ΑΝΑΛΥΣΗ: Το πάθημα της περασμένης δεκαετίας έγινε μάθημα; 

Η αυγή της νέας δεκαετίας για την Κύπρο 

Αρχές της περασμένης δεκαετίας οι αριθμοί και τα ποσοστά δεν προμήνυαν τα τεράστια προβλήματα και τις προκλήσεις που η χώρα θα αντιμετώπιζε μέχρι το τέλος της, δηλαδή μέχρι και σήμερα. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

H Brief συνέλεξε μια σειρά βασικών οικονομικών δεικτών που δείχνουν ξεκάθαρα τόσο την πορεία που η Κύπρος κατέγραψε τη δεκαετία από το 2010 μέχρι το τέλος του 2019, αλλά και τα μηνύματα που προφανώς δεν έλαβε με αποτέλεσμα τη διολίσθηση στη βαθιά οικονομική κρίση, την εκτόξευση της ανεργίας, την αύξηση του δημοσίου χρέους και των συνεχών ελλειμμάτων. Τα βεβαρημένα δημοσιονομικά σε συνδυασμό με τις αρνητικές συνθήκες στην αγορά, αλλά και σοβαρά επεισόδια της τραπεζικής κρίσης συνέθεσαν την «τέλεια καταιγίδα» για την κυπριακή οικονομία το ζενίθ της οποίας αποτέλεσε το τραγικό 2013. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Στον ακόλουθο πίνακα καταγράφεται η πορεία του χρέους, του ελλείμματος και του ποσοστού ανεργίας από το 2010 μέχρι το τέλος του 2019. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του περασμένου έτους βασίζονται σε εκτιμήσεις. 

 

Τα σημαντικότερα γεγονότα από τα σπάργανα της κρίσης μέχρι την οικονομική κατάρρευση και την πορεία μέχρι την έξοδο από το Μνημόνιο 

Για σκοπούς καλύτερης και πιο ακριβούς ανάλυσης των πιο πάνω δεδομένων θα πρέπει -βεβαίως- να υπογραμμιστούν σημαντικά γεγονότα που μεσολάβησαν την περασμένη δεκαετία και επιβάρυναν την οικονομία της Κύπρου ή καλύτερα οδήγησαν στην οικονομική κρίση: 
1. Αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές, απόρροια της μη συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, κυρίως λόγω επιδομάτων, ελλειμμάτων και ανάγκης για ακριβή πρόσβαση σε χρηματοδότηση. 
2. Έκρηξη στο Μαρί που πέραν των ανθρώπινων απωλειών είχε ως αντίκτυπο την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και μεγάλες απώλειες σε ηλεκτροδότηση για μεγάλο χρονικό διάστημα με επίσης οικονομικό αντίκτυπο σε επιχειρήσεις. 
3. Εφαρμογή της λύσης της ιδιωτικής συμμετοχής στην ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, το γνωστό PSI που ουσιαστικά κούρεψε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία των κυπριακών τραπεζών πυροδοτώντας παράλληλα την τραπεζική κρίση σε ένα σύστημα με τεράστια πιστωτική επέκταση. 
4. Αναβλητικότητα σε σχέση με τη λήψη αποφάσεων δημοσιονομικής πειθαρχίας, για περιορισμό εξόδων και αύξηση εσόδων για το κράτος. 
5. Εξασφάλιση ρωσικού δανείου ύψους €2,5 δισ. το οποίο άφησε την Κύπρο στον αναπνευστήρα για κάποιους μήνες, αναβάλλοντας την υπογραφή Μνημονίου με την τρόικα, με αποτέλεσμα τη σπατάλη χρόνου και την επιδείνωση στις τράπεζες και στην οικονομία.  
6. Στήριξη τόσο της Eurocypria όσο και των Κυπριακών Αερογραμμών για πορείες που ήταν προδιαγεγραμμένο όταν θα αποτύγχαναν. Και οι δύο εταιρείες έβαλαν λουκέτο. 
7. Στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας με €1.8 δισ. με συνεπακόλουθο την αύξηση του δημοσίου χρέους. 
8. Υπογραφή του Μνημονίου με παράλληλη εφαρμογή του bail in με τραγικά συνεπακόλουθα για την κυπριακή οικονομία. 
9. Στήριξη του Συνεργατισμού και τελικώς οικονομική ενίσχυση του κράτους για ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταφοράς μέρους εργασιών του στην Ελληνική Τράπεζα. Το κόστος ήταν τεράστιο με αντίκτυπο τόσο στο έλλειμμα όσο και στο χρέος της Κύπρου. 
10. Ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος στήριξης εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς να είχε αντληθεί όλο το εκτιμώμενο ποσό της στήριξης από την τρόικα. 
11. Σχεδιασμός πρωτογενώς πλεονασματικών προϋπολογισμών και πορεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας, οικονομική ανάπτυξη και πλάνο για σταδιακή μείωση του χρέους. 

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

Η αυγή της νέας δεκαετίας για την Κύπρο 
Προφανώς τα πιο πάνω γεγονότα θα πρέπει να έχουν δώσει το καλύτερο μάθημα στη χώρα μας, η οποία και από προηγουμένως σχοινοβατούσε σε οικονομικά αβέβαιες επιλογές και μη συνετές πολιτικές ή τακτικές, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα γεγονότα του Χρηματιστηρίου, τη φούσκα των ακινήτων και την απερίσκεπτα μεγάλη πιστωτική επέκταση απόρροια του όγκου ξένων καταθέσεων που έφταναν στην Κύπρο. 

Η πορεία εντός νοικοκυρεμένου δημοσιονομικού πλαισίου, υγιών συνθηκών στην αγορά και οι συνετές λύσεις από τους οικονομικούς παράγοντες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι τα στοιχεία που θα φέρουν μια δεκαετία καλύτερη από την προηγούμενη. 
 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief