Ανάλυση Πέμπτης: Πληθωριστικές τάσεις & διεθνή χρηματιστήρια

Οι πληθωριστικές τάσεις και πώς επηρεάζουν τα διεθνή χρηματιστήρια / Ανάλυση από τον Κωνσταντίνο Μπρατσιάκο – Σύμβουλο Επενδύσεων 

Ο Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος, καταξιωμένος Σύμβουλος Επενδύσεων βρέθηκε φιλοξενούμενος στο Business Hour by Brief χθες Τετάρτη (10/3) – όπου και θα είναι καλεσμένος κάθε Τετάρτη – και προχώρησε αυτή την εβδομάδα σε ανάλυση για το πώς οι πληθωριστικές τάσεις επηρεάζουν τα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο κ. Μπρατσιάκος αφού αρχικά αναφέρθηκε στις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ ανέλυσε και τι είναι αυτό που ανησυχεί τις αγορές.

Όπως επεξήγησε, η κύρια ανησυχία των αγορών είναι η αύξηση των τιμών σε επίπεδο παραγωγών, ενώ παράλληλα σημείωσε πως γι’ αυτό τον λόγο παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Συνεχίζοντας, επεξήγησε πως το ποσοστό του πληθωρισμού επιδρά άμεσα και στις προσδοκίες με τα επιτόκια και αυτό είναι που ενδεχομένως να προκαλεί κάποια ανησυχία

Παράλληλα ο κ. Μπρατσιάκος επεξήγησε τόσο την άνοδο των επιτοκίων και κατά πόσον αυτά επηρεάζουν συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά και πως αυτές μπορούν να πληγούν από μια αύξηση των αποδόσεων. 

Αναφορικά με τα επιτόκια, ο κ. Μπρατσιάκος ανέφερε πως αυτά διαφέρουν σε ΗΠΑ από Ευρώπη σημειώνοντας πως στην Ευρώπη δεν αναμένεται καμία αύξηση τους, ούτε την επόμενη διετία. 

Ο  κ. Μπρατσιάκος, προχώρησε και σε ανάλυση για το πως κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια, σχολιάζοντας το rotation που παρατηρείται από από τις τεχνολογικές μετοχές σε μετοχές που είναι με ισχυρά cash flows.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Μπρατσιάκος: 

Υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ και σε ποιο βαθμό αυτό ανησυχεί τις αγορές; 

«Θα έλεγα ότι αυτό που ανησυχεί τις αγορές είναι η αύξηση των τιμών που βλέπουμε σε επίπεδο παραγωγού κυρίως λόγω του πετρελαίου και των τιμών των εμπορευμάτων, και κατά πόσον αυτό θα μετακυληθεί και στον καταναλωτή. Συνεπώς παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Βλέπουμε πόσο ήταν και στην Κίνα ο πληθωρισμός. Σε επίπεδο καταναλωτή ήτανε μείον 0,2%, ενώ σε επίπεδο παραγωγού ήταν στο 1,7%, άρα νομίζω πως εστιάζουμε εκεί. Βέβαια αυτό επιδρά άμεσα και στις προσδοκίες σχετικά με τα επιτόκια, καθώς είναι αυτό που ανησυχεί τις αγορές. Κατά πόσον η άνοδος των επιτοκίων στην δεκαετία και η διαφορά ανάμεσα στα βραχυχρόνια επιτόκια της διετίας και της δεκαετίας, θα επηρεάσει τις εταιρείες οι οποίες στηρίζονται στην ανάπτυξη και χρειάζονται χαμηλό κόστος δανεισμού. Οπότε είμαστε σε αναμονή». 

Τι σημαίνει αυτό για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και ειδικότερα για τις ΗΠΑ

«Θα έλεγα πως σε συνέχεια αυτού που είπαμε προηγουμένως σχετικά με τις εταιρείες οι οποίες είχαν την καλύτερη απόδοση το τελευταίο διάστημα, δηλαδή τις εταιρείες της τεχνολογίας, οι οποίες στηρίζονται σε χαμηλά κέρδη. Πολλές εταιρείες οι οποίες ήταν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος το τελευταίο τρίμηνο, θα έλεγα πως ενδεχομένως να πληγούν από μια τέτοια αύξηση των αποδόσεων – επιτοκίων, καθώς στηρίζονται στο χαμηλό κόστος χρήματος. Γι’ αυτό βλέπουμε και ένα rotation τελευταία από αυτές τις εταιρείες, σε εταιρείες value stocks, εταιρείες οι οποίες έχουν ισχυρά cash flows και οι οποίες είχανε μείνει πίσω το τελευταίο διάστημα. Βλέπουμε τις τράπεζες να κάνουν ένα δυνατό rebound και πολλές εξ αυτών να είναι σε ιστορικά υψηλά. Βλέπουμε επίσης αρκετές εταιρείες οι οποίες έχουνε σχέση με εμπορεύματα να έχουν πάει πάρα πολύ καλά. Βλέπουμε δηλαδή ένα rotation το τελευταίο διάστημα. Βέβαια αυτό το rotation είναι σαν τρενάκι επειδή χθες είχαμε μετά από μια διόρθωση του τελευταίου μήνα στην Αμερική, είχαμε ένα καλό rebound στις τεχνολογικές μετοχές αλλά αυτό θα το δούμε κατά πόσον αυτό έχει διάρκεια ή αν ήταν απλά μιας τεχνικής φύσεως αντίδραση».

Πώς ερμηνεύεται στην καθημερινότητα των πολιτών / Ποια η διαφορά ΗΠΑ – Ευρώπης 

Θα λέγαμε ότι τα επιτόκια στην Αμερική εξακολουθούν να είναι στο 0% και ουσιαστικά για τα επόμενα 2 χρόνια δεν προβλέπεται κάποια αύξηση των επιτοκίων, οπότε, θα έλεγα πως δεν επηρεάζει στο άμεσο μέλλον την καθημερινότητα των πολιτών. Μπορεί να την περάσει βέβαια σε επίπεδο εμπορευμάτων που μπορεί αυτό το υψηλότερο κόστος και στο πετρέλαιο και στα άλλα εμπορεύματα να μετακυληθεί στον καταναλωτή, οπότε να δει κάποια αύξηση σε βασικά καταναλωτικά του είδη. Αλλά αυτή είναι μια έμμεση συνέπεια και όχι άμεση. Δηλαδή δεν θα δει υψηλότερο κόστος δανεισμού στα δάνεια του στην Αμερική, και βέβαια όλα αυτά που συζητάμε είναι στην Αμερική, επειδή στην Ευρώπη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Στην Ευρώπη δεν προβλέπεται κάποια αύξηση των επιτοκίων, ούτε καν στην επόμενη διετία όπως προβλέπεται στην Αμερική, και σίγουρα προσπαθούμε να φτάσουμε τον στόχο του 2% πληθωρισμό ούτως ώστε να υπάρχει ένας διαχειρίσιμος και υγιής πληθωρισμός άρα και μια ανάπτυξη διατηρήσιμη και για την Ευρώπη. 

Πώς η πορεία των εμπορευμάτων επηρεάζει τον πληθωρισμό 

«Αυτό όπως είπαμε είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό. Ουσιαστικά από εκεί ξεκινά. Από το πετρέλαιο ξεκινάνε κάποιες πληθωριστικές πιέσεις και βέβαια βλέπουμε ότι αυτό έχει απεικονιστεί και στα υπόλοιπα βασικά μέταλλα. Βλέπουμε τον χαλκό, το σίδηρο, γενικά όλα τα βασικά μέταλλα να έχουν ανέβει το τελευταίο εξάμηνο. Ένδειξη βέβαια και της υγείας που βγάζει η αγορά, κυρίως στην Ασία, καθώς εκεί πέρα η βιομηχανική παραγωγή δουλεύει σε επίπεδα προ πανδημίας και γενικότερα τα μεγέθη είναι πάρα πολύ υψηλά. Τώρα, σε επίπεδο εμπορευμάτων, το πετρέλαιο συνεχίζει το ράλι, το οποίο έχει ξεκινήσει μετά τα χαμηλά της πανδημίας. Έχει φτάσει στα 65 δολάρια το αμερικανικό αργό και τα 68 δολάρια το μπρέντ. Στα βασικά μέταλλα μπορεί να έχουμε μια μικρή υποχώρηση το τελευταίο διάστημα αλλά γενικώς είμαστε στα υψηλά επίπεδα και το μόνο που υπολείπεται είναι ο χρυσός και κατ’ επέκταση το ασήμι, το οποίο παραδόξως λειτουργεί ένα αντίβαρο σε επίπεδο πληθωρισμού, αλλά σε αυτή τη φάση είναι περισσότερο συνδεδεμένο με την πορεία του δολαρίου το οποίο ενισχύεται τον τελευταίο μήνα, και λιγότερο σαν ένα πληθωριστικό εργαλείο».  

Πώς κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια σε αυτό το πλαίσιο;

«Σε αυτό το πλαίσιο παρατηρείται αυτό το rotation που είπαμε από τις τεχνολογικές μετοχές σε μετοχές που είναι με ισχυρά cash flows. Οι δείκτες διατηρούνται βέβαια σε αυτά τα υψηλά επίπεδα λόγω αυτού του rotation που έχουμε το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικά να πούμε ότι η Ευρώπη αυτή τη βδομάδα έγραψε νέα ψηλά από πέρσι μέχρι σήμερα. Ένδειξη ότι θα έχουμε ένα ευοίωνο μέλλον. Την έχει βοηθήσει ότι έχει μετακυληθεί το ενδιαφέρον από τις τεχνολογικές μετοχές, σε μετοχές οι οποίες η Ευρώπη έχει μεγαλύτερη έκθεση. Δηλαδή στις τράπεζες, στις επικοινωνίες. Οπότε θα έλεγα ότι οι αγορές σε αυτή τη φάση εμφανίζουν μια μεταβλητότητα χωρίς να δείχνουν αδυναμία». 

Ποιες οι προοπτικές τους;

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ανησυχία, τι κάνουμε κλπ. Μήπως είναι ψηλά η αγορά. Ακούγονται φωνές από σημαντικές προσωπικότητες ότι είμαστε σε μία φούσκα. Εγώ θα σας δώσω απλά κάποια στοιχεία. Οι εκτιμήσεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ μόλις την περασμένη βδομάδα αυξήθηκαν στο 5,6% - ήταν κοντά στο 4,8% - το ίδιο έγινε και στις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Αμερικής στο 6,5%, της Ευρώπης στο 4% και της Κίνας πάνω από 9,5%. Αν αυτό το γεγονός το συνδυάσουμε με τους φόβους για υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα, άρα χαμηλότερες τιμές και άρα έλλειψη ουσιαστικά άλλων επενδυτικών επιλογών, συν το γεγονός τις ενέσεις ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες. Αν αυτά τα βάλουμε κάτω θα δούμε γενικότερα ότι ακόμα και αν υπάρξει κάποια βραχυχρόνια διόρθωση, σίγουρα οι προοπτικές είναι για βρεθούμε σε υψηλότερα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα». 

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Μπρατσιάκος: