Ανάλυση Πέμπτης: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα ελληνικών τραπεζών

Πως μεταφράζονται τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς στην Ελλάδα, ποιες φήμες τελικά επαληθεύτηκαν και πως κρίνεται η αξιολόγηση του Moodys για την Ελλάδα, ανέλυσε μεταξύ άλλων, ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος, στο Business Hour By Brief.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Μπρατσιάκος:

Τι γνωρίζουμε όσον αφορά τα αποτελέσματα του μετοχικού κεφαλαίου της  Alpha Bank  (Ελλάδα)

«Την περασμένη Παρασκευή η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε στο μείον 30%, δηλαδή στο limit down κλειδωμένη, καθώς προέκυψαν έντονες φήμες ότι προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ήταν κάτι το οποίο είχε διαψεύσει πρόσφατα και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha, ωστόσο, την Παρασκευή διέρρευσε ότι υπάρχει μια διερευνητική εντολή προς μεγάλους επενδυτικούς οίκους, αύξησης της τάξεως των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή τη φήμη ήρθε να επαληθεύσει η Alpha μέσα στη μέρα και η μετοχή έκλεισε λίγο πάνω από 30%. Ουσιαστικά ο λόγος που υπήρξε αυτό είχε να κάνει με την τιμή προφανώς της αύξησης. Θα είναι μια αύξηση των 800 εκατ. ευρώ. Θα είναι με βιβλίο προσφορών από τους ξένους θεσμικούς και με μία δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, χωρίς δικαιώματα για τους παλαιούς μετόχους, αλλά με προνομιακή μεταχείριση. Δηλαδή δεν θα έχει κάποιος δικαίωμα το οποίο θα μπορεί να πάει να το πουλήσει στην αγορά όπως είναι μία συνήθης αύξηση, αλλά θα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει κατ’ αναλογία στο ποσοστό που έχει στην αύξηση. Αυτό προσμοιάζει λίγο και στην αύξηση που έκανε η Πειραιώς πρόσφατα όσον αφορά τα δικαιώματα για τους παλαιούς μετόχους. Η άλλη εξέλιξη είχε να κάνει με την τιμή, καθώς υπήρχε έντονη φημολογία ότι η αύξηση θα γίνει κοντά στα επίπεδα των 50 σεντς, όμως η ίδια η Τράπεζα ήρθε και έδωσε ένα στίγμα ότι θα κινηθεί στη ζώνη του ενός ευρώ, δηλαδή στο επίπεδο που βρίσκεται και τώρα. Μένει βέβαια να δούμε τις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα 15 Ιουνίου που έχει την Γενική Συνέλευση και θα έχουμε πιο συγκεκριμένα στοιχεία και χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αύξησης». 

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου από Αlpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς 

«Ουσιαστικά και οι δύο τράπεζες είχαν μια παρεμφερή κερδοφορία. Ξεκινώντας από την Alpha Bank, εμφάνισε ζημίες 1ου τριμήνου ύψους 280 εκατ. ευρώ, οι οποίες ωστόσο οφείλονται σε προβλέψεις για δάνεια ύψους σχεδόν 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι προβλέψεις αυτές, τα 317 από τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια τα οποία έχει στην Κύπρο η Τράπεζα και ουσιαστικά γι’ αυτό τον λόγο εμφάνισε αυτά τα 280. Σε επίπεδο όμως οργανικής κερδοφορίας βλέπουμε ότι τα κέρδη της ήταν ύψους 226 εκατ. ευρώ. Αυξημένα σε 16% από τρίμηνο σε τρίμηνο. Πολύ σημαντική αύξηση. Και 2% από χρόνο σε χρόνο. Τώρα, όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είναι και ο μεγάλος βραχνάς των ελληνικών τραπεζών, εδώ στην Alpha είναι στα 21 δις. ευρώ περίπου, ωστόσο, σε αυτά τα επίπεδα δεν έχουμε συμπεριλάβει το GALAXY, το μεγάλο αυτό πακέτο τιτλοποίησης, ύψους περίπου 11 δις. ευρώ, το οποίο ουσιαστικά με την ολοκλήρωση του θα κατέβουν τα μη εξυπηρετούμενα στα 11 δις. ευρώ. Βέβαια, από αυτό η Τράπεζα θα έχει μία λογιστική ζημία της τάξεως των 2 δις. ευρώ την οποία αναμένουμε να πάρει στα επόμενα τρίμηνα και άρα να δούμε αντίστοιχα νούμερα με αυτά που βλέπουμε τώρα. Βέβαια, ο στόχος της τράπεζας είναι να πέσει κάτω από τα 4 δις στο τέλος του 2022 και να έρθουμε στα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ένα ποσοστό της τάξεως του 7%. Επίπεδα δηλαδή που είναι και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, έτσι ώστε να μπορεί να έχει μια πραγματική οργανική ανάπτυξη και να έχει ξεμπλέξει με τον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις επιβαρύνσεις που φέρει στον ισολογισμό της. Με αυτά τα δεδομένα και με την αναμενόμενη αύξηση ουσιαστικά αναμένουμε τα τέλη του 2022 η Τράπεζα να έχει μία λογιστική αξία 5,7 δις, ευρώ. Ουσιαστικά να είναι αρκετά ισχυρή και να διαπραγματεύεται σε ένα αρκετό ελκυστικό επίπεδο».

«Αυτά όσον αφορά την Alpha. Τώρα, όσον αφορά την Πειραιώς, εκεί είχαμε μια αντίστοιχη εικόνα. Ζημίες σε επίπεδο ομίλου 400 εκατ. ευρώ, πάλι λόγω προβλέψεων όμως από πρόγραμμα τιτλοποίησης δανείων ύψους 800 εκατ. ευρώ, οπόταν, βγάζοντας αυτές τις προβλέψεις έξω βλέπουμε ότι σε επίπεδο οργανικής κερδοφορίας η τράπεζα ήταν στα 257 εκατ. ευρώ. Αυξημένα κατά 10% από χρόνο σε χρόνο και κατά 6% από τρίμηνο σε τρίμηνο. Αντίστοιχοι είναι και εδώ οι στόχοι της Τράπεζας, αφού μιλάμε εδώ για μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 20 δις. ευρώ, αλλά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένουμε μία τιτλοποίηση ύψους 7 δις. ευρώ από το πρόγραμμα πριν, ενώ υπάρχουν άλλα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων, ύψους 11 δίς ευρώ τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ουσιαστικά με την ολοκλήρωση αυτών των τιτλοποιήσεων και με την αύξηση του μετοχικού θα έχουμε λογιστική αξία πάνω από 5 δις ευρώ για την τράπεζα και αυτή διαπραγματεύεται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες». 

Τι δείχνει η ανακοίνωση της Moody’s για την Ελλάδα 

«Η ανακοίνωση δείχνει ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα πολύ καλό δρόμο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και όσον αφορά και τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας βγαίνοντας από την πανδημία. Προβληματίζεται όμως από το ύψους του χρέους το οποίο ξεπερνά τα 200% και το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο των χωρών που καλύπτει όσον αφορά τις αξιολογήσεις και επίσης προβληματίζεται από το γεγονός ότι υπάρχει μικρή διαφοροποίηση όσον αφορά την ελληνική οικονομία. Εάν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις αναμένεται ότι ενδεχομένως να αλλάξει και η αξιολόγηση στην επόμενη της προγραμματισμένη έκθεση. Είχαμε δει και μια έκθεση από τον S&P για την ελληνική οικονομία όσον αφορά το χρέος και θεωρεί ότι παρά το υψηλό επίπεδο χρέους, το γεγονός ότι είναι σε βάθος χρόνου οι αποπληρωμές αυτών των δανείων και με αρκετά χαμηλά επιτόκια, κάτι που σημαίνει ότι είναι κάτω από 3% του ΑΕΠ οι ανάγκες κάλυψης των τόκων, ακόμη και αν υπάρξει και μία αύξηση των επιτοκίων δεν θα επηρεάσει σημαντικά την αποπληρωμή των τόκων». 

Τι ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες 

«Ουσιαστικά αναμένουμε τις υπόλοιπες τράπεζες να βγάλουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου να δούμε εκεί πώς έχουμε πάει. Καθώς και τις υπόλοιπες εταιρείες. Γενικώς θα έλεγα πως τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής είναι αρκετά ενθαρρυντικά, βγαίνοντας από την πανδημία. Άρα αισιοδοξούμε και σε αυτή τη φάση μένει να δούμε το θέμα των αυξήσεων που έχουν προκύψει τόσο με την Πειραιώς, όσο και με την Alpha τώρα είναι παράγοντες οι οποίοι ουσιαστικά βαραίνουν την αγορά καθώς τραβάνε ρευστότητα και ουσιαστικά κολλάνε τα πράγματα όσον αφορά την πορεία του χρηματιστηρίου. Σε βάθος χρόνου είναι θετικό αυτό το εγχείρημα». 

Δείτε όσα ανέλυσε στο Business Hour by Brief ο κ. Μπρατσιάκος: