ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιοι και που θα βρουν δουλειά το 2019 (Στοιχεία)

Δυο κλάδοι αναμένεται να έχουν αρκετές νέες θέσεις εργασίας στο νέο έτος 
  • Την ώρα που οι θέσεις εργασίας αυξάνονται ορισμένοι κλάδοι φαίνεται να παρουσιάζουν εικόνα στασιμότητας
  • Ένας στους πέντε εγγεγραμμένους άνεργους είναι πτυχιούχος Πανεπιστημίου 
  • Λιγότεροι οι άνεργοι της τεχνικής κατεύθυνσης από αυτούς με επίπεδο μόρφωσης μέσης εκπαίδευσης 
  • Ποια Επαρχία κατέγραψε ρεκόρ μείωσης ανεργίας και γιατί 

Πτωτική πορεία που ακολουθεί η ανεργία τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, παρόλο που οι εργασιακές συνθήκες απέχουν κατά πολύ παλαιότερων χρόνων, τόσο από πλευράς μισθού και άλλων ωφελημάτων όσο και από πλευράς ωραρίου εργασίας. To debate για αύξηση μισθών σε διάφορους τομείς και επαγγελματικές ομάδες, καθώς και του κατώτατου μισθού έχει εδώ και μήνες ανοίξει και μάλιστα για τα καλά. 

Πάντως, η συνεχιζόμενη πτωτική τάση φαίνεται να διευρύνεται και τα μηνύματα για το 2019 είναι θετικά για όσους βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας. 

Η brief αναλύει τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τους εγγεγραμμένους άνεργους, από σχετικούς πίνακες της Στατιστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, διαφαίνεται σε ποιους κλάδους, σε ποιες πόλεις της Κύπρου αλλά και σε ποιες κατηγορίες εργατικού δυναμικού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες προοπτικές για ένταξη στην αγορά εργασίας. 

>>> Όλες οι Αναλύσεις / Έρευνες της Brief εδώ <<<

Σημαντική πτωτική τάση 
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στην Κύπρο, φτάνουν μέχρι και τον Νοέμβριο του 2018.

Η brief παραθέτει τα αντίστοιχα νούμερα για τον ίδιο μήνα των τελευταίων οκτώ ετών, μέσω των οποίων φαίνεται ξεκάθαρα η καμπύλη που διέγραψε η ανεργία από το 2011 μέχρι σήμερα, μια πορεία στον χρόνο που περιλαμβάνει και το δύσκολο 2013 με τις αποφάσεις του Eurogroup και τα επακόλουθά του. 

Τα αναλυτικά στοιχεία που ακολουθούν στον πίνακα έχουν ως μήνα αναφοράς τον Νοέμβριο από το 2011 μέχρι το 2018 και αφορούν τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι η μείωση στους εγγεγραμμένους άνεργους τον Νοέμβριο του 2018 σε σύγκριση με τη χειρότερη χρονιά (2013) ανέρχεται σε ποσοστό 48,6%.

Η σύγκριση της μείωσης του 2018 σε σχέση με το 2017 διαμορφώνεται σε ποσοστό 19% (24.887 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο του 2018 σε σχέση με 30.709 εγγεγραμμένους ανέργους τον αντίστοιχο μήνα του 2017). 

Σημειώνεται επίσης, ότι η πτωτική πορεία των τελευταίων ετών σε απόλυτους αριθμούς αφορά 3 με 5 χιλιάδες άτομα ετησίως, επίσης συγκρίνοντας τον Νοέμβριο του κάθε έτους.

Ανειδίκευτοι και χαμηλά αμειβόμενοι εκτός αγοράς εργασίας 
Την ώρα που οι θέσεις εργασίας αυξάνονται ορισμένοι κλάδοι φαίνεται να παρουσιάζουν εικόνα στασιμότητας, αφού σε αυτούς καταγράφονται οι περισσότεροι άνεργοι. Πιο ειδικά αναφέρεται ότι οι ειδικότητες με τα υψηλότερα ποσοστά εγγεγραμμένων ανέργων είναι: 
1. Υπάλληλοι υπηρεσιών και πωλητές 
2. Καθαριστές, κλητήρες και ανειδίκευτοι 
3. Γραφείς, δακτυλογράφοι και ταμίες 

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<<

Στον ακόλουθο πίνακα καταγράφονται πιο αναλυτικά οι ειδικότητες των οποίων οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αντιστοιχούν στο 64,6% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων κατά τον Νοέμβριο του 2018.

Τα συγκεκριμένα επαγγέλματα είναι χαμηλά αμειβόμενα και πλείστα εξ αυτών λειτουργούν στη βάση του κατώτατου μισθού ή με ποσά γύρω από το ποσό του κατώτατου. 

Μέσω ενός άλλου στατιστικού επιβεβαιώνεται -έστω και έμμεσα- ο πιο πάνω πίνακας και έχει να κάνει με το μορφωτικό επίπεδο, των εγγεγραμμένων ανέργων.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι τα μορφωμένα άτομα σε επίπεδο Πανεπιστημίου καταλαμβάνουν το 26% του συνόλου της ανεργίας, ενώ το υπόλοιπο 74% καλύπτουν άτομα χωρίς ή με μόρφωση-εκπαίδευση μέχρι το Λύκειο ή τις Τεχνικές Σχολές (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση). 

Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφεται το ποσοστό εγγεγραμμένων ανέργων κατά επίπεδο μόρφωσης-εκπαίδευσης. 

>>> Ειδήσεις από Bloomberg <<<

Το ενδιαφέρον στοιχείο έγκειται στο γεγονός ότι το ποσοστό των ατόμων με μόρφωση-κατάρτιση επιπέδου Τεχνικής Εκπαίδευσης είναι κατά πολύ μικρότερο από τα άτομα επιπέδου Μέσης Εκπαίδευσης, τα οποία προφανώς αξιολογούνται ως ανειδίκευτα στην αγορά εργασίας, σε αντίθεση π.χ. με τεχνίτες όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί κ.α.  

Τι γίνεται ανά επαρχία 
Λόγω μεγέθους αλλά και επιμέρους στοιχείων στην τοπική αγορά (όπως για παράδειγμα η μικρή επίπτωση από τον τουρισμό, συνεπώς και την υπόλοιπη υποστηρικτική βιομηχανία εστίασης και ψυχαγωγίας) της Λευκωσίας, αλλά και του μεγαλύτερου πληθυσμού, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στην πρωτεύουσα. 

Την ίδια ώρα για αντιστρόφως ανάλογους παράγοντες (δηλαδή τουρισμός και λοιπές επιχειρήσεις αλλά και μικρότερο μέγεθος αγοράς εργασίας) ο μικρότερος αριθμός εγγεγραμμένων ανέργων (πραγματικά στοιχεία Νοεμβρίου 2018) καταγράφεται στην Πάφο. Πιο κάτω ακολουθεί πίνακας με τα αναλυτικά στοιχεία όπως δημοσιεύονται από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. 

Μάλιστα, στην Πάφο καταγράφεται και η μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας συγκρίνοντας την αρχή του τρέχοντος έτους με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που αναφέρονται στον περασμένο Νοέμβριο.

Πιο κάτω ακολουθεί πίνακας με τα στοιχεία σε σχέση με τη μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων ανά επαρχία, από τις αρχές του 2018 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. 

Ποιοι βρήκαν δουλειά το 2018 
Την ίδια στιγμή ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν στις τοποθετήσεις ατόμων σε θέσεις εργασίας. Αυτό αφορά άτομα τα οποία έχουν εξασφαλίσει εργασία έπειτα από σύσταση των κατά τόπους επαρχιακών γραφείων Εργασίας του αρμόδιου Υπουργείου, αλλά διαχρονικά αποτελούν μια καλή ένδειξη των τάσεων που επικρατούν στην αγορά εργασίας. 

Κατά το ενδεκάμηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2018 συνολικά 3.541 άτομα που βρίσκονταν στις λίστες εγγεγραμμένων ανέργων βρήκαν δουλειά. Στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται οι τρεις κλάδοι που απορρόφησαν τον μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού. 

Καταληκτικά, διαφαίνεται ότι και εντός του 2019 -συνυπολογίζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης, τη θετική πορεία σε επιμέρους κλάδους όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, το εμπόριο και οι υπηρεσίες και βεβαίως χωρίς να προκύψουν απρόοπτα που θα επηρεάσουν την οικονομία- θα καταγραφεί περαιτέρω μείωση της ανεργίας

>>> Ροή ειδήσεων Brief - για να μην χάνεστε σε "ειδήσεις" και να διαβάζετε ειδήσεις - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Βάσει της τάσης των προηγούμενων ετών ο αριθμός εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος του 2019 μπορεί να διαμορφωθεί κάπου στις 20 με 21 χιλιάδες άτομα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η brief οι κλάδοι τουρισμού και κατασκευών και ειδικά στις παραλιακές πόλεις εκτιμάται ότι θα απορροφήσουν τον μεγαλύτερο όγκο εργατικού δυναμικού που θα βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας. 

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι τα άτομα με χαμηλή επαγγελματική κατάρτιση και χαμηλό επίπεδο σπουδών θα βρουν πιο δύσκολα δουλειά, σε αντίθεση με τα άτομα που κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους, αν και το ποσοστό των νέων επιστημόνων που είναι άνεργοι, παραμένει υψηλό ωθώντας τους νέους σε επαγγέλματα που δεν είναι της ειδικότητας τους, με δυσμενείς όρους απασχόλησης ή και στο εξωτερικό.

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief