ΑΝΑΛΥΣΗ: Περιορίζει τις απώλειες της πανδημίας ο τουρισμός

Θετικούς οιωνούς για την επόμενη χρονιά και ευρύτερα για το μέλλον δημιουργούν τα στοιχεία που αφορούν στις τουριστικές αφίξεις, τόσο για τον Σεπτέμβριο όσο και για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, όπως καταγράφονται από τη Στατιστική Υπηρεσία. 

Η Brief ανέτρεξε και επεξεργάστηκε στοιχεία πενταετίας προς καλύτερη ανάλυση των αριθμών και καταλήγει στο βασικό συμπέρασμα ότι την επόμενη χρονιά και με λαμβάνοντας ως δεδομένη την αποκλιμάκωση της πανδημίας, τα δεδομένα σε σχέση με τον τουρισμό θα πλησιάσουν τις προ πανδημίας χρονιές. 

Στον ακόλουθο πίνακα παρατίθενται οι αφίξεις κατά τον Σεπτέμβριο, των τελευταίων πέντε ετών, σχεδιάγραμμα το οποίο παρουσιάζει ξεκάθαρα την πορεία πριν την πανδημία, τις επιπτώσεις που επέφερε στα ταξίδια η υγειονομική κρίση και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης: 
γ
Παράλληλα, πιο αντιπροσωπευτική για την πορεία των αφίξεων είναι η εικόνα που απορρέει από τα στοιχεία που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου των τελευταίων πέντε ετών. Στον ακόλουθο πίνακα οι αφίξεις στην Κύπρο, κατά το πρώτο εννιάμηνο κάθε έτους από το 2017 έως και φέτος: 
γ
Η άνοδος σε σχέση με πέρσι αν και μεγάλη δεν μπορεί ουσιαστικά να γίνεται για σκοπούς σύγκρισης, διότι το 2020 βρήκαμε τον πάτο σε σχέση με την ταξιδιωτική κίνηση σε όλο τον κόσμο και βεβαίως και στην Κύπρο. 

Παρόλα αυτά, η μείωση του 2021 σε σύγκριση με το 2019 είναι αυτή που έχει μεγαλύτερη σημασία και διαμορφώνεται σε ποσοστό της τάξης του 60,1% κάτι που δείχνει ότι εάν το 2022 κινηθεί θετικά, οι αφίξεις μπορούν έστω και μερικώς να ανακτήσουν σημαντικό έδαφος από τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

Η ομαλοποίηση στις καμπύλες που αφορούν κρούσματα και νοσηλείες, η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο και σε συνεργαζόμενες χώρες στον τουρισμό (Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ισραήλ, Ελλάδα, Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες) αλλά και η παγκόσμια πορεία της οικονομίας και των πληθωριστικών πιέσεων, θα διαμορφώσουν το σκηνικό για το 2022. 
 

 
1749