ΑΝΑΛΥΣΗ: Πόσο σημαντική είναι η αύξηση στις άδειες οικοδομής; 

Οι φετινές άδειες κατά τον επτάμηνο είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και χρόνια

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Ως μια πολύ καλή ένδειξη για την πορεία της αγοράς ακινήτων, τις δυνατότητες και τις προθέσεις των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων και ευρύτερα ένας δείκτης άμεσα συνδεδεμένος με την οικονομική πορεία της χώρας, αξιολογείται η καταγραφή των αδειών οικοδομής, ενός δείκτη με μεγαλύτερη εγγύτητα στην πραγματική οικονομία σε σύγκριση με τις πολεοδομικές άδειες. 

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία τα οποία εκδόθηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία, μόλις την περασμένη Πέμπτη (7/10) φτάνουν μέχρι τον Ιούλιο και δείχνουν ότι κινήθηκαν και μάλιστα πολύ καλά οι άδειες οικοδομής κατά το 2021. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κατά τον Ιούλιο εκδόθηκαν συνολικά 727 άδειες οικοδομής, σε σύγκριση με 740 άδειες κατά τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καταγράφοντας οριακή πτώση 1,8%. Αυτό βέβαια αποδίδεται εν μέρει στις μαζεμένες άδειες που εκδόθηκαν πέρσι κατά τους μήνες που ακολούθησαν του lockdown Μαρτίου-Απριλίου. 

Στο επτάμηνο είναι πιο καθαρή η εικόνα της θετικής πορείας που καταγράφεται στα ακίνητα, και μάλιστα παρά τις αυξημένες τιμές κυρίως λόγω διεθνών συνθηκών και όχι τόσο της εσωτερικής ζήτησης. Πιο ειδικά σημειώνεται ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου εκδόθηκαν συνολικά 4,717 άδειες οικοδομής, αριθμός αυξημένος κατά 21,2% σε σχέση με την ίδια, περσινή περίοδο, κατά την οποία εκδόθηκαν 3,893 άδειες οικοδομής. 

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι φετινές άδειες κατά τον επτάμηνο είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και χρόνια. Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθενται τα στοιχεία πενταετίας όπως έχουν επεξεργαστεί από την Brief τόσο για τον Ιούλιο ξεχωριστά, όσο και για το σύνολο επταμήνου από το 2017 μέχρι και φέτος: 

fbd
  
Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και σαφώς αποτελεί μια καλή ένδειξη για το ότι τα ακίνητα καταγράφουν θετική πορεία, είναι πως χρειάστηκε να ανατρέξουμε 12 ολόκληρα χρόνια πίσω για να εντοπίσουμε υψηλότερο αριθμό αδειών οικοδομής κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους. Το 2009 έχουν εκδοθεί συνολικά 5,319 άδειες οικοδομής κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου. Έπειτα ακολούθησε διαρκής πτώση και βεβαίως η μεγάλη κρίση του 2013 που επηρέασε σε τεράστιο βαθμό το σύνολο της οικονομίας. 

Παρόλα αυτά, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσον η θετική πορεία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους και κυρίως την επόμενη χρονιά λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα: 

1.    Ολοκληρώνονται τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου από το κράτος, που ώθησαν πολύ τα στεγαστικά δάνεια
2.    Οι τιμές βασικών υλών διεθνώς αλλά και οι μεταφορές είναι με υψηλότερο κόστος σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα 
3.    Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έως τώρα πορείας στην πανδημία αλλά και η ουσιαστική υποχώρηση της πανδημικής κρίσης είναι ακόμη άγνωστοι παράγοντες με όλους τους κινδύνους που ενέχει το άγνωστο.

 Συνεπώς, τα θετικά δεδομένα από την αγορά ακινήτων -αφού μάλιστα έχει τερματιστεί το επενδυτικό πρόγραμμα και εν μέσω πανδημίας- παρουσιάζουν την εικόνα μιας αγοράς με αντοχές, δυνατότητες και διάθεση για επένδυση. Ο χρονικός ορίζοντας των πιο πάνω στοιχείων είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα και θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και την ευρύτερη οικονομική πορεία της Κύπρου τα επόμενα χρόνια. 

Συντακτική Ομάδα Brief
 
1729