ΑΝΑΛΥΣΗ: Πόσο τουρισμό μπορεί φέτος να πάρει η Κύπρος; 

Η Brief επιχειρεί, μια έστω πρόωρη, εκτίμηση για το πόσους τουρίστες μπορεί φέτος η Κύπρος να εξασφαλίσει

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BRIEF

Την ώρα που αργά αλλά σταδιακά φαίνεται να αποκλιμακώνεται η πανδημική κρίση, λόγω της εφαρμογής του εμβολιαστικού πλάνου και της ταυτόχρονης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, έστω και δειλά αρχίζουν αι οι πρώτες συζητήσεις τόσο για τις πιθανές τουριστικές ροές προς την Κύπρο όσο και για τα ταξίδια των κατοίκων της Κύπρου προς άλλες χώρες. 

Η αγορά, έστω και με τις οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, διψά για ταξίδια τα οποία βεβαίως θα καθοριστούν από μια σειρά παραγόντων, όπως οι επιδημιολογικοί δείκτες στις διάφορες χώρες, τα οικονομικά δεδομένα των επίδοξων ταξιδιωτών, τα πρωτόκολλα ασφαλείας και οι απαιτήσεις που θα τεθούν για να μπορεί κάποιος να ταξιδέψει κ.α. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Brief επιχειρεί, μια έστω πρόωρη, εκτίμηση για το πόσους τουρίστες μπορεί φέτος η Κύπρος να εξασφαλίσει. Για σκοπούς ανάλυσης για εξαγωγή συμπερασμάτων η συντακτική ομάδα ανέτρεξε σε ιστορικά στοιχεία που αφορούν στον τουρισμό των τελευταίων ετών, από την επίσημη σελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας. 

Με τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας φαίνεται ότι πιο ζωηρή ταξιδιωτική κίνηση θα προκύψει όταν ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού, στην Κύπρο και διεθνώς, εμβολιαστεί και δημιουργηθεί εικόνα ανοσίας στις κοινωνίες. Ένα τέτοιο ποσοστό ορίζεται σε ένα νούμερο σαφώς πέραν του 50% και με τις ποσότητες εμβολίων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι στην Κύπρο και στην ΕΕ το εν λόγω ποσοστό θα είναι πραγματικότητα εντός Μαΐου. Το εν λόγω στοιχείο οδηγεί και στην πρόβλεψη ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι σαφώς βελτιωμένο σε σύγκριση με το περασμένο. Ταυτόχρονα, σημαντικές αγορές για την Κύπρο, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και το Ισραήλ είναι χρονικά πιο μπροστά στο θέμα των εμβολιασμών. Για την περίπτωση της Ρωσίας βέβαια υπάρχει η ιδιαιτερότητα της χρήσης ρωσικών εμβολίων, τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές πριν η ταξιδιωτική σύνδεση μεταξύ της χώρας και ευρωπαϊκών κρατών επαναρχίσει με μαζικό τρόπο και δη για ταξιδιωτικούς λόγους. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται οι συνολικές αφίξεις του δεύτερου εξαμήνου των ετών 2017, 2018 και 2019 και τα αντίστοιχα νούμερα που αφορούν στις αφίξεις τουριστών από αγορές κλειδιά, για την εγχώρια τουριστική βιομηχανία: 


 
Ο πιο πάνω πίνακας δείχνει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία βοηθούν στην εκτίμηση που επιδιώκει η Brief να κάνει για τη φετινή χρονιά: 
1.    Η πλειοψηφία των αφίξεων για το σύνολο της εκάστοτε χρονιάς πραγματοποιείται το δεύτερο εξάμηνο, στο οποίο περιλαμβάνεται το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος με ισχυρές ροές αφίξεων για τη χώρα μας. 
2.    Οι τρεις από τις πλέον βασικές αγορές της κυπριακής, τουριστικής βιομηχανίας καλύπτουν περίπου τις μισές από τις αφίξεις που εξασφαλίζει η χώρα. 

Την ίδια ώρα σε ένα άλλο επίπεδο ανάλυσης των στοιχείων, η Brief καταγράφει τις αφίξεις του δεύτερου εξαμήνου των ετών 2017, 2018 και 2019 και του συνόλου των αφίξεων του 2020. Στον ακόλουθο πίνακα καταγράφονται τα προαναφερθέντα στοιχεία: 



Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τον πιο πάνω πίνακα είναι η τεράστια απόσταση που χωρίζει τις αφίξεις των κανονικών ετών σε σύγκριση τη δύσκολη χρονιά της πανδημίας και συνεπώς του μεγάλου εδάφους που υπάρχει για να καλυφθεί, προς επάνοδο του τουρισμού στην κανονικότητα. 
Η περσινή εμπειρία, οι απροσδόκητες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία αλλά και με δεδομένες τις δυναμικές ενέργειες που προτίθενται να κάνουν Υφυπουργείο Τουρισμού, ξενοδόχοι ακόμη και τα αεροδρόμια της χώρας μέσω της Hermes Airports, δίνουν μια αισιόδοξη προσέγγιση για τις φετινές αφίξεις σε σχέση με το περασμένο έτος. 

Αυτό μεταφράζεται σε μια απόκλιση αφίξεων κατά το δεύτερο εξάμηνο της τάξης του 40% με 50% σε σύγκριση με μια καλή χρονιά, κάτι που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί σε συνολικές αφίξεις πέριξ του 1 εκατ. επιβατών. Εάν το εν λόγω σενάριο επαληθευθεί θα πρόκειται για μια επίσης δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, αφού στην ουσία το προσωπικό, οι επιχειρήσεις και οι σαφώς περισσότερες κλίνες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και φιλοξενούσαν ετησίως 3,5 με 4 εκατομμύρια τουρίστες, θα πρέπει να δουλέψουν -ασύμφορα- με το ένα τέταρτο αυτών των αριθμών. 

Σαφώς, και οι εξελίξεις που θα προκύψουν από τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της πανδημίας, των ελέγχων, των εμβολιασμών και των σχέσεων που οι χώρες θα δημιουργήσουν σε σχέση με τα διάφορα εμβόλια και τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα διαμορφώσουν το τελικό, τουριστικό κάδρο για το 2021, το οποίο θα ολοκληρωθεί σίγουρα με θετικό πρόσημο σε σύγκριση με το 2020 αλλά με σαφή απόκλιση σε σύγκριση με τις προηγούμενες καλές χρονιές. 
 

Συντακτική Ομάδα Brief