ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς άλλαξε η Κύπρος τα τελευταία χρόνια

Τα θετικά στοιχεία και οι αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας μέσα από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ό,τι κι αν πουν οι πολιτικοί ανεξαρτήτως κόμματος ή ιδεολογικού χώρου σε σχέση με την ανάγνωση που κάνουν για τα δεδομένα που επικρατούν στην οικονομία και στην κοινωνία, ορισμένοι βασικοί δείκτες είναι απόλυτα διαφωτιστικοί και σίγουρα πιο ακριβείς από την όποια πολιτική ανάλυση. 

Μέσω από την έκδοση: «Η Κύπρος σε αριθμούς» της Στατιστικής Υπηρεσίας η συντακτική ομάδα της Brief συνέλεξε και παραθέτει κάποιους βασικούς αριθμούς μέσα από τους οποίους αποτυπώνονται με ιδιαίτερη ευκρίνεια τόσο τα θετικά στοιχεία, όσο και οι αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας που σαφώς έχουν αντίκτυπο και την κοινωνία και ευρύτερα στο πόσο καλά ή όχι διαβιούν οι πολίτες της χώρας μας. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Περισσότερο εργατικό δυναμικό, λιγότεροι άνεργοι 
Σημαντική παράμετρος στην οικονομική δραστηριότητα ήταν και παραμένει βεβαίως η ανεργία, ένας ιδιαίτερα αξιόπιστος δείκτης σε σχέση με την πορεία μιας οικονομίας. Την ίδια ώρα επιμέρους στοιχεία όπως ο αριθμός του εργατικού δυναμικού έχει τη δική του σημασία, αφού κατά τα χρόνια της κρίσης ιδίως ένα επιχείρημα που ακουγόταν συχνά ήταν ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και η μείωση της ανεργίας αποδιδόταν σε φυγή σημαντικού αριθμού -κυρίως νέων- εργαζομένων στο εξωτερικό. 

Τα τελευταία χρόνια και δη την τετραετία 2015 με 2018, με την οποία ασχολείται η έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα δεδομένα φαίνεται να είναι θετικά. Ο αριθμός του εργατικού δυναμικού έχει αυξηθεί -περιλαμβανομένων και των κοινοτικών- ενώ ο αριθμός αυτών που έχουν εργασία έχει επίσης ανοδική πορεία. Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος αριθμός εργαζομένων μερικά χρόνια προηγουμένως θα διαμόρφωνε ακόμη χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας. Το σημαντικό βέβαια είναι η Κύπρος να καταφέρνει τέτοιους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που να διατηρεί και νέα μυαλά στον τόπο, αλλά και να προσελκύει εργατικό δυναμικό για κάλυψη αναγκών που πιθανώς να μην καλύπτονται από ντόπιους. 

Περιορίζεται ο κίνδυνος φτώχειας 
Ταυτόχρονα, ένα άλλο στοιχείο το οποίο η Brief επιλέγει να αναδείξει αφορά στο ποσοστό του κινδύνου φτώχειας. Το εν λόγω ποσοστό καταγράφει πτώση τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, όχι σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογείται η συνεχιζόμενη ανάπτυξη, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της κατανάλωσης στο εμπόριο και σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι υπηρεσίες ή και τα ακίνητα. 

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Το πιο κάτω γραφικό αποδίδει ιδιαίτερα παραστατικά μια εικόνα που δείχνει ότι περίπου ένας στους τέσσερεις συμπολίτες μας βρίσκεται κοντά στο όριο του κοινωνικά αποδεκτού ορίου της φτώχειας και ότι παράλληλα σε ένα ενδεχόμενο ύφεσης ή και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης θα βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη οικονομική θέση. 

Είναι για αυτές τις περιπτώσεις που το κράτος καλείται να λειτουργήσει ενισχυτικά και όχι απαραίτητα δια επιδομάτων και χορηγήσεων, αλλά δια εκπαίδευσης, παροχής περαιτέρω επιλογών πρόσβασης στην εργασία και ενίσχυσης κοινωνικών δομών. 

Αναντιστοιχία ή πραγματική εικόνα τα ΜΕΔ; 
Πέραν των πιο πάνω δεικτών η Brief επέλεξε να ασχοληθεί και με έναν -όχι και τόσο γνωστό ή δημοφιλή δείκτη- που έχει να κάνει με τη δυνατότητα ή μη εξυπηρέτησης οφειλών, τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς οργανισμούς παροχής ηλεκτρισμού, νερού ή τηλεπικοινωνιών. 

Στο πιο κάτω γραφικό καταγράφεται ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας που έχει να κάνει εν μέρει με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, αλλά και με το πιο πάνω γραφικό, που αφορά τον κίνδυνο φτώχειας. Όταν δηλαδή μια οικογένεια ή ένα άτομο αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του, σημαίνει ότι ίσα που τα βγάζει πέρα κάθε μήνα και δαπανά τα όποια χρήματα λαμβάνει για τα απολύτως απαραίτητα.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Φαίνεται επίσης ότι η μείωση της ανεργίας και ευρύτερα η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το εν λόγω ποσοστών ατόμων, αφού αν και κατά δέκα μονάδες μικρότερο σε σχέση με τέσσερα χρόνια προηγουμένως το 21% παραμένει υψηλό ποσοστό.

Με δυο λόγια ένας στους πέντε συμπολίτες μας δύσκολα τα φέρνει βόλτα κάθε μήνα, στοιχείο που επίσης αποκαλύπτει ότι τα δεδομένα στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία είναι ακόμη εύθραυστα παρά τ γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την πολύ δύσκολη τριετία 2011, 2012 και 2013. 

 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief