Aνάλυση Πέμπτης: Εταιρείες & Τράπεζες εκπλήσουν θετικά

Τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών & τραπεζών στην Αμερική, από τον Κωνσταντίνο Μπρατσιάκο στο Business Hour by Brief

Πως έχουν κινηθεί τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα και πως κινήθηκαν χρηματιστηριακά, ήταν μερικά από τα θέματα που ανέλυσε χθες Τετάρτη (28/4) ο Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος Managing Director Virtue Financial Services, κατά την καθιερωμένη ανάλυση του στo  Business Hour by Brief της Digital Τv.

Όλα όσα ανέφερε στo Business Hour by Brief της Digital Τv:

Πως κινήθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Μέχρι στιγμής, 170 από τις 500 εταιρείες έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα, περίπου το 1/3 των εταιρειών του CNP. Το στοιχείο που παρατηρείται είναι ότι το 83% αυτών των εταιρειών έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών. Αυτό δείχνει ότι το recovery από την πανδημία, ειδικά στην Αμερική, είναι γρήγορο και τα χρήματα τα οποία έπεσαν στην αγορά φαίνεται να έχουν αποδώσει σε μεγάλο βαθμό.
Επίσης φαίνεται ότι η υπέρβαση τόσο σε πωλήσεις, όσο και σε κέρδη είναι της τάξεως του 20% σε σχέση με αυτό που ανέμενε η αγορά.

Για παράδειγμα, οι αναλυτές περίμεναν κέρδη 100 δολάρια για τη ‘χ’ μετοχή, αυτή εμφάνισε 123 δολάρια, με βάση τον μέσο όρο.

Είναι μια σημαντική υπέρβαση σε σχέση με την υψηλότερη εκτίμηση αναλυτών τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας.

Η αγορά έχει ερμηνεύσει λίγο διαφορετικά αυτά τα αποτελέσματα. Περίμενε αυτή την θετική έκπληξη, για τις περισσότερες των εταιρειών, γι’ αυτό βλέπουμε ότι και για τις περισσότερες που έχουν γίνει, δεν είναι αντίστοιχη της υπέρβασης που έχουν κάνει στα αποτελέσματα τους.
Μια αύξηση 10,20, 30% υψηλότερη των αναμενόμενων φέρνουν μια κίνηση 3,4,5 % στην μετοχή συν 10 ή 15 που βλέπαμε ή είχαμε συνηθίσει σε θετικές εκπλήξεις σε προηγούμενα τρίμηνα, προ πανδημίας.

Αυτό άλλωστε απεικονίζεται από το γεγονός ότι η Αμερική βρίσκεται σε νέα υψηλά και συνεχίζει τους τελευταίους μήνες, οπόταν νομίζω ότι κάπου το περίμενε αυτό η χρηματιστηριακή αγορά.


Οι μεγάλες εταιρείες που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα τους


Την Τρίτη το βράδυ, οι δύο σημαντικότερες εταιρείες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα τους. Συγκεκριμένα η Microsoft και η Google. Και οι δύο εταιρείες ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Η Microsoft εκτιμούσε ότι θα έχει κέρδη ανα μετοχή της τάξης του $1.78 ανά μετοχή, ενώ εμφάνισε κέρδη $2.3. Ωστόσο στο after market η μετοχή έπεφτε 3%. Ενδεικτικό αυτού που αναφέραμε προηγουμένως, ότι ενώ ξεπέρασε τις προσδοκίες δεν ικανοποίησε πλήρως του επενδυτές και βλέπουμε να υποχωρεί στο after market. Βέβαια αναμένεται να παρατηρηθεί πως θα ανοίξουν οι αγορές, ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και που θα εστιάσουν οι επενδυτές.
Η Microsoft κινήθηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες που δραστηριοποιείται, στο software, το 365, το teams (αντίστοιχο zoom), έχει το κομμάτι των windows Bing Xbox και έχει και άλλο ένα κομμάτι που έχει να κάνει με το cloud.

Αυτοί οι 3 κλάδοι, πήγαν εξαιρετικά, ωστόσο είχαμε μια αύξηση του 15%, ωστόσο ο αυξημένος ανταγωνισμός ο οποίος παρατηρείται και σε αυτούς τους κλάδους έχουν κάνει σκεπτικούς τους επενδυτές και βλέπουν τη μετοχή να υποχωρεί.

Όσον αφορά την Google, τα πράγματα είναι διαφορετικά, οι αναλυτές περίμεναν μια αύξηση 15.5 δολάρια ανα μετοχή και εκείνη παρουσίασε 26.3 δολάρια ανα μετοχή, μια μεγάλη αύξηση που απεικονίζεται στην τιμή της μετοχής η οποία είναι πάνω από 0.5% στο after hours.

Θα έλεγα ότι το καλό για την Google, ήταν τα αυξημένα έσοδα από διαφημίσεις τα οποία είχε και το γεγονός οτι ξεκινά ένα πρόγραμμα επαναγοράς 50 δις μετοχών.

Το Bybanking είναι μια πολύ διαδεδομένη τακτική και υποστήριξης τωνμετόχων και αντίστοιχης των μερισμάτων στην Αμερική. Νομίζω ότι και στην Ελλάδα εφαρμόζεται και γενικώς είναι μια πολύ έξυπνη τακτική για να στηριχθεί και η τιμή των μετοχών σε περιόδους πίεσης.

Τα αποτελέσματα των Αμερικανικών Τραπεζών

Εξαιρετικά ήταν και τα αποτελέσματα για τις αμερικάνικες τράπεζες. Είδαμε τις περισσότερες να ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών, άνω του 20 % και να επιτυγχάνουν σημαντική αύξηση στα περιθώρια κέρδους τους στα περιθώρια, τόσο σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας τόσο και σε επίπεδο trading αλλά και σε καθαρά κέρδη. Εκεί βέβαια η κίνηση των μετοχών ήταν αρκετά συγκρατημένη, με ένα 4-5% ανοδική.
Είναι αυτό που είπαμε πριν ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει αυτά τα θετικά νέα.

Δείτε όλα όσα δήλωσε στο Business Hour by Brief, της Digital Tv:
 

Ξ.Π

 
1662