ΑΝΑΛΥΣΗ: Προμήνυμα αύξησης φόρου ή υποχώρηση στις αντιδράσεις;

Άτσαλα αποδείχτηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικών χειρίστηκε το θέμα

Στις χώρες με τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή εταιρειών ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ συγκαταλέγεται η Κύπρος, η οποία -στο παρόν στάδιο τουλάχιστον- διατηρεί τον εταιρικό φόρο στο 12,5% μετά το μικρό σήριαλ που μεσολάβησε της εβδομάδας που μας πέρασε. 

Πάντως, άτσαλα αποδείχτηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικών χειρίστηκε το θέμα, αφού αρχικά άφησε την πληροφορία να διαρρεύσει με την «υποσημείωση» ότι πρόκειται για αρχικές σκέψεις, οι οποίες κατέστησαν ένα πρόχειρο πλάνο στα χαρτιά το οποίο με μία και μόνο σύσκεψη επαγγελματικών φορέων της κυπριακής οικονομίας οδηγήθηκε στις ελληνικές καλένδες. 

>>>Διαβάστε επίσης - Παίρνει πίσω την πρόταση για τον εταιρικό φόρο ο ΥΠΟΙΚ<<<

Την ίδια ώρα, η Κύπρος φέρει ακόμη βαρέως -έστω και σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι στο παρελθόν- τη φήμη του φορολογικού παραδείσου, συστατικό του οποίου σαφώς αποτελεί και ο χαμηλός εταιρικός φόρος σε συνδυασμό με άλλα χαρακτηριστικά, όπως άλλες χαμηλές φορολογίες, ευκολία στις συναλλαγές, στην εγγραφή εταιρείας κ.α. 

Παράλληλα, εδώ και χρόνια και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανοίγει η συζήτηση για ενιαίους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη, παρόλο που απαιτούνται πρώτα πολλά άλλα να γίνουν μέχρι η ΕΕ να φτάσει στο σημείο σοβαρής συζήτησης για το συγκεκριμένο πεδίο πολιτικής. 

Στον πιο κάτω πίνακα αποτυπώνονται τα επίπεδα εταιρικού φόρου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Με ξεχωριστό χρώμα ο συντελεστής της Κύπρου και των άλλων τεσσάρων χωρών που αποτελούν την πεντάδα κρατών με τον πιο ευνοϊκό εταιρικό φόρο).
 

Στις συζητήσεις, δημόσιες παρεμβάσεις και σχόλια που είχαν ως επίκεντρο το ενδεχόμενο αύξησης του εταιρικού φόρου, τρία ήταν τα σημαντικά σημεία που έτυχαν ανάλυσης -έστω και προκαταρκτικής σε πρώτη φάση: 

Ο αντίκτυπος που θα έχει μια πιθανή αύξηση του εταιρικού φόρου, τόσο ως άμεσος αντίκτυπος στους ισολογισμούς των κυπριακών επιχειρήσεων και η αντίδραση που ενδεχομένως να προκύψει από ξένες εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο (κυρίως λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώς που προσφέρει η χώρα) και ο ρόλος και το όνομα που η Κύπρος έχει ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η θέση της ως κέντρο παροχής υπηρεσιών κυρίως μετά το Brexit αλλά και η θέση της ως έντιμος εταίρος στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. 

Γενικώς τα φορολογικά θέματα απασχολούν την ΕΕ, με τον πυρήνα της Ένωσης δηλαδή τις μεγάλες οικονομίες που εν πολλοίς καθορίζουν τις πολιτικές και το μέλλον της Ευρώπης να ζητούν επιτακτικά δημοσιονομική σταθερότητα, ενιαίες απαιτήσεις και δεδομένα και συμμόρφωση από όλα τα κράτη μέλη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι κατά καιρούς συζητήσεις για ενιαίου φορολογικό συντελεστή κυρίως στα πεδία του εταιρικού φόρου και του ΦΠΑ. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Εάν το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε τα πρώτα μηνύματα, προκειμένου να προετοιμάσει έστω και λίγο για επικείμενες αλλαγές ή εάν ενέδωσε στις μικρής κλίμακας και διάρκειας αντιδράσεις είναι κάτι που θα διαφανεί τα επόμενα χρόνια. Πάντως, ως δεδομένο πρέπει σχεδόν να θεωρείται το ενδεχόμενο άσκησης πιέσεων για αύξηση των φορολογικών συντελεστών στις χώρες που διατηρούν ευνοϊκούς φορολογικούς δείκτες.  
 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief