ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο πρώτος μήνας χωρίς Ρώσους ήταν καλός

Η αγωνία και ο προβληματισμός μετατράπηκαν σε εφαλτήρια για αναζήτηση νέων αγορών. Ο τουρισμός λειτουργεί πλέον χωρίς τον ένα από τους δύο βασικούς αιμοδότες του, δηλαδή τη ρωσική αγορά. Ο Μάρτιος του 2022 αποτελεί τον πρώτο μήνα χωρίς πτήσεις από τη Ρωσία, απόρροια των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία λόγω του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία. 

Τα αποτελέσματα των αφίξεων, ιδίως μετά από δύο χρόνια πανδημίας και μεγάλες δυσκολίες στα ταξίδια, μπορούν να αξιολογηθούν ως θετικά.  Ταυτόχρονα, προκλήσεις και στρεβλώσεις αλλά και προοπτικές συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης μέρας, σε μια εποχή χωρίς τους Ρώσους τουρίστες. 

Στον πιο κάτω πίνακα καταγράφονται ειδικά οι αφίξεις τουριστών κατά τον μήνα Μάρτιο τα τελευταία χρόνια, από το 2017 μέχρι και φέτος. Τα στοιχεία έχουν εξασφαλιστεί από την επίσημη βάση δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Η πορεία δείχνει την ισχυρή άνοδο που κατέγραφε προ πανδημίας ο τουρισμός, την πτώση κατά τα χρόνια του Covid αλλά και τα φετινά -έως τώρα- ενθαρρυντικά μηνύματα. 

WFGWVqew

Τα στοιχεία βεβαίως δείχνουν ισχυρή αύξηση σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι και σχετική υστέρηση σε σύγκριση με τα έτη 2017,μ 2018 και 2019, στοιχείο που δημιουργεί σχετική αισιοδοξία για την πορεία του 2022. Πιο ειδικά σημειώνεται ότι οι αφίξεις Μαρτίου του τρέχοντος έτους έχουν ανέλθει σε 128,840 επιβάτες, αριθμός μειωμένος κατά 24,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, 33% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2018 και 8,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2018. Συνεπώς, προκύπτει ότι σημαντικό έδαφος έχει καλυφθεί παρά τις δυσκολίες που ενέχει η φετινή χρονιά και που αφορούν την απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Ρωσία, το υψηλό κόστος ενέργειας που επηρεάζει τις τιμές εισιτηρίων, τον πληθωρισμό και τα εισοδήματα των νοικοκυριών που έχουν επηρεαστεί από την πορεία στην πανδημία και τις πρόσφατες συνθήκες στις παγκόσμιες αγορές. 

Αυτό που προκύπτει ως βασικό συμπέρασμα είναι η φετινή τουριστική κίνηση μπορεί να κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα -δεδομένων των δυσμενών συνθηκών- και οι αφίξεις να διαμορφωθούν πέριξ των 3 εκατομμυρίων επιβατών, αριθμός που θα είναι εξαιρετικά θετικός για όλη την κυπριακή, τουριστική βιομηχανία. 

Ο κίνδυνος ή η ανωμαλία που δημιουργείται από την κατάσταση με τη Ρωσία έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη εξάρτηση που προκύπτει σε σχέση με τη βρετανική αγορά, η οποία αν τυχόν απότομα περιοριστεί ή επηρεαστεί από απρόσμενους παράγοντες θα αφήσει εκτεθειμένη την Κύπρο. 

Πάντως, οι συγκυρίες έχουν δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες που ωθούν σε εντατική αναζήτηση νέων αγορών και διεύρυνση συνεργασιών με υφιστάμενες κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να ωφελήσει και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό την Κύπρο. 

 
1817