Ανάλυση Πέμπτης: Εντυπωσιακός ο τζίρος τεχνολογικών μετοχών ΗΠΑ

από τον Κωνσταντίνο Μπρατσιάκο στο Business Hour by Brief

Η υποχώρηση των τεχνολογικών μετοχών στις ΗΠΑ παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα Α' τριμήνου στον τζίρο και την κερδοφορία των εταιρειών, ο φόβος του πληθωρισμού και πως επηρεάζει τις αποτιμήσεις, ήταν μερικά από τα θέματα που  ανέλυσε χθες Τετάρτη (12/5) ο Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος Managing Director Virtue Financial Services, κατά την καθιερωμένη ανάλυση του στo  Business Hour by Brief της Digital Τv.

Όλα όσα ανέφερε στo Business Hour by Brief της Digital Τv:

-Τι σημαίνει η υποχώρηση των τεχνολογικών μετοχών Αμερικής;

Όπως είχαμε αναλύσει και πριν από 2 εβδομάδες, είχαν εκδοθεί τα αποτελέσματα των περισσότερων εταιρειών και τα οποία ήταν πραγματικά εντυπωσιακά και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και από αυτά που περίμενε η αγορά, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και σε κερδοφορίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα αποτελέσματα της Amazon και της Microsoft που ήταν πάνω από το 50% του top estimated σε επίπεδο αναλυτών.

Ωστόσο είδαμε ότι η αντίδραση αυτών των μετοχών, δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο και στη συνέχεια, ειδικά το τελευταίο 10ήμερο του Μαίου, έχουμε δει μια υποχώρηση όλου του οικονομικού κλάδου και των μεγάλων εταιρειών παρά τα θετικά τους αποτελέσματα.
Ο λόγος είναι ότι υπάρχει προβληματισμός σε σχέση με τον πληθωρισμό. Την Τρίτη (11/5) η Κίνα είχε ανακοινώσει για πληθωρισμό της τάξεως του 6,8% πάνω από το αναμενόμενο και ήταν το υψηλότερο pending εδώ και 5 χρόνια.

Την Τετάρτη (12/5) αναμενόταν ο πληθωρισμός να ανεβεί σε μέσο όρο 3,6%, η μεγαλύτερη τιμή από το 2005 και μετά. Ωστόσο αυτό ήταν αναμενόμενο καθώς τα στοιχεία αυτά συγκρίνονται με τα περσινά στοιχεία που ήμασταν στην πανδημία και επίσης έχουμε και την παράμετρο commodities τα οποία λόγω μεγάλης ζήτησης, οι τιμές τους έχουν εκτιναχθεί. Σε νέα ιστορικά υψηλά είναι σχεδόν τα πάντα.

Ένας άλλος λόγος αρκετά σημαντικός είναι το rotation, δηλαδή η στροφή των επενδυτών από κλάδους οι οποίοι ήταν εκτός πανδημίας όπως κεφαλαιακές μετοχές, από πέρσι τον Μάιο όπου οι μετοχές βρέθηκαν σε νέα υψηλά μετά το crush Mαρτίου, στις μεγάλες μετοχές της παλιάς οικονομίας. Μετοχές δηλαδή οι οποίες έχουν πληγεί από το κόμμα του κορωνοϊού, όπως μετοχές αεροπορικών εταιρειών, εταιρείες που έχουν να κάνουν με εταιρείες που σχετίζονται με τη διασκέδασης, τα ξενοδοχεία κτλ.

Άρα είναι ένας συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων οι οποίοι οδηγούν σε πίεση αυτών των τιμών των μετοχών, των τεχνολογικών, χωρίς να βλέπουμε κάποια υπερβολή. Απλά ίσως να μην το περίμενε η αγορά σαν αντίδραση μετά τα αποτελέσματα.

-Συνδέεται η υποχώρηση των τεχνολογικών μετοχών με τον πληθωρισμό;

Ναι. Συνδέεται στη λογική που ανέφερα προηγουμένως. Ο φόβος ότι θα αυξηθούνε τα επιτόκια από τη FED, τις καθιστά περισσότερο ευάλωτες καθώς μετοχές και εταιρείες είναι ήδη δανεισμένες και μια αύξηση του κόστους δανεισμού θα τις επηρεάσει σημαντικά και σίγουρα θα επηρεάσει την αποτίμηση τους.

Σε αυτή τη λογική θα τις επηρεάσει και θα δημιουργήσει μια ανησυχία στους επενδυτές. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι η FED έχει επανειλημμένως τονίσει, όπως και την Τρίτη, ότι δεν θα κάνουν βεβιασμένες κινήσεις πριν περάσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα.

Θεωρούν απόλυτα φυσικό να δούμε αύξηση του πληθωρισμού, δεδομένου ότι συγκινούμαστε με περσινά στοιχεία και από την άλλη έχουμε τις πιέσεις από τα commodities και τις πρώτες ύλες γενικότερα και ενδεχομένως να μην κάνουν κάτι πριν περάσει όλο το 20201 και επηρεάσει την πορεία των στοιχείων.  Ο φόβος των επενδυτών είναι ότι τελικά αυτή η πίεση στον πληθωρισμό δεν θα είναι προσωρινή και συγκυριακή λόγω της αντίστοιχης περσινής περιόδου αλλά ότι θα έιναι διαχειρίσιμη. Μάλιστα οι τιμές των μετάλλων θα συνεχίσουν στην ίδια πορεία σε ολόκληρο το 2021.

Αν αυτό συμβεί, σημαίνει ότι από τα δεδομένα της αγοράς θα αναγκαστεί ενδεχομένως η FED να κινηθεί περισσότερο γρήγορα και να αναθεωρήσει ίσως τον στόχο της για αύξηση των επιτοκίων το 2023 και όχι νωρίτερα. Αυτό θα τη ωθήσει ουσιαστικά σε μια κίνηση, αν αυτό επαληθευτεί.
 

Τι να αναμένουμε μέσα στους επόμενους μήνες;

Τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχουν χαμηλά επιτόκια, υπάρχουν χρήματα που πέφτουν στην αγορά και ετοιμάζουν αυτό το νέο πακέτο το οποίο θα πέσει στις οικοδομές του Mπάιντεν, της τάξεως των 2 τρις τα οποία θα πέσουν στην οικονομία σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, στην πράσινη ενέργεια σε υποδομές κλπ. Οπότε σίγουρα ο συνδυασμός αυτός της περίσσιας ρευστότητας που υπάρχει στο σύστημα.
Το γεγονός ότι υπάρχουν χρήματα τα οποία δεν έχουν τοποθετηθεί φουλ στην αγορά και ότι διατηρούνται τα χαμηλά επιτόκια, μιας και μιλήσαμε για ανησυχίες και φόβους, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε αύξηση επιτοκίων και μια σειρά άλλων ενεργειών αλλά στην ουσία αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι τέτοιο στα χέρια μας, νομίζω ότι αυτό είναι θετικό για την αγορά. Πιθανώς να δούμε κάποιες αναταράξεις και να κινηθούμε σε ένα  μικρό εύρος διακύμανσης τους προσεχείς μήνες αλλά νομίζω ότι ο στόχος για την αγορά για τα ψηλότερα επίπεδα μέσα στο 2021.

Τώρα όταν θα αρχίσουμε να συζητάμε για περιορισμό της νομισματικής πολιτικής, της αγοράς ομολόγων από τη FED η οποία συνεχίζει κανονικά και χωρίς καμία περικοπή, όταν θα αρχίσουμε να συζητάμε πλέον με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για κάποια αύξηση των επιτοκίων και θα έχουμε σίγουρα προεξοφλήσει και αυτό το πακέτο που θα δοθεί στην αγορά, σε υποδομές και σε κρατικές επενδύσεις, αλλά θα βάλουμε στο τραπέζι ενδεχομένως και την αύξηση της φορολογίας τότε νομίζω θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη θέση μας.

Ωστόσο αυτά είναι στο μέλλον και όχι σους 2-5 επόμενους μήνες. Το 2021 είναι μια πολύ καλή χρονιά και ότι η αγορά ακόμη και αν έχει υποχωρήει σε κάποιες μετοχές με καλά θεμελιώδη θα’ ναι καλή επενδυτική ευκαιρία.

Δείτε όλα όσα δήλωσε στο Business Hour by Brief, της Digital Tv:

 

Ξ.Π