Aνάλυση Πέμπτης: Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για ΑΕΠ Ελλάδας-Κύπρου

Τα μηνύματα από τα στοιχεία για το Α’ τρίμηνο για το ΑΕΠ Ελλάδας και Κύπρου, για τα αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και το τι συνέβη με την θυγατρική της στις ΗΠΑ, τις εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο αλλά και το πώς το ταξίδι του Τζεφ Μπέζος στο διάστημα επηρεάζει άλλες επιχειρήσεις, ανέλυσε μεταξύ άλλων στο Business Hour by Brief, ο οικονομολόγος και Managing Director της Virtue Financial Services, Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Μπρατσιάκος:

Τι κατέδειξαν τα αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ το Α’ τρίμηνο και όπως επίσης τι γίνεται με τη θυγατρική της στις ΗΠΑ

«Σε επίπεδο Α’ τριμήνου τα αποτελέσματα ήταν λίγο αυξημένα, 6%, στα 78,3 εκατ. ευρώ από 76 εκατ. ευρώ που ήτανε πέρσι το αντίστοιχο διάστημα. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων ήταν στα 45 εκατ. ευρώ σε σχέση με 44 εκατ. ευρώ πέρσι. Και εδώ βλέπουμε μια σταθεροποίηση. Όσον αφορά το bottom line εκεί είχαμε μία ζημία της τάξεως των 75,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 25 εκατ. ευρώ πέρσι, η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αποεπένδυση που έκανε η εταιρεία στην Αμερική. Εκεί να θυμίσουμε ότι το διάστημα 13 με 19 Φλεβάρη είχαμε έντοντα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή του Τέξας με αποτέλεσμα να διακοπεί οποιαδήποτε παροχή ρεύματος στην περιοχή, με αποτέλεσμα η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και όχι η ίδια η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και το τονίζω αυτό, να μην μπορεί να προσφέρει ρεύμα όπως ήταν συμβατικά υποχρεωμένη, με αποτέλεσμα η τιμή της κιλοβατώρας από τα 40 δολάρια να εκτιναχθεί κοντά στα 10.000 δολάρια η μεγαβατώρα (σ.σ. 1 μεγαβατώρα = 1000 κιλοβατώρες) είχαμε δηλαδή μια εξωπραγματική αύξηση. Περίπου 250 φορές πάνω με αποτέλεσμα να προκύψει μία λογιστική ζημιά η οποία πλησιάζει τα 190 εκατομμύρια, οπόταν η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποφάσισε να κλείσει την θυγατρική της, να χάσει την επένδυση που είχε κάνει εκεί της τάξεως των 100 εκατομμυρίων, καθώς οι άλλες επιλογές που είχε, δηλαδή να ξεκινήσει μια δικαστική διαμάχη με τους hedge providers μπορεί να ήταν χρονοβόρα και να είχε και αβέβαιο αποτέλεσμα. Οπότε να πούμε ότι εδώ μιλάμε για μια θυγατρική, δεν εμπλέκεται η μητρική εταιρεία. Υπάρχει και ένα θετικό από αυτή την υπόθεση καθώς τα δάνεια και οι άλλες υποχρεώσεις οι οποίες συνδέονται με αυτή την θυγατρική ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια, επομένως προχωρώντας με την αποέπενδυση ουσιαστικά απεμπλέκεται και από τις δανειακές υποχρεώσεις και συνεχίζει το έργο της».

Σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα 

«Να σημειώσουμε πως υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα. Ο αρμόδιος Υπουργός είπε πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων και του νομοθετικού πλαισίου για την δημιουργία πλωτών φωτοβολταικών και αιολικών πάρκων. Σε αυτό το κομμάτι η ΤΕΡΝΑ στοχεύει σε 1.800 μεγαβάτ – πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό, όσο είναι αυτή τη στιγμή η δυναμικότητα της – και επίσης ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο έχει και τεράστια περιθώρια κέρδους είναι και η αποθήκευση ενέργειας, για την οποία το νομοθετικό πλαίσιο θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου και εκεί μιλάμε για κοντά στα 400 μεγαβάτ με πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους. Νομίζω είναι και το μέλλον στις ανανεώσιμες πηγές».  

Τι μηνύματα έστειλαν τα στοιχεία του Α’ Τριμήνου για το ΑΕΠ Κύπρου και Ελλάδας 

«Είδαμε ορισμένα ενθαρρυντικά στοιχεία και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο. Είδαμε μια αύξηση της τάξεως του 4,4% από τρίμηνο σε τρίμηνο στο ΑΕΠ. Μια αύξηση πολύ μεγαλύτερη του αναμενόμενου, δηλαδή του 3%. Να θυμίσω ότι οι εκτιμήσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και πολλών οίκων όπως Moody’s, S&P κλπ. είναι για μια αύξηση ετησιοποιημένη της τάξης του 4%, ωστόσο, με αυτά τα νούμερα νομίζω το νούμερο που θα περιμένουμε είναι πάνω από το 6% σε ετησιοποιημένη βάση. Αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 6%. Στην Κύπρο επίσης ήταν ιδιαίτερα καλό το νέο. Ήταν από τρίμηνο σε τρίμηνο 2% η αύξηση και αυτό ήταν επίσης πάνω από το αναμενόμενο.  Στην Ευρωζώνη γενικά θα έλεγα ότι τα πράγματα ήταν λίγο flat κυρίως επηρεαζόμενη από τις μεγάλες οικονομίες, Γερμανίας και Γαλλίας. Είχαμε δηλαδή στην Ευρωζώνη από τρίμηνο σε τρίμηνο μία πτώση της τάξεως του 0,3% ενώ θα λέγαμε ότι οι πρωτοπόροι, οι χώρες που είδαν την μεγαλύτερη αύξηση ήταν η Ιρλανδία με 7,8% και η Κροατία δεύτερη με 5,8% στο ΑΕΠ της. Ενθαρρυντικά στοιχεία». 

Τι εξελίξεις έχουμε με τις ελληνικές τράπεζες 

«Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ήταν 1,3 δις ευρώ τον περασμένο μήνα, έχουμε μια έκδοση ενός υβριδικού ομολόγου το οποίο λέγεται πως θα είναι 300 με 400 εκατ. ευρώ αλλά μπορεί να φτάσει και τα 600 εκατ. ευρώ. Είναι χαμηλής εξασφάλισης το συγκεκριμένο, άρα έχει αρκετά υψηλό επιτόκιο καθώς μπορεί να φτάσει και το 8%. Και αυτό έρχεται σε μια συνέχεια της κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα νέα project τα οποία έρχονται και κυρίως να έχει ρευστότητα ώστε να δώσει πνοή στην οικονομία και στις αυξημένες ανάγκες για νέα δάνεια στις επιχειρήσεις. Να σημειώσουμε εδώ ότι επίκειται και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank την επόμενη εβδομάδα που θα έχουμε και την Γενική Συνέλευση της τράπεζας, οπότε θα μάθουμε εκεί τους όρους και το ύψος της αύξησης, ενώ έχουμε και μια άλλη εξέλιξη στον τραπεζικό κλάδο όπου είναι ένα πακέτο των ΜΕΔ, αρκετά μεγάλο, της τάξεως των 6 δις ευρώ της Εθνικής, για το οποίο ερίζουν τουλάχιστον 3 ενδιαφερόμενοι. Επομένως η κινητικότητα στον κλάδο είναι ιδιαίτερα αυξημένη». 

Πως το ταξίδι στο διάστημα του Τζεφ Μπέζος επηρεάζει άλλες επιχειρήσεις 

«Ουσιαστικά είναι ένα πεδίο το οποίο αποτελεί, πεδίο ανταγωνισμού και ενδιαφέροντος από τους μεγάλους “παίκτες” στην Αμερική. Δηλαδή τον Τζεφ Μπέζος με την Amazon, τον Έλον Μασκ με την SpaceX,   τον Ρίτσαρντ Μπράνσον με την Virgin Galactic». 

«Τώρα, σχετικά με τον Τζεφ Μπέζος, ουσιαστικά στα μέσα Ιουλίου αναμένεται αν γίνει ένα πρώτο ταξίδι, δοκιμαστικό, στο διάστημα με την εταιρεία του την Blue Origin. Σε αυτό το ταξίδι θα είναι ο Μπέζος και ο αδελφός του και θα υπάρχει και ένας τρίτος συνεπιβάτης για τον οποίο ουσιαστικά γίνεται μια δημοπρασία της θέσης. Αυτή την στιγμή η δημοπρασία είναι σε εξέλιξη και η τιμή είναι κοντά στα 3 εκατομμύρια δολάρια. Εδώ να θυμίσουμε ότι έχουμε και την Virgin Atlantic η οποία είναι εισηγμένη και η οποία ουσιαστικά και αυτή ετοιμάζει σε πιο μαζικό μάλιστα επίπεδο, δηλαδή έχει ήδη μια λίστα υποψήφιων επιβατών. Θα προηγηθεί ένα ταξίδι του ίδιου του Μπράνσον το οποίο θα είναι δοκιμαστικό και στη συνέχεια τιμολογείται γύρω στις 250 χιλιάδες δολάρια ο κάθε επιβάτης που θα συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές και σε αυτά τα ταξίδια. Θα λέγαμε ότι η κίνηση αυτή και η ανακοίνωση του Μπέζου, έδωσε μια ώθηση και στην Virgin Atlantic καθώς δεν είναι θέμα ανταγωνισμού, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη, δεν είναι θέμα ότι η Blue Origin της Amazon θα πάρει κομμάτι της πίττας. Είναι πολύ μεγάλη η ζήτηση σε σχέση με την προσφορά, οπόταν είδαμε τις τελευταίες ημέρες για να το δούμε και λίγο χρηματιστηριακά, την μετοχή της Virgin να αλλάζει και να εκτοξεύεται πάνω από 25%. Από τα 30 δολάρια, στα 37, ενώ μόλις στον τελευταίο ένα μήνα από τις 15 Μάιου και μετά από τα 16 δολάρια που ήταν η μετοχή της έχει κάνει πάνω από 120%. Από τα 16 έχει φτάσει στα 37,5 δολάρια. Εδώ να πούμε ότι υπήρχαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες στην Virgin Galactic, δηλαδή το πρόγραμμα αυτό είχε ανακοινωθεί πως η δοκιμαστική πτήση θα γινόταν νωρίτερα, ωστόσο, προέκυψαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες οι οποίες καθυστέρησαν το όλο εγχείρημα και γι’ αυτό είχαμε μια πίεση στην μετοχή. Νομίζω ότι ο τουρισμός στο διάστημα θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια».

Δείτε όσα ανέλυσε στο Business Hour by Brief ο κ. Μπρατσιάκος: