Ανάλυση Πέμπτης: Πώς η Ρωσία με μια κίνηση αύξησε τη τιμή του ΦΑ

Για τη μεγάλη άνοδο της τιμής του Φυσικού Αερίου και το τι οδηγεί αυτές τις αυξήσεις μίλησε μεταξύ άλλων στην εκπομπή  Business Hour by Brief ο οικονομολόγος και Managing Director της Virtue Financial Services, Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος.

Ο κ. Μπρατσιάκος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, για την βελτίωση 3 δισ. ευρώ στο έλλειμα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και για τη μεγάλη άνοδο του 10ετους ομολόγου των ΗΠΑ

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Αναφορικά με τις αυξήσεις στη τιμή του Φυσικού Αερίου ο κ. Μπρατσιάκος ανέφερε πως αυτό ήταν αποτέλεσμα της απόφασης της Ρωσίας - που είναι ο κύριος προμηθευτής ΦΑ στην Ευρώπη - να μειώσει την ροή προς την γηραιά ήπειρο. Όπως επεξήγησε ουσιαστικά αυτή τη στιγμή οι αποταμιευτήρες της Ευρώπης είναι στο 70%, ενώ σε άλλες περιόδους τέτοια εποχή ήταν στο 90%, προκαλώντας πανικό στην αγορά με αποτέλεσμα η τιμή να καταγράφει ραγδαία αύξηση. 

Διαβάστε αναλυτικά όσα ανέφερε στο Business Hour by Brief ο κ. Μπρατσιάκος: 

Τι γνωρίζουμε για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η. 

«Είχαμε μια έκπληξη την προηγούμενη εβδομάδα. Είχαμε την ανακοίνωση της αύξησης της ΔΕΗ κατά 750 εκατομμύρια ευρώ. Ο σκοπός είναι πρώτα και κύρια για να καλύψει το επενδυτικό σχέδιο που έχει η ΔΕΗ για μονάδες ΑΠΕ. Αυτό το επενδυτικό σχέδιο είναι ουσιαστικά ύψους 5 δις. ευρώ μέχρι το 2024 και ύψους 7,3 δις. μέχρι το 2026. Η ΔΕΗ πρόσφατα είχαμε πει πούλησε τον ΔΕΔΔΗΕ και θα εισπράξει καθαρά από αυτόν κοντά στα 1,5 δις. ευρώ, αλλά προφανώς υπάρχει και ένα έλλειμα  μέχρι τα 5 δις. ευρώ τα οποία έδωσε αναλυτικά και πώς θα τα καλύψει. Το ύψος βέβαια της αύξησης ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερο, καθώς αν κρίνουμε από το πρόσφατο παρελθόν και στο πως είχε χειριστεί το θέμα των ομολόγων, που είχε ανακοινώσει την πρώτη φορά ένα ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ αλλά τελικά λόγω μεγάλης ζήτησης ανέβηκε στα 750 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως η αύξηση να υπερβεί και το 1 δις. ευρώ. Θα το δούμε όμως όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία». 

«Τώρα, το πώς θα γίνει η αύξηση, αυτή θα γίνει με την διαδικασία που έχουμε συνηθίσει σε όλες τις τελευταίες αυξήσεις και των τραπεζών που είδαμε πρόσφατα. Δηλαδή, με βιβλίο προσφορών και οπότε η τιμή θα διαμορφωθεί με βάση τη ζήτηση. Το θέμα είναι ότι για τους μικρούς και τους υφιστάμενους μετόχους θα υπάρχει μια ειδική μεταχείριση, δηλαδή, θα υπάρχει δυνατότητα κατανομής, τουλάχιστον ίσης με την συμμετοχή την οποία έχουνε τώρα ενώ παράλληλα θα πάμε και σε μια μείωση της συμμετοχής του δημοσίου – αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο – πιθανότατα της τάξεως του 17% το οποίο αυτή τη στιγμή κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, και θα πέσουμε δηλαδή κάτω από το 51% που κατέχει αυτή τη στιγμή ο ευρύτερος Δημόσιος Τομέας». 

Πώς η μεγάλη άνοδος στις τιμές ΦΑ επηρεάζει τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ και άλλες εταιρείες 

«Όπως δείξατε και πριν με την Βρετανία, όπου οι τεράστιες ουρές και που υπάρχουν συνεχείς ανατιμήσεις, όπου τις τελευταίες 10 ημέρες έχουμε δει αύξηση της τιμής του Φυσικού Αερίου πάνω από 10%, μόνο στην Βρετανία. Ουσιαστικά αυτό που έχει συμβεί είναι ότι η Ρωσία που είναι ο κύριος προμηθευτής ΦΑ στην Ευρώπη είχε μειώσει τη ροή προς την Ευρώπη και ουσιαστικά αυτή τη στιγμή οι αποταμιευτήρες της Ευρώπης είναι στο 70%, ενώ σε άλλες περιόδους ήταν στο 90% τέτοια εποχή. Σχετική ανάλυση θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας, στα μέσα Οκτωβρίου, όπου θα έχουμε και μια πιο καθαρή εικόνα, ωστόσο αυτό προκάλεσε ένα πανικό στην αγορά με αποτέλεσμα η τιμή να καταγράφει ραγδαία αύξηση και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο ίδιος ο Βαγγέλης ο Μυτιληναίος, η παραγωγή αλουμινίου πριν από ένα διάστημα 2 μηνών ήταν με 15 ευρώ την MW και αυτή τη στιγμή έχουμε πάει στα 70 ευρώ. Είναι σαν να λέμε ότι η τιμή της βενζίνης πήγε από το 1 ευρώ στα 5 ευρώ». 

«Είναι ένα θέμα που προφανώς απασχολεί τις βιομηχανίες, και άλλες ενεργοβόρες εταιρείες στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι παροδικό. Ότι θα υπάρξει μία διευθέτηση και μία αύξηση της παροχής ΦΑ από την Ρωσία και ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα. Επαναλαμβάνω ότι αυτό θα πρέπει να το δούμε με τις καιρικές συνθήκες οι οποίες θα επικρατήσουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κατανάλωση». 

Βελτίωση 3 δις ευρώ στο έλλειμα της ελληνικής κυβέρνησης

«Σε πρώτη φάση το έλλειμα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν στα 10 δις. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός ήταν στα 13 δις. ευρώ, δηλαδή υπήρχε μία βελτίωση κατά περίπου 3 δις ευρώ σε σχέση με το τι υπήρχε στον προϋπολογισμό. Ένα πολύ θετικό στοιχείο το οποίο προκύπτει από την τουριστική αύξηση η οποία υπήρχε». 

Είμαστε στα τέλη του μήνα οπότε έχουμε τις ανακοινώσεις αρκετών και σημαντικών εταιρειών τις επόμενες ημέρες, και τέλος όσον αφορά το μεγάλο μέτωπο του Ελληνικού και του καζίνο στο Ελληνικό, το οποίο είναι μία βασική παράμετρος για να προχωρήσει το έργο - παλαιότερα, ήταν δεσμευτική, τώρα δεν είναι δεσμευτική αλλά είναι σημαντική – ουσιαστικά έχουμε μια σημαντική εξέλιξη όπου η ΙΓΕΚ θα πάρει ποσοστό της Mohegan, ήταν η Mohegan με 65% και η ΙΓΕΚ με 35%, σε κάποια στιγμή η ΙΓΕΚ θα πάρει ολόκληρο και στη συνέχεια ίσως να υπάρξει κάποια συνεργασία ίσως με την Hard Rock όπου ήταν ο αντίπαλος όταν είχαν γίνει οι δεσμευτικές προσφορές».

Τι σημαίνει η μεγάλη άνοδος στην απόδοση του 10ετες ομολόγου στις ΗΠΑ 

«Το 10ετές ομόλογο κινήθηκε και πάλι για πρώτη φορά μετά από 3 μήνες πάνω από την ζώνη του 1,4%. Ουσιαστικά αυτό το είχαμε ξαναδεί στις αρχές του έτους, τον Γενάρη μέχρι τον Μάρτιο οπού είχε ανέβει από το 1% στο 1,7%. Είχαμε δει το φαινόμενο να πιέζονται οι μετοχές οι οποίες είναι growth stocks και οι οποίες ουσιαστικά έχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και σημαντικό δανεισμό και να καταφεύγουμε σε μετοχές που είναι value stocks. Κάτι αντίστοιχο νομίζω είδαμε και την τελευταία εβδομάδα – όπου είχαμε αυτή τη κίνηση της δεκαετίας απτό 1,2% και το 1,5% που κινείτο στο 1,52% σήμερα. Είδαμε λοιπόν μια πίεση σε μετοχές υπερδανεισμένες και αντίστοιχα και μια ροή κεφαλαίων προς εταιρείες που είναι value. Αυτό πιθανώς αν συνεχιστεί να κινείται ανοδικά η απόδοση της δεκαετίας, βέβαια κρίνοντας και από τα τελευταία σχόλια της FED δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσα ορατή κάποια αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από αυτή που είναι το 2022 και οι επόμενες από το 2023. Συνεπώς περιμένουμε ότι κάπου αυτό θα ομαλοποιηθεί. Ωστόσο, μια άλλη σημαντική παράμετρος η οποία ευνοεί αυτή τη στιγμή την αγορά των μετοχών που έχουν να κάνουν με τον covid, είναι το άνοιγμα των αεροπορικών πτήσεων με αποτέλεσμα να βλέπουμε εταιρείες οι οποίες ανήκουν στον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να κινούνται ιδιαίτερα θετικά, παρά το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά τις τελευταίες ημέρες». 

 Δείτε το βίντεο από την ανάλυση του κ. Μπρατσιάκου: 

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB