Ανάλυση Πέμπτης: Μετοχές, Επενδυτές, και η Wall Street

Η πορεία της Αμερικανικής οικονομίας από τον Κωνσταντίνο Μπρατσιάκο – Σύμβουλο Επενδύσεων

Στο Business Hour by Brief ήταν καλεσμένος χθες Τετάρτη (7/4) ο Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος, Managing Director της Virtue Financial Services, καταξιωμένος Σύμβουλος Επενδύσεων, o oποίος ανέλυσε την πορεία της Αμερικανικής οικονομίας, τα μακροοικονομικά στοιχεία, την συμπεριφορά των επενδυτών και πως κινούνται οι μετοχές στην Αμερικανική Χρηματιστηριακή Αγορά.

Να σημειώσουμε πως ο κ.Mπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις παγκόσμιες αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Τι δείχνουν τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία όσον αφορά τις ΗΠΑ;


 Θετικά και πολύ πιο πάνω των προσδοκιών, φαίνεται να είναι τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, καθώς το τελυτείο και σημαντικότερο που αφορά τις θέσεις εργασίας, την περασμένη Παρασκευή, που ξεπέρασαν τις 900 χιλιάδες, ενώ οι εκτιμήσεις ήταν για 600 χιλιάδες. Ο δείκτης ανεργίας κατέβηκε στο 6% από το 6,2% που ήταν τον περασμένο μήνα και αναμένουμε ότι τον επόμενο μήνα θα πέσει κάτω από 6%.
Φαίνεται ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ένα ιδιαίτερα θετικό ρυθμό. Χαρακτηριστικά, ο μεταποιητικός δείκτης από το 60 που ανέμενε η αγορά, ανέβηκε στο 64,7. Ακόμη, ο δείκτης pmi, επίσης είχε μαι θετική αύξηση στην τελευταία του ανακοίνωση.
Γενικώς τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αν έρθουμε να δούμε τη χθεσινή ανακοίνωση του ΟΑΕΜF το οποίο μόλις δύο μήνες, από τον Ιανουάριο, είχε ανακοινώσει ότι το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 5.5% και χτες το αναθεώρησε στο 6% αυτό δείχνει ότι η οικονομία της αγοράς πρωτίστως αλλά και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να βρίσκει τα πατήματα της, σε πολύ υψηλότερο βαθμό από ότι περίμενε η αγορά τους προηγούμενους μήνες.

Ποια είναι η συμπεριφορά των επενδυτών λαμβάνοντας εν μέσω της πανδημίας αλλά και βγαίνοντας από αυτή;

    
Θα έλεγα ότι, παρατηρώντας πως έχουν εξελιχθεί η συμπεριφορά όπως για τις μετοχές / αποταμιεύσεις των επενδυτών, παρατηρώντας τις αποταμιεύσεις του 2019 σε επίπεδο money market, είχαμε ένα επίπεδο της τάξεων των $3,5 τρισεκατομμυρίων.
Αυτό το ποσό εν μέσω πανδημίας έφτασε τα  $4.8 τρις, ΄΄ένδειξη του φόβου και της ανησυχίας που υπήρχε στις αγορές. Συγκριτικά με την κρίση του 2008, θα δούμε ότι και τότε οι αποταμιεύσεις και τα money market funds, είχαν ένα ποσό της τάξης των 3 τρις δολαρίων αυξήθηκαν τότε κοντά στα 3,7 τρις δολάρια. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι όταν ο κόσμος φοβάται καταφεύγει στα μετρητά. 
Αντίστοιχη κίνηση σημειώθηκε το 2009 μετά την έξοδο από την κρίση, οδήγησε στην πτώση των αποταμιεύσεων από τα 3,8 τρις δολάρια στο φυσιολογικό που είναι γύρω στα 3 τρις δολάρια.
Αν αυτό ξανασυμβεί, από τα $3,8 τρις της πανδημίας πήγαμε στα $4,8 τρις, ενώ βρισκόμαστε ακόμη   κοντά στα $4,5 τρις, αυτό όπως καταλαβαίνουμε σημαίνει σημαντική εισροή κεφαλαίων σε risky assets, δηλαδή μετοχές και προϊόντα τα οποία συνδέονται με αυτές. Αυτό είναι ένα επιπλέον ενισχυτικό στοιχείο που της μεγάλης ρευστότητας που βρίσκεται στο σύστημα.
Αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει, βλέπουμε τον NSP να πηγαίνει σε νέα ιστορικά υψηλά και δεδομένο ότι είμαστε ιδιαίτερα θετικοί για την πορεία των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών, δεδομένων και των πολύ χαμηλών επιτοκίων που υπάρχουν από τη FED και από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, αυτά αποτελούν υποστηρικτικά στοιχεία της συνέχισης μιας ανοδικής πορείας της αγοράς και ειδικότερα στην Αμερική  

Ποια η πορεία των μετοχών / Τι θα συμβεί μετά την πανδημία; 


Το τελευταίο διάστημα, στη μέση της πανδημίας, είδαμε ότι εταιρείες οι οποίες έχουν να κάνουν με τον κλάδο των epic centre, δηλαδή εταιρείες κυκλικές, financial, βιομηχανικές, εταιρείες που σχετίζονται με τη διασκέδαση κλπ, να έχουν πληγεί πάρα πολύ, δεδομένου ότι έκλεισαν αυτοί οι κλάδοι.
Αντίστοιχα να έχουμε εταιρείες που έχουν να κάνουν με την υψηλή τεχνολογία, να υπερ-αποδίδουν.
Χαρακτηριστικό ότι σε ένα ρεσιο το οποίο έχει τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες του SNP, δηλαδή των SNP500 
Εταιρείες οι οποίες είναι value στο option versus growth, δηλαδή δεν έχουν ισχυρή ανάπτυξη αλλά είχαν με βάση τη προηγούμενη ανάπτυξη, είχαν πάει από ένα ρέσιο από 0,6%, σε ένα άλλο των 0.4% σε αναλογία ως προς τις εταιρείες Growth Stock. Αυτή η αναλογία αν τη δούμε σε βάθος χρόνου είναι στο επίπεδο 0.7%. Αυτή  τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο 0.5%. 
Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο μας βοηθά να πιστέψουμε ότι επιστρέφουμε σε μία κανονικότητα, βλέποντας τον κόσμο να στρέφεται στις εταιρείες οι οποίες είχαν ανάπτυξη και ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.  
Οι επενδυτές τώρα στρέφονται σε value stocks και θα αποτελέσουν ίσως αιχμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος το προσεχές διάστημα.

Ποιοι θα μπορέσουν να αποδώσουν μετά την πανδημία

Σε συνέχεια και των προαναφερθέντων θα μπορούσαμε οι κερδισμένοι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως πετρελαϊκές – βλέπουμε μια σημαντική ανάκαμψη εκεί, εταιρείες που έχουν να κάνουν με εστιατόρια, ταξίδια, αεροπορικές, ψυχαγωγία, καζίνο, κρουαζιέρες. Tα financial έχουν πάει καλά δεδομένου ότι έχουμε και την αύξηση των αποδόσεων των Αμερικανικών Ομολόγων.

Στο σχετικό γράφημα βλέπουμε αυτό που προανέφερα σχετικά με τις αποταμιεύσεις που έφτασαν τα $4.8 τρις με κατακόρυφη αύξηση εν μέσω πανδημίας, ενώ σταδιακά αποσύρονται και επανατοποθετούνται σε πιο risky assets. Αντίστοιχα είχαμε την κίνηση αυτή και το 2009, όπως φαίνεται στο γράφημα. Ουσιαστικά στον ένα χρόνο που μας πήρε να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα, τέλη του 2009 – αρχές τους 2010, η αγορά τότε είχε κάνει πάνω από 25% απόδοση προσομοιάζοντας τις δύο καταστάσεις. Γι’ αυτό αναφέραμε ότι θα μπορούσαμε να δούμε ότι αυτό το γράφημα είναι υποστηρικτικό των θετικών μας προσδοκιών.

Το 2019 υπάρχει η άνοδος όπως παρατηρείται στο γράφημα. Πως το σχολιάζεται; 

Κάποιες από τις μετοχές που ενδεχομένως να είναι value stocks, οι οποίες το 2019 ήταν το 0.7% της κεφαλαιοποίησης έναντι των growth stocks, αυτό έπεσε στο 0.4% εν μέσω πανδημίας γιατί αυτές οι εταιρείες επλήγησαν πάρα πολύ, αντιθέτως οι τεχνολογικές εταιρείες όχι μόνο κρατήθηκαν αλλά πολλές από αυτές υπερ - απόδωσαν, όπως η Zoom, Amazon, εταιρείες που σχετίζονται με deliveries, FedEx, ups, και σε αυτούς τους κλάδος, οπότε βλέπουμε μια αναστροφή το τελευταίο διάστημα και όπως είπαμε, θα μπορούσαμε να δούμε μια στροφή στην κανονικότητα.
Συνεχίζοντας σε αυτούς τους κλάδους είναι και τα financial που είδαμε να ευνοούνται και από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Είναι εταιρείες infastractions, όπου έχουμε το μεγάλο πακέτο, όπου θα περάσουν οι δημοκρατικοί που αυτό υπερβαίνει τα 3 τρις δολάρια.

Ένα «σύννεφο» που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ο φόρος και το ενδεχόμενο αύξησης της φορολόγησης των επιχειρήσεων  από το 21% στο 28%, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Από τη μια δεν είναι σίγουρο τι θα γίνει και μπορεί να πάμε σε μια πιο ήπια λύση, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις και μέσα στους  Δημοκρατικούς και να πάμε σε μια φορολόγηση του 25%. Αφετέρου αν οι ρυθμοί αύξησης των κερδοφοριών  των επιχειρήσεων είναι τόσο μεγάλη όσο αναμένουμε θα μπορούσαμε να υπερκεράσουμε αυτό το εμπόδιο της αύξησης της φορολόγησης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα μέτρα για το $2.2 τρις, ίσως και μεγαλύτερο, το οποίο θα δώσει ένα boost, μια ώθηση, στην οικονομία και τους κλάδους που θα έχουν ένα άμεσο όφελος

Καταληκτικό Σχόλιο

Η οικονομία της Αμερικής κινείται σε ένα πολύ καλό momentum αυτή τη στιγμή, βγαίνει από την πανδημία και συνεχώς μειώνονται οι περιορισμοί και ανοίγει η οικονομία. Μάλιστα μετά τη 19η Απριλίου όλοι οι ενήλικες θα έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό. 

Ευρώπη και Αμερική βρίσκονται σε διαφορετικό momentum, καθώς οι ΗΠΑ είναι πιο μπούστα στο θέμα εμβολιασμών και με αρκετές υποστηρικτικές αποφάσεις από την κυβέρνηση.
Αναφερθήκαμε νωρίτερα και στο πακέτο $2.2 τρις που δόθηκε αλλά και στα $1.9 τρις, το οποίο δίνεται αυτή την περίοδο με τη μορφή ενισχύσεων κατευθείαν στους Αμερικάνους πολίτες 
 

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Μπρατσιάκος (από το 6ο λεπτό μέχρι το 20ο):

 

Ξ.Π