ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι επιταγές σβήνουν, οι κάρτες καλπάζουν

Η Brief συνέλεξε στοιχεία από τις εκθέσεις που δημοσιεύει σε ετήσια βάση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)

Μετά τη μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε από την ανακοίνωση νέων χρεώσεων από την Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες στην πορεία ήρθησαν για συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών, άνοιξε και η μεγάλη συζήτηση για το τι τελικά κάνουν οι τράπεζες, τι χρεώνουν, για ποιους λόγους και κυρίως για συγκεκριμένα κομμάτια συναλλαγών ή τραπεζικών πράξεων στο ταμείο.

>>>Διαβάστε επίσης  - Ανησυχίες για την εξάρτηση των κατασκευών από τη «Χρυσή Βίζα»<<< 

Προσεγγίζοντας το συγκεκριμένο θέμα η Brief συνέλεξε στοιχεία από τις εκθέσεις για τις πληρωμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη που δημοσιεύει σε ετήσια βάση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). 

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση δημοσιεύεται κάθε αρχή Φθινοπώρου και τα στοιχεία της φτάνουν μέχρι την προηγούμενη χρονιά. Συνεπώς, τα πιο πρόσφατα στοιχεία που αφορούν και την Κύπρο φτάνουν μέχρι το 2018, ωστόσο, εξάγονται πολύ σημαντικά συμπεράσματα τόσο για το τι ισχύει σε άλλες χώρες σε σχέση με την Κύπρο, αλλά και πως διαμορφώνονται οι τάσεις στο ευρύτερο πεδίο των συναλλαγών στην Ευρώπη. 

Οι επιταγές σβήνουν 

Μεγάλη συζήτηση έγινε για τη χρήση των επιταγών, η οποία στην Κύπρο είναι αρκετά διαδεδομένη αν και με πτωτική πορεία και κατά πόσον πρέπει ή όχι να καταργηθεί η χρήση τους, όπως συμβαίνει σε αρκετές άλλες χώρες. 

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η χρήση επιταγών ως ποσοστό των καταμετρημένων συναλλαγών στην Κύπρο έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι από το 16,2% του 2014 το αντίστοιχο ποσοστό για το 2018 έχει μειωθεί στο 10,2%. Η πτώση είναι της τάξης του 37% σε μόλις τέσσερα χρόνια, κάτι που δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά κανάλια διευθέτησης συναλλαγών κερδίζουν έδαφος έναντι των μετρητών και των επιταγών.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Χαρακτηριστικό του πιο πάνω συμπεράσματος είναι το πιο κάτω γραφικό το οποίο αποτυπώνει ξεκάθαρα τις αντίθετες πορείες που διαγράφει η χρήση επιταγών σε σχέση με τις κάρτες. Άλλωστε, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις δέχονται πληρωμές με κάρτες και μάλιστα για συναλλαγές ανεξαρτήτως ποσού. 

Παράλληλα, στον πιο κάτω πίνακα καταγράφεται η συχνότητα χρήσης άλλων μεθόδων πληρωμών όπως τα εμβάσματα και οι άμεσες πληρωμές με εντολή (standing orders). Αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα είναι όντως το κοινό ψάχνει για άμεσες, φθηνές και ασφαλείς επιλογές για να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του, τις πληρωμές ή την αποστολή χρημάτων. 

Την ίδια ώρα οι τράπεζες αναζητούν τρόπους περιορισμού του κόστους που προκύπτει τόσο στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης των πελατών τους, δηλαδή στα ταμεία, όσο και του διοικητικού φόρτου που προκύπτει από τη μεγάλη χρήση επιταγών. Σε κάθε περίπτωση ένα συντεταγμένο πλάνο παροχής κινήτρων σε συνδυασμό με ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις θα πρέπει να προηγηθούν των αντικινήτρων, τα οποία επίσης είναι αναγκαία αλλά εν ευθέτω χρόνω. 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief