Ανάλυση Πέμπτης: Επηρεάζονται όλες οι εταιρείες από τις ελλείψεις

Για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών στις ΗΠΑ αλλά και τον λόγο που η Apple θα φτιάξει 10 εκατομμύρια λιγότερα iPhone 13 επεξήγησε μεταξύ άλλων στην εκπομπή  Business Hour by Brief ο οικονομολόγος και Managing Director της Virtue Financial Services, Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Διαβάστε αναλυτικά όσα ανέφερε στο Business Hour by Brief ο κ. Μπρατσιάκος: 

Γιατί η Apple θα παράξει λιγότερα iPhone – Εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ

«Τα αποτελέσματα ουσιαστικά ξεκινούν από σήμερα (χθες 13/10) από την JP Morgan. Ακολουθούν εταιρείες όπως η Delta Airlines και κυρίως προς το τέλος του μήνα έχουμε τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Το τι προσδοκούμε. Θα πρέπει να δούμε το αυξημένο κόστος ενέργειας στις εταιρείες, το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών στις εταιρείες, και κυρίως το ζήτημα που παρατηρείται όσον αφορά microchips και άλλα αγαθά τα οποία χρησιμοποιούνται». 

«Ήδη η Apple ανακοίνωσε πως για το 2021 αναμένει πως για το 2021 θα έχει 10 εκατομμύρια λιγότερες συσκευές του iPhone 13 επειδή δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα microchips για να γίνει η παραγωγή. Βλέπουμε λοιπόν αυτό το κόλλημα να δημιουργεί προβλήματα στις εταιρείες και ουσιαστικά όχι λόγω ζήτησης αλλά λόγω προσφοράς. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο έχουμε επισημάνει και δυστυχώς θα μας απασχολήσει και τους επόμενους μήνες. Οπότε νομίζω το πιο σημαντικό δεν είναι τόσο τα αποτελέσματα των εταιρειών, όσο την προοπτική την οποία θα δώσουν και νομίζω πάνω σε αυτό θα δούμε τις κινήσεις των επενδυτών». 

Τα νεότερα για τον ρυθμό αύξησης της ελληνικής οικονομίας 

«Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στουρνάρας ουσιαστικά στην ομιλία του είπε ότι περιμένει τον ρυθμό ανάπτυξης να ξεπεράσει για φέτος το 7%. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα νούμερα που έχουμε ακούσει από επίσημα χείλη και να κινηθεί στα επίπεδα του 4,5% για το 2022. Πολλή σημαντική ήταν και η αναφορά του όσον αφορά το ελληνικό χρέος, το κατά πόσον θα συνεχίσει να είναι επιλέξιμο για αγορές ομολόγων από την ECB. Θεωρεί ότι το 2022 το ελληνικό χρέος θα είναι επιλέξιμο από την ECB. Να θυμίσουμε πως αυτή τη στιγμή στα πλαίσια έκτακτης παροχής ρευστότητας η ECB αγοράζει και ελληνικά ομόλογα, θεωρεί όμως πως με το πέρας αυτού του πακέτου θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, είτε με μία έκτακτη απόφαση, είτε στα πλαίσια ότι θα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα»

Εκτιμήσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος 

«Είναι αυτές τις εκτιμήσεις που περιμένουμε από την Fitch και από την Moody’s, ότι θα προχωρήσουν με αναβάθμιση και να πλησιάσουμε κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, το οποίο ανέφερε και ο κ. Στουρνάρας, δηλαδή ότι θα μπορέσουμε να το πιάσουμε μέσα στο 2022». 

Ποιες οι εκτιμήσεις άλλων τραπεζών σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 

«Έιχαμε την HSBC την περασμένη εβδομάδα η οποία βγήκε και ανέφερε ότι περιμένει τον ρυθμό ανάπτυξης να κινηθεί για φέτος στο 6,5% και στο 4,5% για το 2022. Αντίστοιχα νούμερα και μάλιστα ακόμη υψηλότερα ήταν της ING με 7,5% για το 2021 και 4,5% για το 2022, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι η σημερινή (13/10) ανακοίνωση του IMF το οποίο ανέβασε τις προβλέψεις στο 6,5% για φέτος και 4% για την επόμενη χρονιά. Εδώ να πούμε πως το IMF όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφερόμενος στις πληθωριστικές πιέσεις και στον κίνδυνο από την έλλειψη σε microchips και σε άλλα προϊόντα, καθώς και στην αύξηση του κόστους παραγωγής και θεωρεί ότι εκεί υπάρχει ένας κίνδυνος όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο για την Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα θετικοί και αύξησαν τις εκτιμήσεις τους». 

Η εξαγορά της Intrasoft από την Netcompany Group στα 235 εκατ. ευρώ 

«Η Ιntracom ουσιαστικά προχωρά στην πώληση της Intrasoft, έναντι τιμήματος 235 εκατ. ευρώ στην Netcompany. Ουσιαστικά αυτό είναι κυρίως σε μετρητά. Είναι 166 εκατ. ευρώ σε μετρητά, 18 εκατ. περίπου σε μετοχές της Netcompany τις οποίες θα πάρει η Intracom και το υπόλοιπο ποσό των 50 εκατ. ευρώ σε δάνεια τα οποία έχει η Intrasoft και τα οποία θα αναλάβει η Netcompany. Είναι πάρα πολύ σημαντική η εξέλιξη, είναι ένα ακόμη deal το οποίο έρχεται να προστεθεί στον κύκλο εξαγορών που είχε προηγηθεί. Επίσης σε αυτό το χώρο υπάρχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται παρουσίασαν εντυπωσιακά αποτελέσματα με ρυθμούς αύξησης άνω του 100% και μέσα από τα προγράμματα στήριξης της ΕΕ, τα οποία ουσιαστικά έχουν να κάνουν με το digital transformation αναμένουμε να παρουσιάσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα και τα επόμενα έτη. Οπότε βλέπουμε ότι ο κλάδος της τεχνολογίας είναι ο κλάδος αιχμής. Αυτός που έχει υπερ αποδώσει και είναι αρκετά υποσχόμενος και για τα επόμενα έτη».

Άνοιξε ο δρόμος για την πράσινη μετεξέλιξη επιχειρήσεων 

«Αυτή την εβδομάδα είχαμε πέσει κάτω σε εξελίξεις, ωστόσο, στο πλαίσιο της πράσινης μετεξέλιξης των επιχειρήσεων είχαμε την ανακοίνωση της ΔΕΗ η οποία έχει και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την επόμενη Τρίτη θα έχουμε την Γενική Συνέλευση. Η ΔΕΗ λοιπόν προχωρά στη διάθεση των εκτάσεων που είχε για τις λιγνιτικές τις μονάδες στην Μεγαλόπολη και στην Δυτική Μακεδονία σε μια εταιρεία την ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ και το ποσό το οποίο συζητείται είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να γίνουν μονάδες με ΑΠΕ, ενώ σε αυτό το ίδιο πλαίσιο και η ΓΕΚ μέσω του βραχίονα του ΗΡΩΝ – που είναι στην πώληση της ενέργειας – προχώρησε σε 4 συμβόλαια με μεγάλους πελάτες. Βιομηχανικούς και εμπορικούς προκειμένου να έχουν ουσιαστικά “κλειστά” συμβόλαια προμήθειας ενέργειας αποκλειστικά από projects τα οποία τρέχει ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Είναι ιδιαίτερης σημασιολογικής σημασίας αυτό, καθώς ουσιαστικά δίνει μία επιβράβευση και ανοίγει τον δρόμο να συναφθούν και άλλα τέτοια συμβόλαια τα οποία ουσιαστικά θα απεξαρτοποιήσουν τις εταιρείες από τις διακυμάνσεις πχ τελευταία του Φυσικού Αερίου ή και του πετρελαίου που τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει ανοδική τροχιά». 

 Δείτε το βίντεο από την ανάλυση του κ. Μπρατσιάκου: 

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

 
1729