ΑΝΑΛΥΣΗ: Περισσότερες νέες εταιρείες, λιγότερες πτωχεύσεις

Την ίδια ώρα επιμέρους στοιχεία, αριθμοί και δείκτες δίνουν επίσης καλή για την πραγματική ανάπτυξη στην οικονομία

Ορισμένοι βασικοί οικονομικοί δείκτες, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης και το ποσοστό της ανεργίας δείχνουν -έστω σε πρώτο βαθμό- την πορεία της οικονομίας οποιασδήποτε χώρας, στη δική μας περίπτωση της Κύπρου. 

Την ίδια ώρα επιμέρους στοιχεία, αριθμοί και δείκτες δίνουν επίσης καλή εικόνα αν όχι και πιο ακριβή για την πραγματική ανάπτυξη στην οικονομία. Μερικά από αυτά τα στοιχεία αφορούν τον συνολικό αριθμό των εταιρειών, τον ρυθμό εγγραφής νέων επιχειρήσεων αλλά και πτωχεύσεων στην Κύπρο. 

>>>Διαβάστε επίσης - Η διαδικασία ίδρυσης εταιρείας στην Κύπρο<<<

H Brief συνέλεξε και αναλύει αριθμούς και δεδομένα σε βάθος 15ετίας που αφορούν σε επίσημες στατιστικές που τηρεί το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. Τα γενικά συμπεράσματα από την ανάλυση έχουν ως εξής: 

  • Ο συνολικός αριθμός εταιρειών από το 2016 κι έπειτα αυξάνεται. 
  • Οι εγγραφές νέων εταιρειών αυξάνονται από το 2013 κι εντεύθεν. 
  • Οι πτωχεύσεις εταιρειών από το 2013 και μετά είναι λιγότερες κάθε χρόνο. 

Στους πιο κάτω πίνακες που ετοίμασε η Brief μετά τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων αποτυπώνεται η πιο πάνω εικόνα, η οποία συνάδει με τη μείωση της ανεργίας και τον σταθερά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων ετών στην Κύπρο. 

>>>Διαβάστε επίσης - Τι είναι το εμπορικό σήμα και ποια η διαδικασία εγγραφής του<<<

Στον ακόλουθο πίνακα διαγράφεται η πορεία της κυπριακής οικονομικής κρίσης μέσα από τον αριθμό εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Ο συνολικός αριθμός κορυφώνεται το 2013 με το νούμερο να έχει φτάσει τις 272 και πλέον χιλιάδες εταιρείες. Από εκεί και έπειτα ο συνολικός αριθμός εταιρειών μειωνόταν μέχρι το 2016, με την ανοδική πορεία να καταγράφεται κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Μάλιστα, το 2019 είναι ήδη καλύτερο από την περσινή χρονιά, αφού μέχρι τον Αύγουστο ο συνολικός αριθμός εταιρειών διαμορφώθηκε στις 222 και πλέον χιλιάδες, σε σύγκριση με 216,239 που ήταν το σύνολο των εταιρειών κατά το 2018. 

Βεβαίως, για να αυξάνεται ο συνολικός αριθμός εταιρειών θα πρέπει οι εγγραφές νέων εταιρειών να είναι ποσοστιαία μεγαλύτερες από τις πτωχεύσεις. Στον πιο κάτω πίνακα φαίνεται η ανοδική πορεία εγγραφής νέων εταιρειών από το 2014 κι έπειτα. Παράλληλα, είναι χαρακτηριστική η κάμψη που καταγράφεται κατά τα έτη 2012 και 2013, απόρροια του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος που επικρατούσε κατά τα συγκεκριμένα χρόνια στην κυπριακή οικονομία. 

Στον αντίποδα μειωμένες είναι οι πτωχεύσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν τις εταιρείες. Μετά την εκτίναξη στις πτωχεύσεις του 2013, χρονιά ρεκόρ σε αυτό το πεδίο, οι πτωχεύσεις μειώνονται έχοντας φτάσει τα τελευταία χρόνια σε διψήφιο αριθμό. Μάλιστα, φαίνεται ότι το 2019 θα είναι ιδιαίτερα θετικό ως προς αυτό το θέμα, αφού κατά τους πρώτους οκτώ μήνες ου έτους έχουν πτωχεύσει 36 εταιρείες, κάτι που δείχνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός αυτός μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και κάτω από τις 80 εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση το 2019 θα είναι μια καλή χρονιά εάν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος ότι οι 92 και 97 πτωχεύσεις εταιρειών του 2017 και 2018 αντίστοιχα, ήταν οι λιγότερες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια. 
 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief
 
1751