ΑΝΑΛΥΣΗ: Πόσες απώλειες αντέχει ο κυπριακός τουρισμός; 

Ο τουρισμός εκτιμάται και προδιαγράφεται ότι φέτος θα βιώσει μία από τις πλέον δύσκολες χρονιές

Ως μια από τις πλέον σημαντικές βιομηχανίες του τόπου με συνεισφορά πέριξ του 10% ως απόρροια των άμεσων εσόδων από την τουριστική κατανάλωση και με σαφώς υψηλό πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία, ο τουρισμός εκτιμάται και προδιαγράφεται ότι φέτος θα βιώσει μία από τις πλέον δύσκολες χρονιές στην ιστορία του ως απόρροια των επιπτώσεων του κοροναϊού. 

Οι τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν καθοριστικές για την πορεία του κυπριακού τουρισμού, αφού μετά τα σκαμπανεβάσματα της δεκαετίας του 2000 η επόμενη δεκαετία (2010-2019) αποτελεί την περίοδο κατά την οποία οι τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο «απογειώθηκαν». Πιο ειδικά αναφέρεται ότι συγκρίνοντας τις αφίξεις του 2010 με αυτές του 2019 προκύπτει εντυπωσιακή άνοδος της τάξης του 83%. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

 

Την ίδια ώρα αναφέρεται ότι οι αφίξεις του 2019 προσέγγισαν σχεδόν τα 4 εκατ. επιβάτες (3,976,777 για την ακρίβεια) αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τη χειρότερη χρονιά κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια του 2014, κατά την οποία καταγράφηκαν αφίξεις της τάξης των 2,141,193 επιβατών. 

Στο πιο κάτω γραφικό καταγράφονται οι τουριστικές αφίξεις ανά έτος κατά την τελευταία δεκαετία: 

Στον αντίποδα ακολουθεί ο πίνακας με τις αφίξεις κάθε χρονιάς της προηγούμενης δεκαετίας, οι οποίες ήταν σαφώς λιγότερες σε σχέση με την επόμενη αντίστοιχη περίοδο: 

Με βάση τους πιο πάνω αριθμούς και δεδομένα συνάγεται το καταρχήν συμπέρασμα  ότι ο κυπριακός τουρισμός, αν και δύσκολα, μπορεί να αντέξει ζημιές που σε ποσοστιαία βάση θα κυμανθούν κάτω του 30%. Σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε για ένα τουριστικό κραχ με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και το ίδιο το κράτος, το οποίο αφενός θα απωλέσει σημαντικά έσοδα από φορολογίες αλλά και θα υποστεί κόστος στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια σημαντικός αριθμός επενδύσεων έχουν γίνει στην τουριστική βιομηχανία τόσο για αναβάθμιση και επέκταση υφιστάμενων μονάδων, όσο και για δημιουργία νέων τουριστικών καταλυμάτων. Το προσωρινό κλείσιμο μονάδων, το προσωπικό που θα μείνει στο ανεργιακό επίδομα, η πτώση της κατανάλωσης και μια σειρά αλυσιδωτών επιπτώσεων σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό αποτελούν τεράστιες προκλήσεις που το κράτος και ευρύτερα η κυπριακή οικονομία θα κληθεί να αντιμετωπίσει εντός του 2020.  

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief