ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο τουρισμός «αγνοεί» πληθωρισμό και Ρωσία

Υψηλές πτήσεις συνεχίζει να πραγματοποιεί ο κυπριακός τουρισμός, ο οποίος μέσα από χίλιες δυο δυσκολίες βρίσκει τους τρόπους να διευρύνει -σταδιακά- τις αγορές στις οποίες απευθύνεται και να αυξάνει την ταξιδιωτική κίνηση από ήδη συνεργαζόμενες χώρες. 

Φαίνεται μάλιστα, ότι τη θέση των Ρώσων επισκεπτών παίρνουν στον ταξιδιωτικό χάρτη άλλες, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σκανδιναβικές χώρες. Την ίδια ώρα, σημαντικός εταίρος είναι το Ισραήλ ενώ ο μεγάλος στόχος πλέον έχει να κάνει με την καταπολέμηση της εποχικότητας στο κυπριακό τουριστικό προϊόν, στην παροχή εναλλακτικών μορφών τουρισμού που θα αυξήσουν ποσοτικά τις αφίξεις αλλά και τα έσοδα και οι συνεργασίες με νέες, μεγάλες και ίσως πιο μακρινές χώρες όπως πχ οι χώρες της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδάς) ή και χώρες της Ασίας. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθενται στοιχεία που αφορούν στις αφίξεις τουριστών κατά τον Αύγουστο αλλά και κατά το πρώτο οκτάμηνο των ετών 2018, 2019, 2021 και 2022. Το 2020, κατά το οποίο απαγορεύτηκαν πτήσεις και εφαρμόστηκαν τα πρώτα, ιδιαίτερα σκληρά μέτρα, για περιορισμό του Covid δεν προσφέρεται για συγκρίσεις. Αντίθετα, το τρέχον και το περασμένο έτος δείχνουν ακριβώς τη θετική πορεία παρά τις δυσκολίες. Σημειώνεται, ότι τα στοιχεία έχουν εξασφαλιστεί από τη Στατιστική Υπηρεσία και έχουν τύχει επεξεργασίας από την Brief. 

ac\vszdbxfncgmhvb

Οι δυσκολίες 

Οι δυσκολίες μέσα από τις οποίες ο κυπριακός τουρισμός καλείται μόνιμα πλέον να βρίσκει απαντήσεις έχουν να κάνουν κυρίως: 

1. Διάθεση και εφαρμογή -έστω περιστασιακά- μέτρων κατά της πανδημίας. Υπάρχει ακόμη κόσμος που νοσεί ή που δε θέλει να ταξιδέψει ενώ ακόμη ο ιός κυκλοφορεί σε μεγάλη κλίμακα. 
2. ΤΟ κόστος των ταξιδιών αλλά και ευρύτερα έχει αυξηθεί σημαντικά κάτι που περιορίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ταξίδια, είτε πρόκειται για διακοπές είτε για επαγγελματικούς σκοπούς. 
3. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης επί της Ρωσίας, έχουν επιφέρει καίριο πλήγμα στον κυπριακό τουρισμό. 

Μέσα σε αυτό ο δύσκολο πλέγμα προκλήσεων ο κυπριακός τουρισμός καταφέρνει να κερδίζει σημαντικές αφίξεις και να σχεδιάζει το μέλλον στη βάση αυτών ή και δυνητικά νέων αφίξεων.