η Brief, να ζητήσει ακόμη και άλλα μέτρα ώστε να «καθαρίσει» και η παραμικρή κηλίδα.

Κοινή συνεργασία

Σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Έφορο Ασφαλίσεων, το Συμβούλιο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων καθώς επίσης και με τη συνδρομή του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών και την Εθνική    Αρχή Παιγνίων    και    Εποπτείας Καζίνο, θα αναληφθούν στοχευμένες δράσεις. Ήδη, υπάρχουν ρητές δεσμεύσεις προς την Τρόικα και πρόνοιες στο μνημόνιο με τους δανειστές, οι οποίες κατά ένα μεγάλο μέρος έχουν υλοποιηθεί.

Η άφιξη της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αξιολογεί το σύστημα της Κύπρου, είναι η ευκαιρία για να βγουν προς τα έξω τα σωστά μηνύματα. Ακόμη, κι αν η αντιπροσωπεία εντόπισε και θα ζητήσει και επισήμως περαιτέρω μέτρα, με τη συγγραφή και κοινοποίηση της έκθεσής της, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Γενικά η Moneyval, κατά τις συναντήσεις με διάφορες πλευρές, διαπίστωσε ενδιαφέρον, ετοιμότητα και προθυμία για βελτιώσεις και την κοινή δήλωση ότι έχουν γίνει πάρα πολλά στο χρηματοπιστωτικό τουλάχιστον σύστημα.

Άλλες οντότητες

Ωστόσο, πέραν από τις τράπεζες, οι οποίες τυγχάνουν αυστηρής εποπτείας και δεν μπορούν να ενεργούν κατά το δοκούν, υπάρχουν και άλλοι παίκτες στο σύστημα, άλλες οικονομικές οντότητες και ομάδες επαγγελματιών, οι οποίοι πιθανόν να είναι πιο ελαστικοί στην τήρηση του γράμματος του νόμου και των οδηγιών. Χωρίς να «φωτογραφίζεται» οποιοδήποτε Σώμα, ανάμεσα στις οντότητες που διερευνώνται, είναι μέλη της κοινότητας των φορολογικών συμβούλων ή ακόμη και πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες άσκησης καθηκόντων αξιωματούχων σε αυτές και παροχής διεύθυνσης εγγεγραμμένου γραφείου και άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν καθήκοντα εμπιστευματοδόχου σε trust, πάροχοι υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και κτηματομεσίτες.        

Αυτές τις ομάδες και τη συμπεριφορά τους έναντι των κανόνων συμμόρφωσης εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσει από κοντά η Moneyval και θα ζητήσει αυστηρότερη παρακολούθηση των συναλλαγών και εμπορικών πράξεων που γίνονται από πελάτες τους. 

Να σημειωθεί ότι, η Κύπρος είναι μέλος της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης που ασχολείται με την αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνονται κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, από της ίδρυσής της το 1997. 

Απανωτές αξιολογήσεις

Το σύστημα της Κύπρου για καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αξιολογήθηκε τέσσερις φορές από την Επιτροπή Moneyval, τον Απρίλιο του 1998, τον Σεπτέμβριο του 2001, τον Απρίλιο του 2005 και τον Ιούνιο του 2010. 

Οι διαδοχικές αξιολογήσεις δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 1998, τον Ιούνιο του 2002, τον Μάρτιο του 2006 και τον Σεπτέμβριο του 2011, αντίστοιχα. Όλες οι αναφορές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η Κύπρος πρέπει να επαινεθεί για τον περιεκτικό τρόπο με τον οποίο υιοθέτησε μέτρα τα οποία συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα και για το περιεκτικό νομικό πλαίσιο που τέθηκε σε εφαρμογή».

Η τέταρτη Έκθεση Αξιολόγησης της Κύπρου από την Ολομέλεια της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2011.

Μετά από σχετικό αίτημα του Eurogroup στις 9 Μαρτίου 2013, η Επιτροπή πραγματοποίησε «ειδική» αξιολόγηση για την αποτελεσματική εφαρμογή των διαδικασιών προσδιορισμού ταυτότητας των πελατών στον κυπριακό τραπεζικό τομέα. 

Από την πλευρά της η Κύπρος ανέθεσε στη Deloitte Ιταλίας, με τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικα, να αξιολογήσει το επίπεδο συμμόρφωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων με την κείμενη νομοθεσία ως προς την επίδειξη δέουσας επιμέλειας. Οι εκθέσεις με τις δύο ειδικές αξιολογήσεις παρουσιάστηκαν στην Τρόικα στις 24 Απριλίου 2013.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Καμία ένδειξη για συστημικές ανεπάρκειες

ad2mobile

Σύμφωνα με τα πορίσματα, δεν υπάρχει αναφορά ή ένδειξη συστημικών ανεπαρκειών. Οι εκθέσεις καταδεικνύουν ότι τα βασικά δομικά στοιχεία του πλαισίου AML/CFT της Κύπρου είναι επαρκή, ότι τα αποτρεπτικά μέτρα και οι διαδικασίες στα πιστωτικά ιδρύματα είναι γενικά σε υγιή βάση, και ότι, γενικά, παρουσιάζουν υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης με τις νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις. Μάλιστα, τονίζεται ότι σε ορισμένα θέματα είναι πιο απαιτητικές από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις εκθέσεις, ορισμένοι τομείς απαιτούν προσοχή και επιδέχονται προτάσεις για περαιτέρω βελτιώσεις.

Οι κυπριακές αρχές δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι παραμένουν πλήρως δεσμευμένες να προβούν στις απαραίτητες βελτιώσεις και διορθώσεις.

article 1