ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΜΠΤΗΣ: Επένδυση «μαμούθ» €6 δισ. στην Ελλάδα

Για τις σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα της ΓΕΚ και την επένδυση μαμούθ που ξεπερνά τα 6 δις ευρώ, 
 μίλησε μεταξύ άλλων στην εκπομπή  Business Hour by Brief ο οικονομολόγος και Managing Director της Virtue Financial Services, Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπρατσιάκος αναφέρθηκε εκτός από τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου και στην αποκάλυψη που προέβη η διοίκηση της ΓΕΚ και αφορά το επενδυτικό της πρόγραμμα που ξεπερνά τα 6 δις ευρώ, χαρακτηρίζοντας αυτό το ποσό ως «ιλιγγιώδες» αφού αφορά τα projects μόνο μίας εταιρείας. Ο κ. Μπρατσιάκος ανέλυσε επίσης πως θα προκύψει η χρηματοδότηση ενός τέτοιου φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος. 

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Διαβάστε αναλυτικά όσα ανέφερε στο Business Hour by Brief ο κ. Μπρατσιάκος: 

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου του Ομίλου ΓΕΚ 

«Μεγάλες εξελίξεις. Είχαμε και το Investor Day όπου έγινε παρουσίαση των προοπτικών. Τώρα όσον αφορά τα αποτελέσματα, κινήθηκαν σε ήρεμα νερά. Δηλαδή, διαμορφώθηκαν στα 440 εκατ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις έναντι 420 εκατ. ευρώ πέρσι. Η λειτουργική κερδοφορία ήταν στα 136 εκατ. ευρώ σε σχέση με 114 εκατ. ευρώ πέρσι. Δηλαδή μία αύξηση του 20%. Ενώ σε επίπεδο καθαρών κερδών, εκεί είχαμε ζημίες 8,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,8 εκατ. ευρώ, καθώς ο Όμιλος προχωρά με hedging διάφορων θέσεων και προϊόντων, είτε αφορά την ενέργεια, είτε commodities τα οποία μπορεί να έχει και ουσιαστικά από εκεί υπήρξε αυτή η ζημία η οποία έβγαλε η εταιρεία». 

Τι αποκάλυψε η διοίκηση της ΓΕΚ για το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα 

«Αυτό έχει το πιο μεγάλο ενδιαφέρον. Ουσιαστικά χθες έγινε μία παρουσίαση σε όλους τους αναλυτές όπου εκεί παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της όπου ξεπερνάει τα 6 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια. Είναι ιλιγγιώδες αν το σκεφτούμε καθώς αφορά καθαρά τα projects μίας εταιρείας, και όχι για παράδειγμα το Ελληνικό το οποίο αφορά μια ολόκληρη οικιστική περιοχή. Ο τομέας ο οποίος θα δώσουν έμφαση είναι και στις παραχωρήσεις και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Τώρα, το εύλογο ερώτημα είναι πώς γίνεται η χρηματοδότηση και τι αναμένουμε. Η εταιρεία αναμένει πως από το 2025 και μετά να υπάρχουν ελεύθερες ταμειακές ροές, όπου θα είναι πάνω από 300 εκατ. ευρώ και αυτές θα σπάνε σε περίπου 10% σε αποπληρωμή των δανείων της επιχείρησης, σε 35% και 40% σε νέα projects και το υπόλοιπο 50% αναμένεται να γίνεται με την μορφή μερίσματος στους επενδυτές και στους μετόχους της εταιρείας. Τώρα, όπως είπαμε στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, στις παραχωρήσεις δηλαδή είναι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Κρήτη, έχουμε την Εγνατία Οδό, ένα τεράστιο έργο το οποίο έδωσε και αρκετά χρήματα της τάξεως του 1 δις ευρώ, έχουμε τη νέα Κεντρική Οδό και το καζίνο του Ελληνικού, όπου εκεί είχαμε πρόσφατα την ανακοίνωση ότι όλο το project περνά στα χέρια της ΓΕΚ. Έχουμε δηλαδή την αποχώρηση της Mohegan η οποία είχε οικονομικά προβλήματα και ουσιαστικά αναμένουμε τις εξελίξεις με την Hard Rock προκειμένου αν θα καταλήξουμε και σε τι νέο σχήμα. Δεν υπάρχει κάτι επίσημο μέχρι τώρα, ωστόσο, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και τέλος να σημειώσουμε ένα ακόμη μεγάλο project που έχει κλείσει η ΓΕΚ και αφορά την νέα μονάδα Φυσικού Αερίου στην Κομοτηνή. Είναι ένα project το οποίο έχει πάρει μαζί με την Motor Oil και υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ. Πολλά λοιπόν τα projects που τρέχουν στην εταιρεία και είναι αισιόδοξη και για την κερδοφορία της και για της προοπτικές αυτών των έργων». 

 Δείτε το βίντεο από την ανάλυση του κ. Μπρατσιάκου: 

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

 
1765