ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι κάτοικοι Κύπρου μένουν εντός 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Μπορεί η αύξηση στα ταξίδια κατά τον Ιούνιο να καταγράφει άνοδο που ξεπερνά το 200% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ωστόσο ο όγκος ταξιδιών προς το εξωτερικό είναι τόσο χαμηλός που σχεδόν είναι αμελητέος. Αυτή η εικόνα δείχνει αφενός πώς η πανδημία έχει επηρεάσει τα ταξίδια και κυρίως για τουριστικούς σκοπούς προς το εξωτερικό και αφετέρου ότι η εσωτερική βιομηχανία τουρισμού μπορεί να περιορίσει τη ζημιά από τη μη κάθοδο τουριστών από τους ντόπιους. 

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων που έκανε η Brief για τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό κατά τον Ιούνιο, προκύπτει ότι οι φετινοί αριθμοί είναι μειωμένοι κατά 74,4% σε σχέση με το 2019 και 69,4% σε σύγκριση με το 2019. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία κατοίκων Κύπρου μένει εντός για διακοπές σε σύγκριση με τις προηγούμενες, προ πανδημίας χρονιές. Τα στοιχεία προκύπτουν από τα επίσημα στατιστικά ου δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου μέσω των οποίων απορρέει και ένα θετικό στοιχείο για την οικονομία που έχει σαφώς να κάνει με τη διατήρηση κεφαλαίων εντός χώρας. 

Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθενται οι αριθμοί που αφορούν στα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου κατά τον Ιούνιο, την τελευταία πενταετία: 

v

Βεβαίως, μένει να ξεκαθαρίσει η πορεία της πανδημίας κατά την καλοκαιρινή σεζόν στην Κύπρο και στο εξωτερικό και πόσο αυτή θα επηρεάσει τα ταξίδια προς το εξωτερικό. Σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν τα ταξίδια προς άλλες χώρες είναι: 

1.    Η επιδημιολογική εικόνα στις άλλες χώρες 
2.    Οι περιορισμοί ή οι απαγορεύσεις που θέτουν άλλες χώρες έναντι της Κύπρου και τ αντίθετο (περιορισμοί διακίνησης, επιπλέον εξετάσεις, κόστος για τεστ κ.α.). 
3.    Προϋπόθεση για εμβόλιο ή τεστ ανίχνευσης. 


Με αυτά τα δεδομένα σαφώς επηρεάζεται και η τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας, σε μια χρονιά που πάει χειρότερα απ’ ότι αρχικά εκτιμήθηκε τόσο για τον τουρισμό όσο και για την πανδημία ευρύτερα. 

Συντακτική Ομάδα Brief
 
2036