ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι κακές συνθήκες του ‘20, αρνητικοί οιωνοί για το 2021

H φετινή δύσκολη χρονιά αποτελεί στην ουσία τον προθάλαμο μιας νέας περιόδου οικονομικής αβεβαιότητας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Δάνεια συνολικής αξίας €5,4 δισ. που αντιστοιχούν στο 76,3% του συνολικού, επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου δανείων τα οποία τέθηκαν υπό τις πρόνοιες του διατάγματος αναστολής δόσεων, αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση για το 2021 οπότε και το συγκεκριμένο μέτρο θα αρθεί.

Κωδικοποιώντας τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύονται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αναφορικά με την αναστολή δόσεων δανείων η Brief καταλήγει στα ακόλουθα βασικά συμπεράσματα. Την ίδια ώρα παρατίθενται βασικές παράμετροι που στην ουσία σκιαγραφούν την αβέβαιη και δύσκολη όπως προμηνύεται πορεία για το επόμενο έτος:

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

1. Περίπου τα δύο τρία των δανείων που έχουν τεθεί είναι επιχειρηματικά δάνεια.
2. Το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων που έχει τεθεί υπό αναστολή δόσεων αντιστοιχεί περίπου με το σύνολο των ΜΕΔ στην Κύπρο.
3. Τέσσερεις μόλις, και μάλιστα σημαντικοί, κλάδοι της κυπριακής οικονομίας αποτελούν τα ¾ των επιχειρηματικών δανείων που βρίσκονται σε αναστολή δόσεων.
4. Όλα τα δάνεια που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα σε πέντε μήνες πρέπει να επανέλθουν σε κατάσταση τακτικής εξυπηρέτησης.
5. Η υγειονομική κρίση αποτελεί αχαρτογράφητη περιοχή στην οποία ο πλανήτης αλλά και η Κύπρος δεν έχουν βαδίσει.
6. Η εξεύρεση ή όχι εμβολίου μπορεί να αλλάξει θετικά ή αρνητικά τις όποιες εκτιμήσεις για την πορεία του 2021, το οικονομικό κλίμα, τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Υπό τις αντίστοιχες εξελίξεις θα καθοριστεί και η πορεία της κυπριακής οικονομίας.
7. Προϋπάρχοντα προβλήματα όπως το υψηλό ιδιωτικό χρέος, ο υψηλός δείκτης ΜΕΔ, η εξάρτηση σε τομείς όπως ο τουρισμός και ευρύτερα οι υπηρεσίες συνθέτουν σκηνικό ισχυρών προκλήσεων ιδίως σε ένα αρνητικό σενάριο για την Κύπρο.

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται μεμονωμένα οι κλάδοι με τα υψηλότερης αξίας δάνεια στο πρόγραμμα αναστολής δόσεων και το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων που εντάχθηκαν σε αυτό:

doseis

Ασφαλείς εκτιμήσεις για το 2021 δεν μπορούν να γίνουν, ωστόσο, οι οιωνοί που σήμερα υπάρχουν δεν είναι θετικοί. Η φιλόδοξη εκτίμηση για τον τουρισμό του 2020 φαίνεται πως ήταν υπεραισιόδοξη αφού η χρονιά που διανύουμε κάθε άλλο παρά ευνοεί τις διακινήσεις και δη τις τουριστικές.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Παράλληλα, ο τουριστικός τομέας φαίνεται ότι θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη, ίσως μέσω επέκτασης του μέτρου αναστολής δόσεων για κάποιους επιπλέον μήνες, κάτι που εδώ και καιρό συζητείται. Την ίδια ώρα, η αγορά εργασίας και κυρίως μετά την ολοκλήρωση των κρατικών μέτρων στήριξης είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει ενώ ένα σενάριο ύφεσης πέραν του 7% φαίνεται σήμερα ως το πλέον ρεαλιστικό.

Το δεδομένο είναι πως η φετινή δύσκολη χρονιά, αποτελεί στην ουσία τον προθάλαμο μιας νέας περιόδου οικονομικής αβεβαιότητας που βρίσκει -μάλιστα- το κράτος να έχει εξαντλήσει τις επιλογές και τους πόρους του αντιμετωπίζοντας το πρώτο μεγάλο κύμα της πανδημίας.

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief
 
1169
Thumbnail