ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο τουρισμός δεν κινδυνεύει από κανένα κακό Μάρτιο

Τα στοιχεία δεν δικαιολογούν τον πανικό που έχει προκληθεί

Μεγάλη συζήτηση έγινε αναφορικά με τη μείωση στις αφίξεις που έχει καταγραφεί κατά τον Μάρτιο του 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ αντίστοιχες αναλύσεις έγιναν και για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Παρόλα αυτά, από την ανάλυση της brief προκύπτουν κάποια πολύ βασικά συμπεράσματα, τα οποία δεν δικαιολογούν τον πανικό που έχει προκληθεί, παρά μόνο λογικό και παραγωγικό προβληματισμό για να καλυφθούν κενά ή και για να γίνουν ενέργειες για βελτίωση του μοντέλου που η Κύπρος ακολουθεί. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Εξάλλου, το τουριστικό μοντέλο της Κύπρου, οι αγορές στόχος και οι συνεργαζόμενες χώρες, τα ειδικά κομμάτια τουρισμού και τα αχαρτογράφητα νερά του Brexit υπό το όποιο σενάριό του, αποτελούν σημαντικά θέματα προς προβληματισμό σε σχέση με τον τουρισμό. 

Παράλληλα, όμως δεν θα πρέπει να αγνοούνται τα ακόλουθα δεδομένα: 

  • Ο Μάρτιος δεν αποτελεί βασικό μήνα της κυπριακής τουριστικής σεζόν (high season), η οποία στην Κύπρο είναι κατά κύριο λόγο η καλοκαιρινή και απλώνεται μεταξύ των μηνών Απριλίου-Οκτωβρίου και ειδικότερα στο πεντάμηνο Μαΐου-Σεπτεμβρίου. 
  • Η σύγκριση με τον περσινό Μάρτιο είναι κάπως άδικη, αφού το 2018 αποτελεί τη χρονιά ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό. 
  • Ο όγκος αφίξεων κατά τη χειμερινή, τουριστική περίοδο, δηλαδή από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο δεν είναι μεγάλος. Συνεπώς, οι ποσοστιαίες διακυμάνσεις μπορούν να είναι μεγάλες ακόμη και με μικρές διαφορές στους απόλυτους αριθμούς αφίξεων τουριστών. 
  • Το σύνολο αφίξεων του πρώτου τριμήνου κατά το 2018 αντιστοιχούσε στο 9% του συνόλου των αφίξεων του έτους. 
  • Οι αφίξεις του Μαρτίου δεν κατέλαβαν ούτε το 5% από το σύνολο των αφίξεων. 

Ο φετινός Μάρτιος είναι ο δεύτερος καλύτερος όλων των εποχών 

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσα από την ανάλυση της brief προκύπτει και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αφορά στον Μάρτιο του 2019. Ο φετινός, τρίτος μήνας είναι ο δεύτερος καλύτερος όλων των εποχών. Με αφίξεις της τάξης των 357 και πλέον χιλιάδων τουριστών, ο φετινός Μάρτιος δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως κακός για τον τουρισμό. Επίσης, η διαφορά του σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα είναι μόλις 11,963 άτομα, διαφορά η οποία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως δραματική. 

Στο πιο κάτω πίνακα παρατίθενται τα στοιχεία που αφορούν τόσο στον Μάρτιο όσο και στο κάθε τρίμηνο των ετών από το 2008 μέχρι και τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που αφορούν στο τρέχον έτος.

σδ

Συμπερασματικά, και βάσει της πιο πάνω ανάλυσης η ομάδα της brief πιστεύει ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού για τα στοιχεία που αφορούν στις αφίξεις είτε του Μαρτίου είτε του πρώτου τριμήνου ευρύτερα. Τα στοιχεία που α καθορίσουν τη χρονιά είναι αυτά της καλοκαιρινής σεζόν, στην οποία βασίζεται ο κυπριακός τουρισμός. Τα προβλήματα ή και οι προοπτικές της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας θα πρέπει να εντοπιστούν και βάσει σχεδιασμού που θα βασιστεί σε συγκεκριμένο χρονικό πλάνο δράσης θα εκσυγχρονίσει το τουριστικό μοντέλο της Κύπρου. 
 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief
 
305
Thumbnail
  • Φαίδων Καλοζώης, ο τεχνοκράτης που προειδοποιούσε για την oικονομική κατρακύλα της Κύπρου
  • Γιώργος Παντελή, ο ανώτερος λειτουργός που συνέδεσε το όνομά του με τα νομοσχέδια του «κουρέματος»

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

ad1mobile

Δυο πρωτοκλασάτα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, ο Φαίδων Καλοζώης και ο Γιώργος Παντελή, διεκδικούν την «καυτή καρέκλα» του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, μετά την αφυπηρέτηση τού επί 17 χρόνια Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστου Πατσαλίδη, ο οποίος βρίσκεται σε προαφυπηρετική άδεια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι, παρόλο που στον κατάλογο των υποψηφίων βρίσκονται συνολικά 30 άτομα από τη Δημόσια Υπηρεσία και τον ιδιωτικό τομέα, η επικράτηση τού ενός εκ των δυο στελεχών του Υπουργείου φαίνεται να είναι δεδομένη, παρόλο που στο «παιγνίδι» μπαίνει συχνά πυκνά και το όνομα του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόση Τσιόλα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τα δυο τεχνοκρατικά στελέχη έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περίοδο πριν και μετά την κρίση του 2013.

Οι προειδοποιήσεις Καλοζώη
Ο Φαίδων Καλοζώης, ως Επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ)
του Υπουργείου Οικονομικών, είναι γνωστός για τις συνεχείς παραινέσεις, εισηγήσεις και υποδείξεις του για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η κυπριακή οικονομία προ της κρίσεως, με κύρια την εισήγησή του, το 2011, ότι η Κύπρος θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο μηχανισμό στήριξη. 

Είναι χαρακτηριστική η κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία με την οποία δήλωνε ότι «είναι ανορθόδοξο ένα κράτος να μην έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία για ένταξη στον μηχανισμό και ο βασικότερος λόγος ήταν ότι η Κύπρος δεν προλάβαινε να προσφύγει στον μηχανισμό καθώς η διαδικασία της προετοιμασίας του Μνημονίου θα έπαιρνε χρόνο, ενώ η χρεοκοπία της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν θέμα εβδομάδων». Τότε, μιλώντας έξω από τα δόντια είχε δηλώσει ότι «η Κύπρος είναι παγκόσμιο φαινόμενο καθώς όταν αποκλείστηκε από τις αγορές η αξιολόγηση ήταν κατηγορίας Α, που σημαίνει υψηλής ποιότητας πιστοληπτική ικανότητα». 

Το «κούρεμα» του Παντελή
Ο Γιώργος Παντελή, Οικονομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
, ως ανώτερος λειτουργός του Υπουργείου, το 2013, έδωσε οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία, κατ’ εντολή του Μιχάλη Σαρρή και εν γνώσει του Πανίκου Δημητριάδη, να ετοιμαστεί νομοσχέδιο με πρόνοιες για αποκοπή ποσοστών (haircut) «κουρέματος» από τις καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες.

Η ενέργεια αυτή έγινε χωρίς να τύχει ενημέρωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο προϊστάμενος του Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστος Πατσαλίδης.

Συγκεκριμένα, ο Παντελή είχε λάβει οδηγίες από τον Μιχάλη Σαρρή πριν από τις εργασίες του Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013, στο οποίο συμμετείχε ο Υπουργός με τη διαπραγματευτική του ομάδα. Τη συγκεκριμένη περίοδο υπήρξαν σοβαρές υπόνοιες και σχετικές καταγγελίες με τεκμηριωμένα στοιχεία ότι το θέμα του «κουρέματος» των καταθέσεων ήταν ήδη γνωστό ότι θα παρουσιαζόταν έντονα και αμετάκλητα κατά τη Σύνοδο του Eurogroup. 

Μάλιστα, ο Νίκος Αναστασιάδης σε επιστολή του στις 20 Μαρτίου 2013 προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πατσαλίδη, έξω φρενών με τις ενέργειες των κυβερνητικών τεχνοκρατών, είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας με κύριο αντικείμενο: «Ποιος εκ των λειτουργών που συνόδευαν τον Υπουργό Οικονομικών έδωσε οδηγίες το πρωί της 15ης Μαρτίου 2013, δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση της Συνόδου του Eurogroup, στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, για να ετοιμαστεί νομοσχέδιο με πρόνοιες αποκοπής ποσοστών (haircut) από τις καταθέσεις στις τράπεζες;».

Πρώτου διορισμού και προαγωγής
Σύμφωνα με το σχέδιο υπηρεσίας, η θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών είναι πρώτου διορισμού και προαγωγής. Ένα βασικό κριτήριο, εκτός των ακαδημαϊκών προσόντων, είναι η πείρα πέραν των 10 ετών σε συναφή καθήκοντα. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Επίσης έχουν κενωθεί και βρίσκονται σε διαδικασία πλήρωσης οι θέσεις των Γενικών Διευθυντών της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, του Υπουργείου Παιδείας και Γεωργίας και του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Eκτός από τη θέση του Γενικού Διευθυντή, στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις του Διευθυντή Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Διευθυντή Προϋπολογισμού. 

article 1