ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο τουρισμός απογειώθηκε αλλά με ρωσικό κενό

Μια χρονιά η οποία αναμενόταν καλή για τον τουρισμό σε παγκόσμια κλίμακα παρά τον πληθωρισμό και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα πράγματα βαίνουν καλώς και για την Κύπρο αφού οι αριθμοί των αφίξεων είναι κοντά σε καλές χρονιές για την τουριστική βιομηχανία του τόπου. 

Μπορεί να υπάρχει υστέρηση της τάξης του 25% σε σχέση με το 2019, ωστόσο, οι τουριστικές επιχειρήσεις γεμίζουν, από τα ξενοδοχεία και τους χώρους εστίασης μέχρι τα κέντρα αναψυχής, τα θαλάσσια σπορ και τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Το ζήτημα που προκύπτει αφορά την απώλεια της ρωσικής αγοράς η οποία κατά απόλυτο τρόπο αποτυπώνεται στα στοιχεία των αφίξεων. Η Brief σε προηγούμενη ανάλυσή της για τον τουρισμό και στη βάση στοιχείων δεκαετίας ανέδειξε ότι το ποσοστό των Ρώσων τουριστών στη χώρα ήταν μεταξύ 20% με 25% και μάλιστα με αυξητική τάση. 

Η φετινή απώλεια μπορεί άμεσα να αποδοθεί στις κυρώσεις για την απαγόρευση ταξιδίων από τη Ρωσία, ωστόσο, αυτό που πρέπει α προβληματίσει είναι η κάλυψη του εν λόγω ποσοστού στο μέλλον. 

Στον ακόλουθο πίνακα παρατίθενται τα στοιχεία αφίξεων κατά τον Ιούνιο από το 2016 μέχρι και φέτος, αλλά και κατά το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους. Εκτός στοιχείων 2020, που ήταν το πρώτο έτος της πανδημίας με αυστηρά μέτρα lockdown και βεβαίως απαγορεύσεις πτήσεων. 

Το μέλλον δεν αφορά μόνο την ποσότητα αλλά και την ποιότητα 

Σαφώς και η Brief δε χωρίζει τον κόσμο αναλόγως οικονομικής επιφάνειας και παράλληλα θεωρεί ότι όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι στον τόπο μας, επιλέγοντας διαφορετικό είδος ή και κατηγορία ξενοδοχείων για τις διακοπές τους. Αυτό όμως, στο οποίο πρέπει να στοχεύσει η Κύπρος είναι σε τουρίστες αυξημένης οικονομικής επιφάνειας που θα αυξήσουν τις ροές εσόδων στη χώρα μας, ασχέτως του αριθμού των αφίξεων στη χώρα. 

Οι μαρίνες, το νέο πλάνο για κατασκηνώσεις πολυτελείας τύπου glamping και η προσεχής λειτουργία του καζίνο που στις εγκαταστάσεις θα έχει και πολυτελές ξενοδοχείο μπορούν να πετύχουν πολλά προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης εύρωστων ατόμων για τουρισμό και μάλιστα από χώρες της ανατολικής Μεσογείου. 

Ταυτόχρονα, οι αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών θα πρέπει να ενισχυθούν αφού ήδη αποτελούν τους κύριους αιμοδότες του κυπριακού τουρισμού, μαζί με τη θεαματική άνοδο από το Ισραήλ κατά τα τελευταία χρόνια (εξαιρουμένων των ετών της πανδημίας βεβαίως).