Ανάλυση Πέμπτης: Τα επιτόκια θα φτάσουν το 2% τον Ιούλιο στις ΗΠΑ

«Στην Αμερική περιμένουμε τα επιτόκια να διαμορφωθούν γύρω στο 3 -3,25% μέχρι το τέλος του έτους»

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η τελευταία αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ έγινε πριν από 10 ημέρες περίπου με αποτέλεσμα σήμερα να  βρισκόμαστε στο 1%, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να διαμορφωθούν γύρω στο 3%, σημείωσε ο οικονομικός αναλυτής και Managing Director της Virtue Financial Services, Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Business Hour By Brief.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Ο κ. Μπρατσιάκος κατά την οικονομική του ανάλυση αναφέρθηκε στην αγορά διεθνώς, επισημαίνοντας ότι και η Ευρώπη οδεύει σε μια έξοδο από τα αρνητικά επιτόκια μετά τις δηλώσεις της κας Λαγκάρντ.

Ακόμη, αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της την Ελβαλ-Χαλκόρ αλλά και το αδύναμο σημείο της, παρά της αισιόδοξες προβλέψεις για το 2022, ενω σημείωσε ότι ετοιμάζεται ένα project με προϋπολογισμό άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ από την MYTILHNAIOS σε συνεργασία με την Siemens και την σημασία του.

Ανάμεσα σε άλλα, έκανε αναφορά στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από την ΕΕ η οποία έδωσε τα εύσημα για την πορεία του προγράμματος.


Τα θετικά αποτελέσματα της Ελβαλ-Χαλκόρ και της Cenergy και το αρνητικόο σημείο


Είχαμε τα αποτελέσματα για την Ελβαλ-Χαλκόρ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, η οποία όπως αναμενόταν είχε μεγάλη αύξηση και στις πωλήσεις΄. Ο τζίρος της για τις πωλήσεις  έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, πλησιάζοντας το 1 δις ευρώ, 43% αυξημένο  σε σχέση με το 2021. Το ebitda αυξήθηκε σχεδόν 80%, στα 75 εκατομμύρια. Αυτό ευνοήθηκε κυρίως  από την αύξηση της τιμής των αποθεμάτων. Τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν το 90%, από το 35% δηλαδή αύξηση στα 65,5 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Ωστόσο, το αρνητικό στοιχείο είναι ότι σημειώθηκαν αρνητικά cash flow, καθώς η εταιρεία χρειάστηκε αρκετό κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες της και κατ’ επέκταση αύξηση του δανεισμού από τα 780 εκατ. ευρώ δανεισμού στο 1 δις ευρώ. Αυτά ήταν τα αντίρροπα νέα που είχαμε.
Ο προβλέψεις λένε ότι τα πράγματα είναι αισιόδοξα για το 2022, όσον αφορά της πωλήσεις, στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην αλυσίδα των προμηθειών, των απαραίτητων υλικών και προφανώς στην αύξηση του κόστους και του δανεισμού λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του πληθωρισμού που είναι παγκόσμιο πρόβλημα. 

Το νέο Project του Μυτιληναίου στην Πολωνία με προϋπολογισμό άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ

Ακόμη ένα project ανέλαμε ο MYTILHNAIOS σε συνεργασία με την Siemens μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο. Πρόκειται για ένα project με προϋπολογισμό άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό έρχεται σε συνέχεια ενός άλλου έργου που είχαμε αναφέρει πριν κάποιους μήνες για τρία αντίστοιχα της τάξεως των 330 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι σχέδια τα οποία θα δώσουν cash flow με υψηλά περιθώρια κέρδους για την εταιρεία. Ο κλάδος κατασκευής λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου εχει καθαρή κερδοφορία πάνω από 45% περιθώιρο κέρδους και χρόνο αποπεράτωσης τρια χρόνια. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο στο ebitda που στοχεύει η εταιρεία να έχει τα επόμενα χρόνια. 

Να θυμίσουμε και τις εξελίξεις MYTILHNAIOΥ και MSCI. Ο MYTILHNAIOS και η Εθνική ήταν οι δύο μετοχές που συμπεριλήφθηκαν σε αυτές του MSCI, οπόταν περιμένουμε την αναδιάρθρωση του  η οποία θα γίνει παγκοσμίως στις 31Μαίου 2022 με effective από την 1η Ιουνίου. Αυτό που αναμένεται είναι μια εισροή κεφαλαίων πάνω από 100 εκατομμύρια για τον MYTILHNAIO και ένα αντίστοιχο στην Εθνική. Βέβαια τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε δει κάποιες κερδοσκοπικές κινήσεις στον MYTILHNAIO και είχε  φτάσει στα 18 ευρώ. Είδαμε και κάποια πακέτα. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες πριν την εισαγωγή του στους δείκτες και πως θα συμπεριφερθούν τα fund. 

Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από την ΕΕ

Βγήκε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από την ΕΕ η οποία έδωσε τα εύσημα για την πορεία του προγράμματος. Από εκεί και πέρα τις επόμενες ημέρες θα έχουμε καλά εταιρικά νέα καθώς ανακοινώνονται τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στις περισσότερες τράπεζες με πρώτη της Εurobank και την Alpha και ακολουθούν οι άλλες εταιρείες οι οποίες δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής.

Τι συμβαίνει στις αγορές του εξωτερικού

Από τις δηλώσεις της Λαγκάρντ φαίνεται ότι οδεύει και η Ευρώπη σε μια έξοδο από τα αρνητικά επιτόκια και το θεωρώ θετικό της άπτουσας της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και ήταν η απόρροια του προβλήματος ανάπτυξης που είχε η ευρωζώνη τα προηγούμενα χρόνια. Δεν γίνεται για καλό σκοπό αλλά λόγω των επιπτώσεων του πληθωρισμού. Μένει να δούμε πόσες αυξήσεις θα έχουμε και κατά πόσο στις επόμενες συνεδρίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όσον αφορά τις κεφαλαιαγορές υπάρχει μεγάλο reability. Επίσης την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει η Target μια μείωση τω πωλήσεων τους κια ένα πιο μελανό outlook για το 2022, με αποτέλεσμα να χάσει 25%. Χθες ήταν η σειρά της snapchat η οποία θεωρεί το προφανές ότι σε ένα περιβάλλον αύξησης επιτοκίων και περιορισμένης ζήτησης και σε προϊόντα τα οποία έχουν να κάνουν με τεχνολογία και κυρίως το advertising, ουσιαστικά θα πληγεί σημαντικά. Οι πιέσεις είναι εξωπραγματικές, ξεπέρασε το 40% η πτώση της snapchat ενώ είχαμε τις πιέσεις σε όλο το φάσμα της τεχνολογίας με το κομμάτι της διαφήμισης κλπ. Βλέπουμε και κολοσσούς όπως η Facebook να χάνει 8% και πάνω από 10% ενδοσυνεδριακά. Μεγάλο το volatility, αυξημένες οι πιέσεις και ειδικά σε κλάδους που δεν έχουν υψηλή κερδοφορία αλλά αυξημένα Π, βλέπουμε να χτυπιούνται ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις αυξήσεις επιτοκίων που ήδη γίνονται και αναμένονται να γίνονται μέχρι τέλος του έτους.

Στην Αμερική περιμένουμε τα επιτόκια να διαμορφωθούν γύρω στο 3 -3,25% μέχρι το τέλος του έτους. Η τελευταία αύξηση επιτοκίων που έγινε ήταν πριν από 10 ημέρες περίπου. Αναμένεται ότι τον Ιούνιο και τέλη Ιουλίου θα τα αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης σε κάθε μια συνεδρίαση. Σήμερα είμαστε στο 1% και αναμένεται να φτάσουμε το 2% στα μέσα – τέλη Ιουλίου 2022.

Παρακολουθήστε την παρέμβαση του κ. Μπρατσιάκου στην εκπομπή Business Hour By Brief: