ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς το lockdown «πάγωσε» τα καύσιμα

Η εικόνα που κατέγραψε η πώληση πετρελαιοειδών κατά το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος του 2020

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF


Ως μία ακόμη, παράπλευρη απώλεια της πανδημίας και κυρίως του περιορισμού διακινήσεων κατά την περίοδο του lockdown, καταγράφεται η εικόνα που κατέγραψε η πώληση πετρελαιοειδών κατά το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος του 2020

Στη βάση στοιχείων που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η ομάδα της Brief από τη Στατιστική Υπηρεσία, φαίνεται ότι το πλήγμα στη διάθεση πετρελαιοειδών μέσω πρατηρίων κατά τους μήνες κατά τους οποίους εφαρμόστηκε το lockdown ήταν βαρύ. Μάλιστα, οι πωλήσεις πετρελαιοειδών ήταν μειωμένες σε τέτοιο βαθμό που σε συνδυασμό με τις ισχνές τουριστικές αφίξεις στη χώρα, ο τομέας των πετρελαιοειδών περνά μια από τις χειρότερες περιόδους κατά τις τελευταίες δεκαετίες. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στον ακόλουθο πίνακα καταγράφεται η ραγδαία πτώση στις πωλήσεις πετρελαιοειδών κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, αλλά και πως διαμορφώνεται η συνολική εικόνα από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. 

b 
Πιο ειδικά σημειώνεται ότι η βουτιά που σημείωσε η κατανάλωση καυσίμων μέσω πρατηρίων κατά τον Μάρτιο, μήνα κατά τον οποίο εφαρμόστηκε το lockdown στις μισές περίπου ημέρες του έφτασε σε ποσοστό της τάξης του 25% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Περαιτέρω πτώση ύψους 44%. Εάν μάλιστα συγκριθεί ο Απρίλιος, μήνας κατά τον οποίο οι πλείστες ημέρες ήταν υπό καθεστώς πλήρους lockdown, με τον Φεβρουάριο η πτώση διαμορφώθηκε σε ποσοστό 58,4%. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πάντως, η πορεία ήταν διαφορετική αφού φαίνεται ότι η αγορά όπως και η διακίνηση και συνεπώς η κατανάλωση καυσίμων αποκαταστάθηκε, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται πιο πάνω οι πωλήσεις μέσω πρατηρίων επανήλθαν στα προ κορωνοϊού νούμερα. 

Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από την επεξεργασία των συγκεκριμένων στοιχείων είναι πως η ύφεση που καταγράφεται για το τρέχον έτος, το οποίο στιγματίζεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αποδίδονται σε αριθμούς, δεδομένα και παραμέτρους που συνθέτουν το παζλ της κυπριακής οικονομίας. Η προσδοκία πλέον για ανάκαμψη βασίζεται στην κυκλοφορία εμβολίου, το οποίο θα αλλάξει δραστικά τις δυσμενείς συνθήκες που σήμερα παγκόσμια αλλά και στην Κύπρο επικρατούν. 
 

Συντακτική Ομάδα Brief
 
2046