ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς κινήθηκε η αγορά ακινήτων το 9μηνο - ΠΙΝΑΚΕΣ

Ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων, η «πρωταθλήτρια» επαρχία και οι μεγάλες αυξομειώσεις-Ανάλυση στοιχείων Κτηματολογίου

Μουδιασμένη εμφανίζεται η αγορά ακινήτων το τελευταίο 4μηνο (Ιούνιος-Σεπτέμβριος), η οποία μετά το μεγάλο «μπαμ» στις πωλήσεις τον περασμένο Μάιο, βάσει των στοιχείων του Κτηματολογίου που αναλύει σήμερα η Brief, παραμένει σε κάπως χαμηλά επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

>>> Διαβάστε ακόμη: «Στοπ» σε μεταβιβάσεις ακινήτων πριν την πληρωμή οφειλών <<<

Μάλιστα, την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο, όπως άλλωστε φαίνεται και στον πιο κάτω πίνακα, είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με πέρσι. 

4ΜΗΝΟ

Ειδικότερα, τον Ιούνιο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση (17% - 858 / 714), τον Ιούλιο δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση (896 / 896), τον Αύγουστο υπήρξε μείωση 10% (653 / 588), ενώ τον Σεπτέμβριο υπήρξε οριακή άνοδος (1% - 687 / 692). Συνολικά το τελευταίο 4μηνο κατατέθηκαν 2.890 πωλητήρια έγγραφα εν αντιθέσει με 3.094 την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 6,6%.

>>> Διαβάστε επίσης: Πρόταση νόμου για να μπει τάξη στις πολυκατοικίες <<<

Η συνολική εικόνα
Παρότι τους τελευταίους μήνες η αγορά είναι μουδιασμένη, εντούτοις, το 9μηνο οι πωλήσεις ακινήτων παρουσιάζουν σημαντική άνοδο σε σχέση με πέρσι, κάτι που οφείλεται, κυρίως, στο μεγάλο «μπαμ» του περασμένου Μαΐου. Συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου κατατέθηκαν 7.736 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 6.706 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 15%.

9ΜΗΝΟ

Όπως φαίνεται και στον πιο πάνω πίνακα, ο καλύτερος μήνας για τις πωλήσεις ακινήτων είναι ο Μάιος, μήνας κατά τον οποίο κατατέθηκαν 1.423 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 828 πέρσι, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 72%. Ακολουθεί ο Απρίλιος με 1.057 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 655 πέρσι (αύξηση 61%) και ο Ιούλιος με 896 πωλητήρια έγγραφα χωρίς οποιαδήποτε μεταβολή σε σχέση με πέρσι. 

Σημειώνεται πως με θετικό πρόσημο έκλεισε και ο Ιανουάριος, μήνα κατά τον οποίο κατατέθηκαν 766 σε σχέση με 695 πέρσι (αύξηση 10%), ενώ και τον Μάρτιο η αγορά ακινήτων κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρσι (768 / 766).

>>> Διαβάστε ακόμη: Αγορά ακινήτων από μη Κύπριους το 2019 (Στοιχεία ανά Επαρχία) <<<

Κατά επαρχία
Σε επίπεδο επαρχιών, τα ηνία διατηρεί η Λεμεσός, η οποία είναι ξεκάθαρα η πρωταθλήτρια στην αγορά ακινήτων, αφού αντιπροσωπεύει το 35% των συνολικών πωλήσεων, ακολουθούμενη από την Πάφο (27%), την Λευκωσία (18%), την Λάρνακα (14%) και την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου (6%).

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα την πρωτεύουσα, τους πρώτους 9 μήνες τους έτους κατατέθηκαν συνολικά 1.427 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 1.169 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 22%.  ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ο μεγαλύτερος αριθμός πωλητήριων εγγράφων, όπως φαίνεται και στον πίνακα, κατατέθηκε τον Μάιο (213) και ο μικρότερος τον Αύγουστο (103), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με πέρσι καταγράφηκε τον Φεβρουάριο (194 σε σχέση με 96 πέρσι, αύξηση 102%). Σημειώνεται πως στην πρωτεύουσα οι μόνοι μήνες που παρουσίασαν μικρή μείωση (1%) στα πωλητήρια έγγραφα ήταν ο Ιούνιος και ο Ιούλιος.

>>> Διαβάστε επίσης: ΣΕΕΑ - Ονομαστική και όχι αγοραία η αξία κρατικών ακινήτων <<<

«Πρωταθλήτρια» η Λεμεσός
Όπως έχει λεχθεί και πιο πάνω, η Λεμεσός είναι η «πρωταθλήτρια» στις πωλήσεις ακινήτων, αφού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου κατατέθηκαν στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λεμεσού συνολικά 2.709 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 2.488 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 9%.

Ο μεγαλύτερος αριθμός πωλητήριων εγγράφων κατατέθηκε τον Μάιο (546 σε σχέση με 282 πέρσι, αύξηση 94%), ενώ ο μικρότερος τον Αύγουστο (196 σε σχέση με 262 πέρσι, μείωση 25%). Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα καταγράφηκε τον Μάιο (+94%) και η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση τον Αύγουστο (-25%).  ΛΕΜΕΣΟΣ

Σημειώνεται πως, όπως φαίνεται και στον πιο πάνω πίνακα, πέραν των μηνών Ιανουαρίου, Απριλίου και Μαΐου, μήνες κατά τους οποίους υπάρχει αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα, και τον Φεβρουάριο που έκλεισε χωρίς ουσιαστική μεταβολή, τους υπόλοιπους μήνες καταγράφεται μείωση κυμαινόμενη από 4% έως 35% στα πωλητήρια έγγραφα.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η εικόνα στην Λάρνακα
Στην επαρχία Λάρνακας
τους πρώτους εννιά μήνες τους έτους καταγράφεται αύξηση 14% στα πωλητήρια έγγραφα, παρά το γεγονός πως για τρεις μήνες -Ιούνιος, Αύγουστος-Σεπτέμβριος- ο αριθμός τους είναι μειωμένος σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες πέρσι. Συνολικά, όμως, το 9μηνο κατατέθηκαν 1.124 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 963 πέρσι. ΛΑΡΝΑΚΑ


Όπως φαίνεται και στον πιο πάνω πίνακα, ο καλύτερος μήνας σε ό,τι αφορά τα πωλητήρια έγγραφα ήταν ο Μάιος (173 σε σχέση με 113 πέρσι, αύξηση 53%), ενώ ο χειρότερος μήνας ο Αύγουστος (93 σε σχέση με 94 πέρσι, μείωση 1%). Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα καταγράφεται τον Απρίλιο (69%) και η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση τον Ιούλιο (-23%).

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Πάφος, η «δευτεραθλήτρια»
Η Πάφος, αν και «δευτεραθλήτρια» στις πωλήσεις, εντούτοις, καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στον αριθμό των πωλητήριων εγγράφων το 9μηνο
σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συνολικά στο Κτηματολογικό Γραφείο Πάφου κατατέθηκαν 1.985 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 1.578 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 25%.

Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που κάνει την Πάφο να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες επαρχίες, είναι το γεγονός πως μόνο τον Ιούλιο παρουσιάζει μείωση στα πωλητήρια έγγραφα, η οποία, μάλιστα, είναι ανεπαίσθητη.  ΠΑΦΟΣ


Όπως φαίνεται, πάντως, και στον πιο πάνω πίνακα, ο καλύτερος μήνας σε ό,τι αφορά τα πωλητήρια έγγραφα είναι ο Μάιος (404 σε σχέση με 201 πέρσι, αύξηση 101%) και ο χειρότερος ο Αύγουστος (166 σε σχέση με 156 πέρσι, αύξηση 5%), ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται τον Μάιο (+101%) και η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση τον Ιούλιο (-1%). 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η «παράξενη» Αμμόχωστος
Όσον αφορά την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, αυτή παρουσιάζει μία «παράξενη», κάπως, εικόνα στα πωλητήρια έγγραφα, αφού για πέντε μήνες -Φεβρουάριος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος- καταγράφει πτώση και για τέσσερις -Ιανουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος- άνοδο. Ως αποτέλεσμα τούτου, συνολικά το 9μηνο παρουσιάζει αμελητέα αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα (491 φέτος σε σχέση με 488 πέρσι, αύξηση 1%). ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ


Όπως φαίνεται, δε, και στον πιο πάνω πίνακα, η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είναι η μοναδική περιοχή παγκύπρια όπου τα πωλητήρια περιορίζονται σε διψήφιο αριθμό, με τα περισσότερα να κατατίθενται τον Απρίλιο (96 σε σχέση με 52 πέρσι, αύξηση 89%) και τα λιγότερα τον Αύγουστο (30 σε σχέση με 50 πέρσι, μείωση 40%), ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσιάζεται τον Απρίλιο (+85%) και η μεγαλύτερη μείωση τον Αύγουστο (-40%).

Μάριος Αδάμου
 
2041