ΑΝΑΛΥΣΗ: Πόσα κοστίζει το κρατικό μισθολόγιο

Από το 2011 κι έπειτα είναι εν πολλοίς σταθερό

Ως προσπάθεια συγκράτησης και όχι σημαντικού περιορισμού μπορεί να χαρακτηριστεί ο περιορισμός του κρατικού μισθολογίου, ως μέρος της δημοσιονομικής πολιτικής του κράτους κατά τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι από το 2011 κι έπειτα, δηλαδή τα χρόνια που προηγήθηκαν αλλά και κατά τη διάρκεια εφαρμογής του Μνημονίου, το κόστος του κρατικού μισθολογίου φαίνεται να είναι εν πολλοίς σταθερό. 

Όπως απορρέει από τους αριθμούς που συνέλεξε και αναλύει η brief, το μισθολόγιο του δημοσίου τομέα κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα, παρόλο που έχουν μεσολαβήσει αποφάσεις νέων εισφορών για τους δημόσιους υπαλλήλου (κάτι που επηρεάζει τον δείκτη εσόδων του κράτους) και το πάγωμα μισθών και θέσεων εργασίας (που επηρεάζουν το κομμάτι των δαπανών).

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Στο πιο κάτω γραφικό αποτυπώνεται ξεκάθαρα η πιο πάνω εικόνα (τα στοιχεία έχουν συλλεγεί από το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και την αναλυτική κατάσταση των ετήσιων προϋπολογισμών):   

Πέραν των πιο πάνω, από τα στοιχεία που αφορούν στα έσοδα του κράτους σε συνάρτηση με το κόστος μισθολογίου (εξαιρουμένων συντάξεων) εξάγονται και κάποια άλλα συμπεράσματα: 

1/ Φαίνεται ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ωφελεί τα κρατικά έσοδα, τα οποία αυξάνονται σταθερά κατά τα τελευταία τρία έτη, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί και το 2019. 

2/ Το κόστος για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων εμφανίζεται συγκρατημένο, χωρίς -δηλαδή- μεγάλες αυξήσεις. Σημειώνεται ότι για το 2019 υπολογίζεται αύξηση πέραν του 5%, αφού θα παραχωρηθεί ΑΤΑ και προσαυξήσεις. 

3/ Η συγκράτηση του κόστους που αφορά σε μισθούς σε συνδυασμό με τα ενισχυμένα έσοδα περιορίζει το ποσοστό της δαπάνης μισθολογίου σε σχέση με τα κρατικά έσοδα, γεγονός που βελτιώνει τη δημοσιονομική θέση του κράτους αφού πρόκειται για ένα ανελαστικό κόστος. Αντιστρόφως ανάλογα δεδομένα, δηλαδή αύξηση δαπανών (πχ εάν η απόφαση για τις αποκοπές ισχύσει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους) σε συνδυασμό με χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, το κράτος θα εκτεθεί σε σημαντικό κίνδυνο. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η brief, ετοίμασε άλλο ένα γραφικό το οποίο δείχνει -στην ουσία- ότι το κόστος του μισθολογίου είναι απόλυτα συνυφασμένο με τον αριθμό του προσωπικού στον δημόσιο τομέα (εξαιρουμένων των ημικρατικών οργανισμών). Πιο ειδικά φαίνεται ότι μέχρι το 2016, που ολοκληρώθηκε το τριετές πρόγραμμα στήριξης από τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου (Μάρτιος 2013-Μάρτιος 2016) ο αριθμός του προσωπικού στο δημόσιο, έχει αυξηθεί σχεδόν στα προ κρίσης επίπεδα. Τα στοιχεία που ακολουθούν έχουν συλλεγεί από τη Στατιστική Υπηρεσία.  

 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief