ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι απειλές της συνεχούς ανάπτυξης 16 τριμήνων

Σε κάποια σημεία καλοί δείκτες της οικονομίας, απαιτούν λεπτούς χειρισμούς προς αποφυγή οικονομικού ατυχήματος

Ανοδική είναι η πορεία που καταγράφει το ΑΕΠ της χώρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την οικονομία να δείχνει ότι έχει αφήσει πίσω την κρίση του 2013, η οποία ως χρονική περίοδος απλώνεται από το 2011 μέχρι και το τέλος του 2014.

Η brief καταγράφει την πορεία του ΑΕΠ της χώρας από το 2013 κι έπειτα, μέσω των στοιχείων που συνέλεξε από τη Στατιστική Υπηρεσία, καθώς και τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και κατά συνέπεια τα δημόσια οικονομικά. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ανάπτυξη μεγάλης διάρκειας 
Συνεχής ανάπτυξη για τέσσερα συναπτά έτη ή αλλιώς για 16 συνεχή τρίμηνα ή για 48 μήνες, καταγράφει το κυπριακό ΑΕΠ, με την πιο πρόσφατη καταγραφή της οικονομικής πορείας της χώρας να φτάνει μέχρι το τέλος του 2018. 

Όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στο πιο κάτω γραφικό, το ΑΕΠ της χώρας από τη βαθιά ύφεση της προ εξαετίας και εντεύθεν περιόδου, έχει περάσει σε φάση ζωηρής ανάπτυξης, η οποία είναι κινείται μεταξύ 3% και 4% την τελευταία διετία. 

Παρόλα αυτά, οι κίνδυνοι πηγάζουν και από το εξωτερικό την ώρα που και οι αδυναμίες, στρεβλώσεις ή ανισορροπίες στην κυπριακή οικονομία είναι πολλές και μπορούν να εκτροχιάσουν την οικονομία από τις ράγες της ανάπτυξης. 

Brexit 
Παρόλο που τα σημερινά δεδομένα συνηγορούν σε επέκταση της περιόδου για κατάληξη σε συμφωνημένο Brexit, ο κίνδυνος για άτακτο Brexit αλλά και οι πιθανές επιπτώσεις στην αγγλική οικονομία από την παρατεταμένη κατάσταση αβεβαιότητας επηρεάζουν και την Κύπρο. 

Η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της Κύπρο τόσο σε επίπεδο εξαγωγών και μάλιστα για το χαλλούμι, όσο και σε επίπεδο τουρισμού

Πιθανή πορεία υποβάθμισης της αγγλικής στερλίνας μπορεί να επηρεάσει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό και τα δύο πιο πάνω πεδίο εμπορικής σχέσης. 

Εισφορές για ΓεΣΥ και Κοινωνικές Ασφαλίσεις 
Παράλληλα, μια δύσκολη χρονιά για την αγορά έχει ήδη αρχίσει αφού είναι μαζεμένες δύο νέες εισφορές προς το κράτος και αφορούν στην αύξηση της εισφοράς στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις (από 1η Ιανουαρίου) και εισαγωγή του πρώτου από τα δύο μέρη της εισφοράς για το ΓεΣΥ (από 1η Μαρτίου). 

Ο αντίκτυπος σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κράτος θα φανεί όσο το 2019 ωριμάζει, αφού δεδομένα ορισμένα εκατομμύρια θα εισρεύσουν σε μη παραγωγικούς τομείς ή έργα. 

Κριτική από το εξωτερικό για τις πολιτογραφήσεις 
Την ίδια ώρα η κριτική που δέχεται η Κύπρος για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων που εφαρμόζει, σε συνδυασμό με την άμεση σύνδεση του σχεδίου με τον κλάδο των ακινήτων αποτελούν στοιχεία που ελλοχεύουν κινδύνους για την κυπριακή οικονομία, τόσο άμεσα όσο και μεσοπρόθεσμα. 

Εάν για παράδειγμα η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταστήσουν τη στάση τους απέναντι στην Κύπρο πι αυστηρή, τότε η χώρα θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα σε σχέση με το πρόγραμμα με μικρότερους αριθμούς πολιτογραφήσεων. 

Σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
Όχι απόλυτα αλλά σχετικώς συνδεδεμένο με το προηγούμενο σημείο είναι και το ζήτημα που πλέον κρατά εδώ και χρόνια και αφορά στις ολοένα και εντεινόμενες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. 

Η Κύπρος έχοντας ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, σε πολλά επίπεδα, επιδιώκει ταυτόχρονα τόσο ως μέλος της ΕΕ να διατηρεί καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα γίνονται πιο στενές με την εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Σε κάθε περίπτωση η σύγχρονη διάσταση του Ψυχρού Πολέμου μπορεί ανά πάσα στιγμή να φουντώσει και να επηρεάσει χώρες και περιοχές με συγκρουόμενα συμφέροντα των δύο υπερδυνάμεων, όπως στην περίπτωση της Κύπρου

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Καταληκτικά, η brief καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι φαινομενικά αλλά και ουσιαστικά σε κάποια σημεία καλοί δείκτες της οικονομίας, απαιτούν λεπτούς χειρισμούς προς αποφυγή οικονομικού ατυχήματος. Μάλιστα, το ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος, η σχοινοβασία -αυτή τη στιγμή- του αξιόχρεου της χώρας μεταξύ επενδυτικής και μη βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης, σε συνδυασμό με επιπρόσθετα κόστη (για επιχειρήσεις, νοικοκυριά και δημόσιο) και απροσμέτρητους παράγοντες από το εσωτερικό και το εξωτερικό, δίνουν στο 2019 χαρακτήρα καθοριστικού έτους για τη μετέπειτα πορεία της κυπριακής οικονομίας. 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief