ΑΝΑΛΥΣΗ: Πιο χαλαρό αποδείχθηκε το φετινό lockdown 

Το περσινό lockdown περιόρισε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη διακίνηση με οχήματα σε σύγκριση με το φετινό

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Συγκρίνοντας επιμέρους στοιχεία από την αγορά της Κύπρου εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της οικονομίας, στους δύσκολους μήνες που περνά και η χώρα μας εν μέσω πανδημίας. Ένα από αυτά τα στοιχεία αφορά την προμήθεια καυσίμων μέσω πρατηρίων στην Κύπρο, στοιχείο το οποίο αποτελεί καθρέφτη της αγοράς σε σχέση με τις διακινήσεις, το εμπόριο, τη χρήση οχημάτων από τους πολίτες και τους επαγγελματίες. Συγκρίνοντας τα στοιχεία, που η Brief έχει συλλέξει από τη Στατιστική Υπηρεσία, φαίνεται ότι το περσινό lockdown περιόρισε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη διακίνηση με οχήματα σε σύγκριση με το φετινό, κατά τον περασμένο Ιανουάριο. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι η διάθεση καυσίμων από τα πρατήρια κινείται κοντά στους 60 χιλιάδες τόνους σε μηνιαία βάση, αριθμός ο οποίος διαμορφώνεται αντίστοιχα αναλόγως ειδικών συνθηκών όπως για παράδειγμα οι τουριστικοί μήνες κατά τους οποίους χρησιμοποιούνται περισσότερα οχήματα από ξένους επισκέπτες, αλλά και λιγότερα από τους κάτοικους της Κύπρου που κάνουν διακοπές εκτός ή δεν μεταβαίνουν στην εργασία τους. 
Στον πιο κάτω πίνακα αποτυπώνονται τα βασικά συμπεράσματα, όπως περιγράφονται πιο πάνω, δείχνοντας την τεράστια πτώση στη διάθεση καυσίμων κατά τον περσινό Απρίλιο, μήνας στο σύνολο του οποίου εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα μετακινήσεων. 

b 
Εξάλλου, κατά το φετινό lockdown ο τομέας των κατασκευών και παρεμφερών εργασιών δεν σταμάτησαν, όπως συνέβη πέρσι, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στους εργαζομένους να διακινούνται. Παράλληλα, οι πολίτες κάνοντας χρήση των sms αλλά και με μια πορεία σχεδόν ενός έτους στην πανδημία, φαίνεται να ήταν πιο κινητικοί σε σύγκριση με το πρώτο lockdown. 

Όλα τα πιο πάνω στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά στο σύνολό της μπορεί άμεσα να προσαρμοστεί και να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος που προκλήθηκε από την πανδημία. Ταυτόχρονα, ο περιορισμός του κοινού έχει δημιουργήσει και οικονομικό κομπόδεμα σε νοικοκυριά που δεν απώλεσαν εισόδημα κατά την περίοδο της πανδημίας, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εσωτερική κατανάλωση, τόσο για αγορές προϊόντων όσο και για ψυχαγωγία, εστίαση ή άλλες υπηρεσίες. 

Βεβαίως, το μεγάλο διακύβευμα άπτεται της πορείας και εξέλιξης του εμβολιαστικού προγράμματος, της αποκλιμάκωσης της πίεσης στα νοσηλευτήρια και του χρόνου απάλειψης των περιορισμών στις διακινήσεις. Το επόμενο δίμηνο αποτελεί κομβικής σημασίας περίοδο για την πορεία της πανδημίας διεθνώς και στην Κύπρο, περίοδος κατά την οποία αναμένεται τα εμβόλια και οι εμβολιασμοί να αυξηθούν κάτι που σε συνδυασμό με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών είναι τα βασικά στοιχεία που θα ωθήσουν προς ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς. 
 

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1625