ΑΝΑΛΥΣΗ: Το πήγαινε-έλα στα κυπριακά αεροδρόμια 

Την ώρα που η ταξιδιωτική κίνηση καταγράφεται με σαφώς θετικό πρόσημο και κατά το 2019 παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις στην αρχή της χρόνιας και την περιπέτεια που προέκυψε με το κλείσιμο της Thomas Cook, ενισχυμένα είναι και τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό. 

Μάλιστα, ενδιαφέροντα στοιχεία προκύψουν από την ανάλυση στοιχείων που έκανε η Brief μέσω των στοιχείων από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, αφού καταγράφεται αμφίδρομη σχέση μεταξύ της χώρας μας και των κυριότερων τουριστικών αγορών από τις οποίες η Κύπρος λαμβάνει τη μεγαλύτερη πίτα αφίξεων. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Δημοφιλέστερη με διαφορά η Ελλάδα
Για παράδειγμα τα ταξίδια προς την Ελλάδα ήταν και παραμένουν τα πλέον δημοφιλή για τους ταξιδιώτης που έχουν ως αφετηρία τους αλλά και χώρο διαμονής τους την Κύπρο. Οι παράγοντες που ωθούν σε αυτή την τάση είναι: 

  • Η απόσταση από την Ελλάδα, η γλώσσα, η πολιτισμική σχέση Κύπρου-Ελλάδας και γενικώς οι δεσμοί που συνδέσουν τις χώρες.
  • Μεγάλος αριθμός Ελλαδιτών είναι για χρόνια εγκατεστημένος στην Κύπρο και επισκέπτεται την Ελλάδα για διακοπές, για οικογενειακούς ή και επαγγελματικούς λόγους
  • Μεγάλος αριθμός φοιτητών σπουδάζει στην Ελλάδα και τακτικά πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ελλάδα-Κύπρος και το αντίστροφο. 
  • Η Ελλάδα είναι η εγγύτερη ευρωπαϊκή χώρα στην Κύπρο, παρόλο που τα εισιτήρια πολλές φορές δεν είναι τα φθηνότερα παρά τη μικρή απόσταση

Μάλιστα, η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα με την οποία η σχέση αφίξεων και ταξιδιών προς αυτή είναι θεαματικά υπέρτερη στην πλευρά των ταξιδιών προς τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα ταξίδια προς την Ελλάδα είναι περίπου τρεις φορές περισσότερα από όσες είναι οι αφίξεις και παρόλο που το μέγεθος της Κύπρου πληθυσμιακά είναι στο ένα δέκατο σε σύγκριση με την Ελλάδα. 

Οι «τσιάρληες», οι φοιτητές και το εμπόριο με τη Μεγάλη Βρετανία 
Αντίστοιχα δεδομένα ισχύουν και για τη Μεγάλη Βρετανία, αφού μεγάλος είναι ο αριθμός Κυπρίων που για δεκαετίες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να έχουν οικογενειακές ή επαγγελματικές σχέσεις με την Κύπρο, σχέση η οποία είναι αμφίδρομη με αποτέλεσμα να δέχονται αρκετές επισκέψεις από την Κύπρο. 

Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες φοιτητές σπουδάζουν κυρίως στην Αγγλία και τη Σκωτία, ενώ οι διμερείς σχέσεις αφορούν τόσο το εμπόριο όσο και τις υπηρεσίες. Η Μεγάλη Βρετανία για τρεις -τουλάχιστον- δεκαετίες είναι ο ισχυρότερος αιμοδότης του κυπριακού τουρισμού. Το ένα τρίτο από το σύνολο των αφίξεων προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία, ποσό το οποίο αν και με παρωδικές μεταβολές παραμένει από τα πλέον σημαντικά για την κυπριακή βιομηχανία τουρισμού. 

Στο γραφικό που ετοίμασε η Brief παρουσιάζονται τόσο οι αφίξεις τουριστών όσο και τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου σε κύριους προορισμούς. 

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Καταληκτικά, αναφέρεται ότι τα ταξίδια προς τη Γερμανία αποδίδονται κυρίως σε επαγγελματικούς και λόγους αναψυχής, καθώς και σε περιπτώσεις φοιτητών αν και λόγω γλώσσας η Γερμανία δεν είναι από τους κύριους προορισμούς για σπουδές, παρά το υψηλό επίπεδο που τα πανεπιστήμιά της προσφέρουν. 

Ξεχωριστή περίπτωση είναι η Ρωσία, υπήκοοι από την οποία έχουν εδώ και χρόνια δημιουργήσει επιχειρήσεις, οικογένεια και τα σπίτια τους στην Κύπρο, δεδομένα στα οποία αποδίδεται η αμφίδρομη ταξιδιωτική σχέση μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. 


 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief