Ανάλυση Πέμπτης: Ταρίφες σε σίδηρο, αλουμίνιο, χαλκό από τη Ρωσία

Την επιβολή δασμών στις εξαγωγές μετάλλων από Ρωσία, τη νέα συμφωνία της Μυτιληναίος για πλωτά αιολικά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, σχολίασε μεταξύ άλλων ο Οικονομολόγος, Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος, στην εκπομπή Business Hour by Brief.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Μπρατσιάκος η Ρωσία, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς μεταλλευμάτων στον κόσμο προχώρησε σε ταρίφες στο σίδηρο, αλουμίνιο, νικέλιο, χαλκό και σε παράγωγα προϊόντα αυτών. Αυτό σε πρώτη φάση έχει μια άμεση επίπτωση στις ρωσικές εταιρείες, οι οποίες με βάση το κόστος το οποίο έχουν, άλλες τις επηρεάζει περισσότερο και άλλες λιγότερο. 

Ωστόσο, όπως επεξήγησε αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις τιμές των μετάλλων και θα καθιστά τις εταιρείες, οι οποίες είχαν μικρότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, περισσότερο ανταγωνιστικές και να απευθυνθούν σε αυτές και άλλοι υποψήφιοι πελάτες.

Αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Μπρατσιάκος:

Ποια είναι η πορεία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha bank;

«Ουσιαστικά σήμερα (30 Ιουνίου) θα ολοκληρωθεί η αύξηση, είναι η τελευταία μέρα. Τα δείγματα είναι ιδιαίτερα θετικά. Να θυμήσουμε ότι η αύξηση είναι ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το ανώτατο επίπεδο τιμών έχει οριστεί στα 1,20 ευρώ, δηλαδή είναι ψηλότερη από την τρέχουσα τιμή του 1,11 ευρώ και θα γίνει με την διαδικασία το good biding, όπου το 80% της αύξησης δηλαδή της τάξεως των 640 εκατ. θα της καλύψουν οι ξένοι θεσμικοί και το 20%, δηλαδή τα υπόλοιπα 160 εκατ. θα καλυφθούν από ιδιώτες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, ωστόσο οι ενδείξεις είναι ότι ήδη έχουν μια υπερκάλυψη πάνω από δύο φορές σε επίπεδο του βιβλίου προσφορών του good biding, ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 1,3 δισ. ήδη αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει από τους ξένους θεσμικούς και οι ενδείξεις είναι ότι όλοι οι μεγάλοι θεσμικοί, οι οποίοι είχαν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο μέχρι στιγμής της Alpha, δηλαδή μιλάω και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και για τον Polson, και για τη Blackrock και για τη Renters, οι οποίοι έχουν ποσοστά άνω του 3 και 5%. Φαίνεται να συμμετέχουν κανονικά, καθώς επίσης και η Reckemorg Φαίνεται να είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στην αύξηση. Τώρα την τιμή θα την μάθουμε πιθανότερα σήμερα το βράδυ (30 Ιουνίου) ή αργότερα αύριο το πρωί (1 Ιουλίου). Πιστεύουμε ότι θα κινηθεί κοντά στο 1 ευρώ». 

Τι προβλέπουν οι νέες συμφωνίες από τη Μυτιληναίος με τη CIP;
 
«Υπάρχει μια συμφωνία να δημιουργηθεί μια εταιρεία όπου θα έχει το 60% η CIP και το 40% η Μυτιληναίος για τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Αποτελεί έναν τομέα στον οποίο θα χρειάζεται κάποια τεχνογνωσία, την οποία δεν τη διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι ελληνικές εταιρείες, οπότε χρειάζονται κάποιον δυνατό partner σε αυτό το project. Η CIP η οποία είναι μια δανέζικη εταιρεία με έδρα την Κοπεγχάγη είναι από τα μεγαλύτερα fund σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με πάνω από 15 δισ. χαρτοφυλάκιο. Έχει έργα, τα οποία τρέχουν ήδη σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και στην Αμερική και στη Μ. Βρετανία και στη Γαλλία. Είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία, καθώς αυτό είναι ένα νέο πεδίο δράσης που ανοίγεται στις ανανεώσιμες πηγές, το οποίο μαζί με τον άλλο πολύ σημαντικό τομέα της αποθήκευσης της ενέργειας θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος τα επόμενα χρόνια, καθώς βλέπουμε ότι πάμε σε μια φάση ωρίμανσης όσον αφορά τα υπόλοιπα projects, δηλαδή τα αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ. Άρα μιλάμε για μια νέα συμφωνία του Μυτιληναίου, η οποία προσθέτει κι άλλα εργαλεία στη φαρέτρα του και στο στόχο που έχει για τα πάνω από τρία gigawatt μέχρι το τέλος του 2024».

Τι διαφορά στις τιμές έχει η επιβολή ταριφών από τη Ρωσία σε μέταλλα και τι συνέπειες έχει στον Μυτιληναίο και σε άλλες ελληνικές μεταλλοβιομηχανίες;  

«Εδώ πέρα είχαμε κάτι το οποίο ήταν μεν έκπληξη λίγο με την έννοια του timing που έγινε, από την άλλη απεικονίζει αυτό το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, δηλαδή μια μεγάλη αύξηση για πρώτες ύλες και μια περιορισμένη προσφορά. Σε αυτό το πλαίσιο η Ρωσία, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς μεταλλευμάτων στον κόσμο προχώρησε σε ταρίφες στο σίδηρο, αλουμίνιο, νικέλιο, χαλκό και σε παράγωγα προϊόντα αυτών. Αυτό σε πρώτη φάση έχει μια άμεση επίπτωση στις ρωσικές εταιρείες, οι οποίες με βάση το κόστος το οποίο έχουν, άλλες τις επηρεάζει περισσότερο και άλλες λιγότερο. Αυτό έχει να κάνει με το πως αυτές αποτιμούνται πλέον με τα νέα δεδομένα της ταρίφας του 15% στις εξαγωγές των μετάλλων, η οποία ορίστηκε από τη Ρωσία. Και βέβαια από την άλλη περιορίζεται λοιπόν και άλλο η προσφορά και ουσιαστικά αυτό θα μπορούσε να μπουστάρει ακόμη περισσότερο τις τιμές των μετάλλων και θα καθιστά τις εταιρείες, οι οποίες είχαν μικρότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και να απευθυνθούν σε αυτές και άλλοι υποψήφιοι πελάτες. Είναι ένα θετικό νέο λοιπόν αυτό και για τις ελληνικές μεταλλοβιομηχανίες και κυρίως και για τον Μυτιληναίο που ουσιαστικά ασχολούμαστε και αποτελεί μια πολύ σημαντική επενδυτική επιλογή στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σε νούμερα δεν μπορούμε να δώσουμε κάτι συγκεκριμένο, καθώς θα πρέπει να δούμε και τα συμβόλαια, τα οποία τρέχουν με τον Μυτιληναίο και την παραγόμενη ποσότητα, καθώς ο Μυτιληναίος έχει κλειστά συμβόλαια για την παραγωγή του με αρκετούς πελάτες του. Οπότε περισσότερα στοιχεία θα μπορούσε να μας δώσει η εταιρεία το προσεχές διάστημα. Σίγουρα όμως είναι μια θετική εξέλιξη όχι μόνο για τον Μυτιληναίο, αλλά και για άλλες μικρότερες μεταλλοβιομηχανίες».   

Ποιο άλλο εταιρικό νέο έχουμε στην Ελλάδα;

«Το νέο το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι η ΔΕΗ μετά από την πρόσφατη πολύ επιτυχημένη έκδοση του πράσινου ομολόγου που μάλιστα το έκανε σε δύο δόσεις: έβγαλε ένα ομόλογο 550 εκατ. και στη συνέχεια άλλο ένα 650 εκατ. με επιτόκιο 3,87% και άλλο ένα με κουπόνι 3,67%, που ήταν ύψους 125, άρα σύνολο 775 εκατ. Θα προχωρήσει σε μια νέα έκδοση μάλλον ομολόγου μέσα στον Ιούλιο. Το ύψος της εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στα 400-500 εκατ. ίσως. Είχαμε μια αναβάθμιση της ΔΕΗ σε Β + την περασμένη Παρασκευή (25 Ιουνίου) από τον S&P 500 και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πολύ καλή συγκυρία, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στις αγορές ομολόγων. Τέλος οι εκτιμήσεις οι οποίες βγαίνουν καθημερινά από διάφορους οίκους σήμερα είχαμε, να δώσουμε ένα τελευταίο στοιχείο του πιεστηρίου, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσον αφορά το ΑΕΠ στην Ελλάδα, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 4% για το 2021 και 5% για το 2022».

Δείτε όσα ανέλυσε στο Business Hour by Brief ο κ. Μπρατσιάκος: