Ανάλυση Πέμπτης: Καλπάζει ο πληθωρισμός –3πλάσιος από στόχο ΕΚΤ

Το άλλο σημαντικό που τονίστηκε είναι ότι η ΕΚΤ θα είναι ευέλικτη όσο αφορά τις κινήσεις της σε περιόδους αναταραχής

Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο στόχος με τον πληθωρισμό να καλπάζει και αν είναι τριπλάσιο από τον στόχο του 2% που έχει θέσει για το CPI για την Ευρωζώνη,σημείωσε ο Οικονομικός Αναλυτής και Managing Director της Virtue Financial ServicesΚωνσταντίνος Μπρατσιάκος, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Business Hour By Brief, την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022, επεσημαίνοντας πως είναι ένα σημαντικό θέμα που βάζει σε μια διελκυστίνδα και την ΕΚΤ στο κατά πόσο θα πρέπει να προχωρήσει σε μια αύξηση των επιτοκίων και κατά πόσο θα επηρεάσει την ανάπτυξη σε σχέση με τον πληθωρισμό. 

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Τα αποτελέσματα των Ελληνικών Τραπεζών


Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Ελληνικών Τραπεζών. Η Eurobank, ανακοίνωσε ένα πολύ καλό σετ αποτελεσμάτων. Στο έτος ανακοίνωσε 424 εκατομμύρια ευρώ τα προσαρμοσμένα της κέρδη. 
Απόδοση στα ίδια κεφάλαια της 8,2%.  Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν πέσει στο 6,2%, κοντά στους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Στόχοι για το 2022 για την Eurobank, είναι ο αριθμός των ΜΕΔ, να πέσει στο 5,8%. Για την κερδοφορία της αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατομμυρίων ευρώ. Η έκθεση της σε Ουκρανία και Ρωσία είναι μικρή, επομένως δεν αναμένεται κάτι ανησυχητικό άμεσα. Υπάρχει όμως το θέμα της ενέργειας και κατά όσο θα επηρεάσει πελάτες και θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στην αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων και πελατών. Ουσιαστικα ό συστεμικός κίνδυνος της αγοράς και όχι της άμεσης έκθεσης της στις περιοχές Ρωσίας ή Ουκρανίας.

Η Αlpha, επίσης ανακοίνωσε ένα σχετικά καλό σετ αποτελεσμάτων. Στο 4ο τρίμηνο 35 εκατομμύρια ευρώ και στο έτος 330 εκατομμύρια ευρώ. Απόδοση στα ίδια κεφάλαια της 5%, χαμηλότερο από την Eurobank. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται στο 13,1%. Στόχος της είναι να κινηθεί σε μονοψήφιο αριθμό το 2022. Ομοίως και για την Alpha, δεν έχει άμεση έκθεση σε Ουκρανία και Ρωσία.

Την ίδια ώρα, αναμένονται τα αποτελέσματα της Εθνικής ενώ για την Πειραιώς θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες στην επόμενη ανάλυση μας.

Αξιολόγηση Moody’s την Παρασκευή 18/3

H αξιολόγηση του Moody’s είναι τρεις βαθμίδες πιο κάτω από το επιλέξιμο ως επενδυτική βαθμίδα ομόλογα. Δεν ξέρω πόσο θα επηρεάσουν οι τρέχουσες εξελίξεις καθώς περιμέναμε να έχεi ένα καλύτερο οutlook όσον αφορά την ελληνική οικονομία. Το καλύτερο είναι να αναμένουμε στην πράξη τι θα έχουμε.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρέμεινε σταθερή στο πλάνο της για μείωση αγοράς ομολόγων από 40 δις ευρώ στα 30 δις ευρώ τον Απρίλιο και στα 20 δις ευρώ τον Μάιο. Αναφορικά με το πρόγραμμα Στήριξης Πανδημίας (ΠΕΠ), αποφάσισε τελικά να σταματήσει τις αγορές ομολόγων και να προχωρεί σε επανεπένδυση των μερισμάτων που εισπράττει. Το θετικό είναι ότι υπήρχε ξεκάθαρη όσο άφορά την Ελλάδα, ότι θα υπάρξει στήριξη αν χρειαστεί προκειμένου να μην φύγουν αποδόσεις και να επηρεαστεί η ανάπτυξη της χώρας και για την ομαλή προσαρμογή της. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό νέο που περιμέναμε ουσιαστικά ήρθε και έθεσε ένα δίκτυ προστασίας εκ νέου για τα ελληνικά ομόλογα.

Ο στόχος με τον πληθωρισμό να καλπάζει και αν είναι τριπλάσιο από τον στόχο του 2% που έχει θέσει για το CPI για την Ευρωζώνη, είναι ένα σημαντικό θέμα που βάζει σε μια διελκυστίνδα και την ΕΚΤ στο κατά πόσο θα πρέπει να προχωρήσει σε μια αύξηση των επιτοκίων και κατά πόσο θα επηρεάσει την ανάπτυξη σε σχέση με τον πληθωρισμό. 

Το άλλο σημαντικό που τονίστηκε είναι ότι η ΕΚΤ θα είναι ευέλικτη όσο αφορά τις κινήσεις της σε περιόδους αναταραχής στις αγορές. Άρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να δούμε αλλαγές στις αγορές ομολόγων ή ένα ΠΕΠ αντίστοιχα να επανενεργοποιείται αν κριθεί απαραίτητο. 

Αναμένεται αύξηση στο 0,25% από FED και από εκεί και πέρα αναμένεται να δούμε τι ρητορική του Πάουελ, όσον αφορά τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Σύνολο στο έτος αναμένουμε 6, συμπεριλαμβανομένης της αυριανής. Δυστυχώς οι κεντρικές τράπεζες είναι περιορισμένες από το θέμα του πληθωρισμού. Χθες είχαμε την ανακοίνωση τιμών παραγωγού ο οποίος ξεπέρασε το 10% κα αυξήθηκε 0,8% από μήνα σε μήνα χωρίς να έχουμε τις επιπτώσεις του πετρελαίου του Φλεβάρη.

Γιατί το πετρέλαιο πήγε από 130 στα 102 δολάρια το βαρέλι

Μέσα Μαρτίου θα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα, δυστυχώς. Ουσιαστικά 10 – 15 Απριλίου 2022, πριν το καθολικό Πάσχα, θα έχουμε την ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού σε επίπεδο καταναλωτή και παραγωγού σε Ευρώπη και Αμερική, άρα εκεί θα έχουμε τα νούμερα να έχουν ξεφύγει. Θα δούμε τα πράγματα ίσως να βελτιωθεί η κατάσταση στο προσεχές διάστημα ώστε να έρθει μια ισορροπία. 
Όταν το πετρέλαιο έφτασε τα 130 δολάρια το βαρέλι, ήταν μια κίνηση spike, και είχε να κάνει και με την αγορά των commodities, εμπορευμάτων, όταν είχαμε την ανωμαλία στο νικέλιο που ουσιαστικά έκλεισε το χρηματιστήριο κα άνοιξε την Τετάρτη 16/3. Είδαμε τον χρυσό να εκτοξεύεται κοντά στις 2.100 δολάρια η ουγκιά ενώ τώρα τον βλέπουμε και πάλι στα γνωστά επίπεδα κοντά στο 1900. Είχαμε ένα spike λόγω της μεγάλης ανησυχίες στις αγορές. Αντικαταστάθηκε όμως γρήγορα, με το πετρέλαιο να σταθεροποιείται μετά από δύο ημέρες κάτω από 115 δολάρια, χθες κάτω από 100 δολάρια. Θα έλεγα ήρθε μια ομαλοποίηση στην αγορά, σχετικά σύντομα. 

Τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στις τιμές πετρελαίο

Βέβαια αν δεν έχουμε μια άμεση λύση στο μέτωπο του πολέμου θα υπάρχει νευρικότητα και στις αγορές και στα εμπορεύματα τις προσεχείς εβδομάδες Η αύξηση της παραγωγής που αναμένουμε από ΟΠΕΚ και η χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων Αμερικής βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά νομίζω η απάντηση και η λύση είναι μόνο αν έχουμε κάποια εξομάλυνση του πολέμου.

Η διεθνής αγορά εν μέσω πολέμου

Είμαστε στο ίδιο σημείο όπου την περασμένη Δευτέρα είχαμε το sell off ειδικά στις Ευρωπαϊκές Αγορές ενώ στις ΗΠΑ τα πράγματα ήταν πιο ήπια. Η Αμερική έγραψε τα χαμηλά της την Δευτέρα (14/3) όταν ο S&P έσπασε τις 4200 μονάδες. Την Τρίτη υπήρξε χαμηλή αντίδραση. Στην Κίνα, έκανε ένα reeling ηAlibaba και η Tencent μετά τις πολύ μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε την τελευταία εβδομάδα, με αφορμή ότι κάποιες κινέζικες εταιρείες δεν τηρούν τους κανονισμούς και κινδυνεύουν να βγουν εκτός του Αμερικανικού χρηματιστηρίου των ΗΠΑ, αν και οι μετοχές Alibaba και η Tencent δεν περιλαμβάνονται στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Φοβούνται όμως οι επενδυτές πως σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κίνα βρίσκεται κοντά με την Ρωσία φοβούνται μην επεκταθούν οι κυρώσεις επίσης στην Κίνα. Υπήρχε ένα πολύ μεγάλο sell off την προηγούμενη εβδομάδα σε αυτές τις μετοχές και το μεχάλο relief rally το πρωί (16/3). Ας ελπίσουμε ότι θα αποκατασταθεί κάπως η κατάσταση. 

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Business Hour By Brief ο κ. Μπρατσιάκος: