ΑΝΑΛΥΣΗ: Πρώτη στην ΕΕ η Κύπρος σε σχέση με τους αιτητές ασύλου

Το ποσοστό αιτητών ασύλου κατά το 2019 στην Κύπρο ανήλθε σε ποσοστό της τάξης του 1,4%

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ
ΟΜΑΔΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - BRIEF


Αναζητώντας τις απαντήσεις στα επιχειρήματα των τελευταίων εβδομάδων αναφορικά με το μεταναστευτικό και τους αιτητές ασύλου, μια κατάσταση την οποία η κυβέρνηση περιγράφει ως κορυφαία πρόκληση για την Κύπρο αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Brief εντόπισε και παραθέτει ορισμένες βασικές και ιδιαίτερα σημαντικές στατιστικές από τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ τη Eurostat. 

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Πρώτη σε αιτητές κατ’ αναλογία πληθυσμού η Κύπρος 
Ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη, σε επίπεδο αιτητών ασύλου και τηρουμένων πληθυσμιακών δεδομένων, δηλαδή η πράξη προκύπτει από τον αριθμό των αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού και όχι κατά απόλυτους αριθμούς. 

Μάλιστα, το ποσοστό αιτητών ασύλου κατά το 2019 στην Κύπρο ανήλθε σε ποσοστό της τάξης του 1,4% το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από τις επόμενες δύο χώρες στον σχετικό κατάλογο (Μάλτα 0,8% και Ελλάδα 0,7%). Σημειώνεται παράλληλα, ότι το ποσοστό όπως διαμορφώνεται για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι μόλις στο 0,1%.


Σε απόλυτους αριθμούς, τον μεγαλύτερο όγκο αιτητών ασύλου δέχτηκαν η Γερμανία (142,500), η Ιταλία (119,900) και η Ισπανία (115,200). 

Οι κύριες χώρες προέλευσης των αιτητών ασύλου
Σύμφωνα με τη Eurostat οι βασικές χώρες προέλευσης αιτητών ασύλου είναι χώρες με σοβαρές εμπόλεμες καταστάσεις ή συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης. Πιο συγκεκριμένα στην ΕΕ το 12% των αιτητών ασύλου φτάνει από τη Συρία, το 9% από το Αφγανιστάν και το 7% από τη Βενεζουέλα

Αντίστοιχα, αναφέρεται ότι περίπου οι μισοί αιτητές ασύλου φτάνουν στην Ευρώπη από την Ασία (42%), ενώ ακολουθείται από την Αφρική σε ποσοστό 24%. Από την Αμερική φτάνει το 19% ασύλου και από χώρες της Ευρώπης αλλά μη μέλη της ΕΕ σε ποσοστό 12%. 

 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

 

Αποκλιμάκωση στην ΕΕ κατά την τελευταία εξαετία με εξαίρεση το 2019 
Πάντως, αυτό που στην ΕΕ ονομάζεται ως απειλή για οικονομικούς λόγους, παράγοντες κοινωνικής συνοχής και δημογραφικής αλλοίωσης φαίνεται να αποκλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια. 

Πιο ειδικά σημειώνεται ότι το 2015 αποτέλεσε χρονιά κατά την οποία ο αριθμός αιτητών ασύλου έφτασε στο πικ του, αριθμώντας συνολικά 1.216,900 άτομα τα οποία αιτήθηκαν άσυλο σε χώρα της ΕΕ. Ο εν λόγω αριθμός ήταν υπερδιπλάσιος από την προηγούμενη χρονιά (2014) κατά την οποία καταγράφηκαν συνολικά / αιτήσεις για άσυλο. 

Το 2016 οι αιτήσεις ανήλθαν σε 1.116,800, ενώ το 2017 περιορίστηκαν στις 620,300 και το 2018 ακόμη περισσότερο στις 549,000. Η πτωτική τάση σταμάτησε το 2019, κατά το οποίο ο αριθμός αιτητών ασύλου ανήλθε στις 617,700 από άτομα που προέρχονται από συνολικά 152 χώρες. 

Οι αριθμοί και η «ειδική περίπτωση» της Κύπρου 
Αυτό που καθιστά ειδικές τις συνθήκες στην Κύπρο είναι ο μεγάλος αριθμός αιτητών ασύλου που έρχεται στην Κύπρο για σπουδές αλλά καταλήγει στην αγορά εργασίας, ζητώντας παράλληλα προστασία πολιτικού ασύλου από τη χώρα. 

Η κατάσταση έχει εδώ και χρόνια προκύψει αφού οι αρχές βολεύτηκαν με τους δήθεν φοιτητές σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζήτημα το οποίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα έρχεται στην επιφάνεια της επικαιρότητας. Λίγα έχουν γίνει εδώ και χρόνια επί του συγκεκριμένου τομέα, αφού προφανώς δεν υπήρχε η πολιτική βούληση, καθαρή εικόνα για το θέμα ενώ ταυτόχρονα οι ροές μεταναστών από εμπόλεμες ζώνες και κυρίως από τη Συρία δεν είναι τόσο μεγάλες στην Κύπρο. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Άλλωστε, η Κύπρος δεν αποτελεί χώρα επιλογής προσφύγων πολέμου αλλά αντίθετα χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, φαντάζουν ως ιδανικοί χώροι για εργασία και πιθανώς εγκατάσταση των οικογενειών τους. 

Το πρόσφατο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση κυρίως στο κομμάτι των «φοιτητών» και των εικονικών γάμων στοχεύει να περιορίσει ή το πρόβλημα τόσο για υφιστάμενες περιπτώσεις όσο και για τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται από εδώ κι έπειτα. 
 

Συντακτική Ομάδα Κυριακής - Brief