ΑΝΑΛΥΣΗ: Πόσο μακριά από το πικ της ανεργίας βρίσκεται η Κύπρος; 

Η Brief σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τον ρυθμό αύξησης της ανεργίας, καταγράφει στατιστικές 10 ετών

Την ώρα που τα μέτρα στήριξης της οικονομίας παίρνουν σταδιακά μορφή, χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αδράνεια λαμβάνοντας κρατική στήριξη, με σκοπό οι επιχειρήσεις που τους εργοδοτούν να τους θέσουν εκ νέου σε εργασία όταν οι συνθήκες στην οικονομία αποκατασταθούν και αφού βεβαίως η αγορά βρει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, την εικόνα που είχε προ πανδημίας. 

Η Brief σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τον ρυθμό αύξησης της ανεργίας και των εγγεγραμμένων ανέργων (μέσω των αριθμών που διατηρούν τα επαρχιακά γραφεία εργασίας) καταγράφει στατιστικές 10 ετών και πιο συγκεκριμένα του εκάστοτε Μαρτίου, προκειμένου να εντάξει στην εξίσωση τον πιο πρόσφατο μήνα για τον οποίο έχουν καταγραφεί στοιχεία. 

Αυτό που εξάγεται ως βασικό συμπέρασμα είναι πως η ανεργία πιο εύκολα αυξάνεται παρά μειώνεται. Πιο χαρακτηριστικά το εν λόγω συμπέρασμα συνάγεται από τη μελέτη στην ανεργία των ετών 2011-2014 κατά τα οποία η ανεργία εκτοξεύθηκε με υπερδιπλασιασμό ποσοστών αλλά και σε απόλυτο αριθμών εγγεγραμμένων ανέργων. Στη συνέχεια χρειάστηκαν απανωτές χρονιές ανάπτυξης και αποκλιμάκωσης της ανεργίας προκειμένου να έχουμε τα πρόσφατα υποφερτά ποσοστά ανεργίας (6%). 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πλέον το μεγάλο στοίχημα έχει να κάνει με τη συγκράτηση που τα κυβερνητικά μέτρα θα επιφέρουν στις απολύσεις εργατικού δυναμικού, σε μια χρονιά ύφεσης κατά την οποία η τάση θεωρείται δεδομένη. Πάντως, στοιχεία όπως η ψηφιοποίηση διαδικασιών, η τηλεργασία και το ηλεκτρονικό εμπόριο δημιουργούν νέες συνθήκες στην αγορά, η οποία θα αποδείξει εάν οι έκτακτες ρυθμίσεις μπορούν να αποτελέσουν μέρος της μελλοντικής κανονικότητας. 

Στον πιο κάτω πίνακα αποτυπώνεται η ποσοστιαία καταγραφή της ανεργίας μέσω των επίσημων στοιχείων της Eurostat, με μήνα αναφοράς κάθε έτους τον Μάρτιο, από το 2011 μέχρι και φέτος: 


Με παρόμοια καμπύλη αν και με σχετική χρονική διαφορά από τα ποσοστιαία στατιστικά, συμπληρώνονται και τα στοιχεία που αφορούν στον επίσημο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων που τηρούν τα επαρχιακά γραφεία εργασίας. Τα στοιχεία έχουν εξασφαλιστεί από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου: 


Καταληκτικά, αναφέρεται ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι εάν οι συνθήκες στην αγορά δεν είναι τέτοιες που να ενισχύσουν τις εργασίες των επιχειρήσεων το κράτος δεν θα μπορεί και ίσως σε κάποια στιγμή δεν θα έχει νόημα να στηρίζει εργαζόμενους που δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους. 

Η χώρα θα περάσει από φάση ύφεσης όπως συμβαίνει στους οικονομικούς κύκλους για διάφορους παράγοντες με αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική πορεία του κράτους, στα δημοσιονομικά, στην αγορά εργασίας και σε συγκεκριμένους τομείς που πληρώνουν άμεσα και σοβαρά το τίμημα της επιβράδυνσης στην οικονομική δραστηριότητα, τις επενδύσεις, τα ταξίδια και την κατανάλωση. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Στα θετικά μπορεί να καταγραφεί η βεβαιότητα για τον προσωρινό χαρακτήρα της κρίσης και ανάγκες οι οποίες με τη λειτουργία της αγοράς θα πρέπει να καλυφθούν. Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με την αγορά που θα δημιουργήσει νέες ειδικότητες, νέες ανάγκες και θα δείξει αντανακλαστικά έναντι των πιέσεων θα αποτελέσουν στοιχεία που μπορούν να συγκρατήσουν την άνοδο της ανεργίας. 

Εάν η χώρα πετύχει να συγκρατήσει την ανεργία έως το τέλος του έτους κάτω του 10% τότε θα μπορεί να ελπίζει σε άμεση αποκλιμάκωσή της το 2021, δεδομένου ότι και το επόμενο έτος δεν επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις. 

Υπενθυμίζεται πως εβδομάδες προηγουμένως συζητούσαμε έντονα για ανάγκη διαλόγου για καθορισμό εθνικού κατώτατου μισθού, ανανέωση συλλογικών συμβάσεων και άλλων συναφών θεμάτων. Τα εργασιακά πλήττονται άμεσα και βαθιά από την κρίση της πανδημίας και δυστυχώς τα περιθώρια για ελιγμούς είναι μικρά. 
 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief