Ανάλυση Πέμπτης: Οι διεθνείς αγορές & η αύξηση επιτοκίων της FED

Η ανάλυση της Πέμπτης από τον Managing Director της Virtue Financial Services, Κωνσταντίνο Μπρατσιάκο

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Τις δηλώσεις του Τζέρομ Πάουελ, επικεφαλή της FED, σχολίασε ο οικονομικός αναλυτής και Managing Director της Virtue Financial Services, Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος, τονίζοντας πως ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα μειωθεί.

Ο κ. Μπρατσιάκος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Business Hour by Brief και δήλωσε πως στις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις καταγράφηκε αρνητικό κλίμα στις αγορές.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του 9μηνου των Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ενώ μίλησε και για την έκδοση ομολόγου από την Alpha Bank ύψους €450 εκατ.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κ. Μπρατσιάκος

Τέρνα Ενεργειακή: Τα αποτελέσματα 9μήνου - Αύξηση κερδοφορίας και η προοπτική εξαγοράς από Αυστραλία

Είχαμε μια σημαντική αύξηση του τζίρου στα €448,7 εκατ. αυξημένος πάνω από 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Τα καθαρά κέρδη πέρσι ήταν €43 εκατ. και το φετινό 9μηνο ανέβηκαν στα €72 εκατ. Η τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύς της Τέρνα Ενεργειακής είναι στα 895 MW. Ο βασικός λόγος που είχαμε αυτή την αύξηση, ήταν κυρίως λόγω των πολύ καλών καιρικών συνθηκών καθώς το load factor ανέβηκε από το 28,5% στο 31,5%.

Συζητάμε εδώ και μήνες το σενάριο εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακής από την Sentier -που βρίσκεται στην Αυστραλία-. Είναι σε τελικές εισηγήσεις με την διοίκηση του ομίλου για την αγορά και την δημόσια πρόταση για το 100% της εταιρείας. Είναι κάτι το οποίο χρονίζει αρκετό καιρό, ωστόσο πιθανώς θα έχει ένα αίσιο τέλος μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες.

Τα αποτελέσματα 9μηνου της ΓΕΚ και ο κλάδος που υπεραπόδοσε

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου στο 9μηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε €2.762 εκατ. σε σύγκριση με €700 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Στον κατασκευαστικό τομέα είχαμε αύξηση πάνω από 50% -από €400 εκατ. φέτος ο τζίρος εκτινάχθηκε στα €650 εκατ. Το βασικό το οποίο διαμόρφωσε αυτή την μεγάλη αύξηση του τζίρου ήταν στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ενέργειας όπου τα έσοδα από €200 εκατ. ξεπέρασαν τα €2 δις. Παράλληλα, η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου ανήλθε σε €405 εκατ. έναντι €212 εκατ. το 9μηνο του 2021. Τα αποτελέσματα της ΓΕΚ αναμένεται να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα και τα επόμενα 3μηνα αλλά και χρόνια.

Έκδοση ομολόγου από την Alpha Bank ύψους €450 εκατ. με 7.75% κουπόνι μετά τις εκδόσεις της Εθνικής, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς

Είχαμε την έκδοση αυτού του ομολόγου με ένα επιτόκιο 7.75%. Ουσιαστικά αυτό το ομόλογο πάει να χρηματοδοτήσει ένα senior ομόλογο το οποίο είχε η Alpha ύψους €400 εκατ. Είναι στην συνέχεια των εκδόσεων ομολόγων που έκαναν και οι άλλες τράπεζες και στα πλαίσια της ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης. Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν σε επίπεδο ζήτησης ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ευρώ.

Η πορεία των διεθνών αγορών, τα μακροοικονομικά στοιχεία και η επερχόμενη αύξηση επιτοκίων της FED την επόμενη εβδομάδα

Εδώ είχαμε ένα roller coaster στο εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική όπου την περασμένη εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Πάουελ -επικεφαλής της Fed-. Ο Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε την ανησυχία του για τον πληθωρισμό και τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις τις οποίες παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία. Ωστόσο ανέφερε και κάτι προφανές, ότι ουσιαστικά ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα μειωθεί. Ουσιαστικά αυτό μεταφράζεται σε αύξηση κατά 50 μονάδων βάσης με ποσοστό πάνω από 80%. Παράλληλα οι 75 μονάδες βάσης θα συγκεντρώνουν ένα ποσοστό κάτω του 20%. Η αγορά αυτό το εξέλαβε πολύ θετικά και είχαμε ένα ράλι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ωστόσο είχαμε την Παρασκευή την ανακοίνωση στοιχείων θέσεων εργασίας και ανεργίας. Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με αυτό που ανέμενε η αγορά. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν 260.000 από τις 200.000. Σε συνδυασμό με ένα ακόμα θετικό στοιχείο σχετικά με τις λιανικές πωλήσεις που είχαμε προχθές, δημιούργησε αρνητικό κλίμα στις αγορές τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση της αγοράς της τάξης του 4%. Θα υπάρχει αυτή η νευρικότητα μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα που θα έχουμε τις ανακοινώσεις από την FED.

Δείτε την συνέντευξη του κ. Μπρατσιάκου στην εκπομπή Business Hour by Brief

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

 
2278