ΑΝΑΛΥΣΗ: Πόσο το lockdown επηρέασε το εμπόριο;

Που καταγράφεται ισχυρή πτώση τον Ιανουάριο του 2021

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Ισχυρή πτώση σε καταστήματα που πουλούν ειδικά προϊόντα καταγράφεται κατά τον Ιανουάριο του 2021, μήνας κατά τον οποίο εφαρμόστηκε ολικό lockdown, το οποίο εφαρμόστηκε σχεδόν στο πρότυπο των περσινών μέτρων Μαρτίου-Απριλίου.

Η Brief ανέτρεξε και καταγράφει τα επίσημα στοιχεία όπως παρατίθενται από τη Στατιστική Υπηρεσία, έχοντας εντοπίσει τους επιμέρους τομείς του λιανικού εμπορίου που επηρεάστηκαν περισσότερο από όλους. Σημειώνεται, ότι η συνολική πτώση στο
εμπόριο -εξαιρουμένης της αγοράς αυτοκινήτου- κατέγραψε πτώση πέραν του 11% κατά τον πρώτο μήνα του 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, κατά τον οποίο η πανδημία δεν είχε φτάσει ακόμη στην Κύπρο και συνεπώς η αγορά λειτουργούσε ελεύθερα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθενται οι συγκρίσεις τόσο για το σύνολο του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, όσο και επιμέρους τομέων που επηρεάστηκαν από την πανδημία και ειδικότερα από το lockdown του Ιανουαρίου:

ηγ

Από τα στοιχεία διαφαίνονται κάποια βασικά συμπεράσματα:

1. Το λιανικό σε επίπεδο υπεραγορών και βασικών αγαθών κινήθηκε με αύξηση σε σχέση με πέρσι, απόρροια του περιορισμού των πολιτών στο σπίτι.

2. Επιμέρους τομείς εμπορίου έχουν απωλέσει σημαντικό κύκλο εργασιών, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσει την απασχόληση αλλά να πιέσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, που πιθανώς να κατεβάσουν τις τιμές τους για να ανακτήσουν πελατεία.

3. Το εμπόριο παρά τις δυσκολίες αποδεικνύεται ως ο πυρήνας της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδο λιανικών πωλήσεων.

Η χρονιά που έχουμε περάσει ως χώρα και κόσμος σε μεγάλη κλίμακα, έχει δημιουργήσει σειρά προκλήσεων, δυσκολιών και ανωμαλιών στην κανονικότητα της κοινωνικής ζωής, της οικονομική; Δραστηριότητας και της απασχόλησης. Οι ελπίδες για
ουσιαστική αποκατάσταση των συνθηκών που διασαλεύθηκαν από την πανδημία βασίζονται πλέον στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και του χρόνου που θα χρειαστεί για να καλύψει σημαντικό μέρος του πληθυσμού, να ανασάνει ο τομέας της υγείας, να εκλείψουν τα περιοριστικά μέτρα και η κανονικότητα να επανέλθει.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πάντως, η «περίφημη» καμπύλη V για την οποία έκαναν λόγο διάφοροι εκτιμητές μερικούς μήνες προηγουμένως φαίνεται να μην είναι εύκολη υπόθεση, αφού οι πληγές της πανδημίας και τα ισχύοντα -ακόμη- μέτρα επηρεάζουν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό τις οικονομίες του πλανήτη όπως και την κυπριακή.

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1666